Kayseri Şeker’in yeni hedefi, şeker pancarı tarımında dünya ile rekabet edebilmek

Güncelleme Tarihi:

Kayseri Şeker’in yeni hedefi, şeker pancarı tarımında dünya ile rekabet edebilmek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2018 10:47

Kayseri Şeker’in yeni hedefi, şeker pancarı tarımında dünya ile rekabet edebilmek

Haberin Devamı

KAYSERİ,(DHA) - KAYSERİ Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay yaptığı açıklama da şeker sektörünün dünya ile rekabet edebilecek seviyeye gelmesinin yolunun şeker pancarı tarımının tarladan sofraya kadar olan aşamalarının dünya standartlarına uygun hale gelmesinden geçtiği ifade etti.

Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay,  şeker sektöründe dünya ile rekabet edebilecek bir seviyede pancar ve şeker üretimi gerçekleştirilmemesi  durumunda işin sürdürülebilirliği mümkün olmadığına belirtti. Başkan Akay, " Şeker sektörünün dünya ile rekabet edebilecek seviyeye gelmesinin yolunun şeker pancarı tarımının tarladan sofraya kadar olan aşamalarının dünya standartlarına uygun hale gelmesinden geçmektedir. Biz öncelikli olarak çiftçimizin Avrupa ve Dünya standartlarında üretim başarısını sağlamak amacıyla eğitim desteğini vermekteyiz. Bu kapsamda, Şeker pancarı ekiminde münavebeye riayet, tarla hazırlığı, coğrafi şartlara uygun tohum seçimi, ilaçlama, hastalık ve zararlılarla mücadele uygulamaları, ekim-söküm ve nakliye esnasında zayiatların önlenerek verimliliğin artırılması, pancarda şeker oranının yükselmesi, Randevulu söküm ve tesellüm uygulaması konuları geliyordu. Bu konularda uzmanları çiftçilerle buluşturmak suretiyle beş yıl süresince eğitim seminerleri düzenledik. Çiftçilerimiz ve çalışanlarımız da bu konulara gereken ilgiyi göstererek hep birlikte başarıyı yakaladık" dedi.

Ülkedeki şeker pancarı tarımını olumsuz yönde etkileyen unsurlardan birisi olan NBŞ hakkında ise görüşlerini dile getir. Akay," Ülkemizde NBŞ’nin kota harici üretiminin yapılması, yurt dışından kaçak olarak getirilmesi yanında ürün etiketlerinde kullanılan tatlandırıcı ürünlerin belirgin şekilde yazılarak tüketicinin doğru bilgilendirilmesini istiyoruz. Çünkü sağlıkçılar nişasta bazlı şekerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri konusunda çeşitli çalışmalar yapmak suretiyle araştırmaları da kamu ile paylaşıyorlar bu nedenle bir tüketici bilinci oluşursa NBŞ’ye bakışın biraz daha farklılaşacağı kanaatindeyim" diye konuştu.

FOTOLU

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!