Yapay zeka ile eğitim kabuk değiştirecek

Güncelleme Tarihi:

Yapay zeka ile eğitim kabuk değiştirecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2023 12:48

Yapay zeka kullanımı son yıllarda oldukça arttı. Eğitim de bu alanlardan biri. Yapayzeka sayesinde öğrencilerin öğrenme süreci hızlanıyor. Ve yapay zekanın elecektekiöğrenme yöntemlerinde büyük bir rol oynayacağı kesin... Bu yazıda, yapay zekanıneğitime katkısını ve gelecekteki öğrenme yöntemlerini anlatacağız.

Haberin Devamı

Erkan İYİGÜNGÖR

 

YAPAY zeka her alanda olduğu gibi eğitimde de önemli bir yere sahip olmaya başladı. Bu teknolojik gelişim, öğrencilerin öğrenme süreçlerine yeni bir boyut kazandırıyor. Eskiden ödevler için daha çok zaman harcanırken şimdilerde ise yapay zeka destekli çok yönlü ve hızlı öğrenme imkanları bulunuyor. Peki uzmanlar, eğitim dünyasında yapay zeka kullanımı için ne diyor? Konuyla ilgili görüş aldığım Okul Öncesi Öğretmeni ve Çocuk Gelişim Uzmanı Elif Emdi, Eğitim 4.0, yapay zeka konularında bilgiler verdi. “Eğitim 4.0, aslında teknolojinin eğitim süreçlerine entegre edildiği, öğrenmenin daha kişiselleştirildiği ve öğrenci merkezli yaklaşımların vurgulandığı bir eğitim paradigmasıdır” diyen Emdi, günümüzde teknolojinin hızlı gelişiminin, eğitim alanında da büyük değişikliklere yol açtığını belirtiyor. Bu değişikliklerin en önemlilerinden birinin yapay zeka (YZ) teknolojisinin eğitimde kullanılması olduğunu ifade eden Emdi, “Yapay zeka, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini daha etkili hale getirmek, öğretmenlere destek olmak ve eğitim sistemlerini daha verimli hale getirmek için kullanılan bir dizi teknolojiyi içerir. Eğitim 4.0 ve yapay zeka bir araya geldiğinde, öğrencilere gerçek dünya becerilerini kazanmaları için daha interaktif, öğrenmeye dayalı bir ortam sunularak, eğitim sistemi daha adaptif, dinamik ve geleceğe yönelik bir şekilde evrilir. Eğitim bileşenleri olarak öğrenci, öğretmen, eğitim planı ve eğitim alanını düşündüğümüzde yapay zekâ uygulamalarının en önemli artısı, öğrencilerin kendi düzey ve öğrenme hızına göre öğrenme imkânı sunmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

Yapay zeka ile eğitim kabuk değiştirecek

DEĞERLİ BİLGİLER SUNUYOR
Yapay zekanın öğretmenlere de büyük bir destek sağladığının altını çizen Emdi, “Öğretmenlere öğrencilerin ihtiyaçlarını daha iyi anlamaları için değerli bilgiler sunabilir. Bu, öğrencilerin öğrenme süreçlerini daha iyi anlamak ve öğretmenlerin daha etkili ders planları yapmalarını sağlar. Planlama süreçlerinde yapay zeka ile istenilen konuda, istenilen kazanımların doğrultusunda çok hızlı bir planlama yaparak zamanı etkili kullanmasını da destekler” ifadesini kullandı. Emdi şöyle devam etti: “Yapay zeka, ödevleri otomatik olarak derecelendirebilir ve öğrencilere anında geri bildirim sağlayabilir. Bu, öğrencilere daha hızlı geri dönüşler ve öğretmenlere daha fazla zaman kazandırır. Aynı zamanda öğrencilerin eksikliklerini daha hızlı tanımlamalarına yardımcı olur ve dersleri takviye edici noktaları kolaylıkla aktarabilir. Aynı zamanda yapay zeka ile öğrenci performansı, öğretim materyallerinin etkinliği ve öğrenci memnuniyeti gibi verileri analiz ederek, eğitim kurumlarına daha iyi kararlar verme yeteneği kazandırır. Yapay zeka destekli eğitim, coğrafi konum veya fiziksel engeller nedeniyle eğitime erişimde sorun yaşayan bireyler için büyük bir fırsat sunar.”

Haberin Devamı

GELİŞİME KATKI SAĞLAR
Emdi, bu yeni teknolojinin problem çözme becerisine de katkı sağladığını şöyle aktardı: “Genel olarak baktığımızda yapay zeka, bir fikri ifade etmenin alternatif yollarını örneğin fikri nasıl anlatacağı, nasıl sunum yapacağının tüm detaylarını aktarmaya, konu ile ilgili tartışmak için bir rakip olarak soru cevap şeklinde konuyu ince ayrıntısına kadar öğrenmesine ve problem çözme becerilerinin gelişmesine katkı sağlar. Her öğrenciye özel ders verir ve ilerlemeyle ilgili anında geri bildirim alınır. Örneğin; yapay zekaya 6. sınıf öğrencisine matematik dersinden geometrik şekilleri anlattırıp daha sonra konuyla ilgili ondan ufak bir test isteyerek konuyu ne düzeyde anladığımızı yorumlayabiliriz. Ancak, bu teknolojinin etik ve gizlilik konularına dikkat edilmesi gerekmektedir. Yapay zeka, eğitimde büyük bir değişimi temsil ediyor ve bu değişimi doğru bir şekilde yönlendirmek önemlidir. Gelecekte eğitim, yapay zeka ile birlikte daha da dönüşecektir ve bu teknolojiyi etkili bir şekilde kullanmak, öğrencilerin ve eğitimcilerin yararına olacaktır.”

Haberin Devamı

VELİLER NE YAPMALI
EMDİ veliler için de önemli bilgiler verdi. “Veliler, çocuklarının eğitim süreçlerinde yapay zeka kullanımında bilinçli olmalı” diyen Emdi şöyle devam etti: “Veliler çocuklarının ilerlemelerini düzenli olarak takip etmeli, güvenliği ve gizliliği konusunda dikkatli olmalı, yapay zeka tarafından önerilen öğrenme içeriklerini desteklemeli, düzenli iletişim kurarak çocuklarıyla eğitim süreçlerini anlamalı ve destek sağlamalıdır.

 ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK İLE YENİ DENEYİMLER
ARTIRILMIŞ Gerçeklik (AR), gelecekte eğitimde daha bütünleşik bir şekilde kullanılacak gibi görünüyor. Bu konuyla ilgili de bilgi veren Emdi, “Sanal sınıflar, öğrencilere gerçek dünya deneyimleri kazandırmak için daha fazla benimsenecek ve öğrenme materyalleri AR teknolojisiyle zenginleştirilecektir. Ayrıca, öğrencilerin öğrenme stillerini anlamak ve kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunmak amacıyla yapay zeka ile entegre edilen AR uygulamaları da ortaya çıkabilir. Eğitimde artırılmış gerçeklik, öğrencilere daha etkili, ilgi çekici ve interaktif bir öğrenme deneyimi sunma potansiyeline sahiptir. Bu teknoloji, öğrencilere soyut konseptleri anlamada yardımcı olmanın yanı sıra, somut deneyimler kazandırmak ve motivasyonu artırmak gibi avantajlar sağlar. Gelecekte eğitim, artırılmış gerçeklikle daha da bütünleşerek öğrencilere daha etkili bir öğrenme ortamı sunabilir” dedi.

Haberin Devamı

ÖĞRETMENİN YERİNİ ALIR MI?
“YAPAY zeka öğretmenin yerini alabilir mi” gibi birçok soruyla karşılaştıklarını ifade eden Emdi, “Şunu belirtmeliyim ki yapay zeka, öğretmenin yerini tamamen almak yerine onlara destek olabilir. Yapay zeka, veri analizi, öğrenci ilerlemesini izleme, özelleştirilmiş öğrenme materyali oluşturma gibi görevlerde öğretmenlere yardımcı olabilir ancak, duygusal bağ kurma, öğrencilere ilham verme gibi öğretmenin sağladığı kişisel dokunuş özellikleri, yapay zeka tarafından yerine getirilemeyen unsurlardır. Dolayısıyla, yapay zeka öğretmenlerin işini kolaylaştırabilir, ancak öğretmenin yerini alması bana göre pek olası değildir. Yapay zeka teknolojileri, tam bir şeffaflığa sahip değildir, belirli bir sonuca varmada bazen bilgi teyidi yapmanız gerekebilir. Bu sebeple özellikle kritik durumlarda konunun yetkilisi her zaman önceliklidir” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!