Üç adımda yazın temel cilt bakımı nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Üç adımda yazın temel cilt bakımı nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 03:41

Cildin her mevsimde ihtiyaçlarının değiştiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr.Cansu Alakbarov, içinde bulunduğumuz yaz mevsiminde cilt bakımı konusundaönemli tavsiyelerde bulundu. Yazın yağlanmanın daha da arttığını kaydeden Dr.Alakbarov, bu nedenle su bazlı nemlendiricilerin tercih edilmesi gerektiğini ifadeetti. Alakbarov, “Ayrıca cildimizi güneşten de korumalıyız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yaz aylarında yağlanmanın arttığını ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Cansu Alakbarov, bu nedenle yoğun kıvamlı bir nemlendiriciden ziyade hafif yapıda su bazlı nemlendiricilere geçiş yapmak gerektiğini söyledi. Hatta karma ve yağlı yapıdaki ciltlerde ekstradan nemlendirici ihtiyacının ortadan kalkabileceğini kaydeden Alakbarov, “Yaz aylarında cildimizin önceliği nemden ziyade güneşten ve çevresel zararlı etmenlerden korumaya yönelik olmalıdır” diyerek şu önerilerde bulundu:

1- Nemlendiricili Yüz Temizleyicileri Kullanın: Her mevsim olduğu gibi yaz mevsiminde de yüz için sabah akşam yapılacak en önemli adım, nemlendirici içerikli yüz temizleyicileriyle cildimizi terden ve fazla yağdan arındırmaktır. Yüz temizleme esnasında parmaklarla masaj hareketleri yapmak lenfatik drenajı artıracaktır. Yüz temizleme için ekstradan yüz temizleme fırçası gibi aparatlara gerek yoktur. Bunlar cilt bariyerine olumsuz etkide bulunur.

Haberin Devamı

2- Antioksidan İçerikli Ürünleri Tercih Edin: Yüzü temizledikten sonra yapılacak diğer önemli adım antioksidan içerikli ürün kullanmaktır. Bu C vitaminli serum, niasinamid, ferulik asit, enoksolon, glabridin gibi etken maddelerle olabilir. Özellikle lekeli ve lekeye meyilli ciltlerde konsantrasyonu yüksek olmayan C vitaminli serumlar tercih edilmelidir. Kuru yüze, güneş kreminin altına sürülmelidir. C vitamini antioksidan etkisini sabah kullanıldığında göstermektedir. C vitamini kullanamayan hastalarda glabridin bir diğer antioksidan içerik olarak tercih edilebilir. Kızarık ve akneye meyilli yüzlerde yatıştırıcı etki nedeniyle C vitamini yerine niasinamid ve enoksolon tercih edilebilir. Akne ve yağlanma şikayetinin ön planda olduğu hastalardaysa ferulik asit içerikli kremler ve niasinamid tercih edilebilir.

3- Güneş Kremi Kullanmayı İhmal Etmeyin: Yaz aylarında cilt bakımının en önemli adımı, güneş kremi kullanmaktır. Bunun için dışarıya çıkmayı beklememek, sabah uyanınca yüz temizliğinden sonra güneş kremi kullanmak gerek. Güneş kremini gün içinde 3-4 saat aralıklarla tekrarlamak önemlidir. Yazın en az 30 güneş koruma faktörlü krem kullanmalıyız. En önemli faktör ise UVA’dan da (ultraviyole ışınlarından) koruyan bir güneş kremi tercih etmeliyiz. SPF değeri bizi sadece UVB’den korur. UVA ise derimizin derin katmanlarına ulaşan güneş ışınıdır ve yandığımızı anlamadan derimizde DNA hasarı yapar. Bu da erken yaşta deri kanseri olmamıza ve cildimizin erken yaşlanmasına neden olur. Tüm bu ürünleri seçerken cildimizin ihtiyacını kestiremediğimiz noktada dermatoloji doktorunuza muayene olunuz ve cilt tipinize uygun ürünlere birlikte karar veriniz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!