Ses tellerindeki beyaz lekelere dikkat

Güncelleme Tarihi:

Ses tellerindeki beyaz lekelere dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2021 15:37

Kulak-burun-boğaz ve baş-boyun cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, ses tellerinde meydana gelen beyaz lekeler (ses teli lökoplakileri) hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

» Ses teli lökoplakisi (ses teli beyaz renkli lekesi) nedir? Ses tellerimiz kirli beyaz renktedirler. Ses teli örtüsünün en dış tabakası olan epitel tabakası normalde keratin içermemesine rağmen, bazı durumlarda bu örtü tabakasında keratin oluşabilir. Oluşan bu keratin endoskopik muayenede ses tellerinin üzerinde beyaz lekeler veya plak şeklinde görülür. Sağlıklı ses tellerinde görülmeyen bu beyaz leke/plaklara ‘ses teli lökoplakisi’ adı verilmektedir.

» Ses telinde lökoplaki neden oluşur? Sesin fazla kullanılmasına veya mide asidinin boğaza kadar çıktığı boğaz reflüsüne bağlı olabileceği gibi, akciğer rahatsızlıklarında kullanılan spreylere bağlı olarak da ses tellerinde beyaz leke/plak oluşumu görülebilir. Bir diğer ve belki de en önemli sebebi sigara kullanımıdır. Sigara kullanımına bağlı olarak gelişen ses telindeki beyaz lekeler kansere dönüşebilmesi nedeniyle önem arzederler ve sıkı takip gerektirirler.

Haberin Devamı

» Bu durum hastalarda hangi şikayetlere neden olur? Ses tellerinde lökoplaki olan hastalar genellikle ses kısıklığı şikayetiyle hekime başvurur. Ses kısıklığı hafif derecededir ve ara ara olup düzelen bir karakterdedir. Bu leke/plaklar ses tellerinin titreşen yüzeylerine yerleştiğinde ciddi ses kısıklığına yol açabileceği gibi, bazen de hiç bir şikayete yol açmayabilirler ve rutin ses teli muayenesinde tesadüfen saptanabilirler.

» Bir hastanın ses telinde lökoplaki tespit edildiğinde tedavisinde hangi yöntemler uygulanır? Tedavide yol haritasını belirleyen en önemli faktör, hastanın sigara kullanımı oluyor. Hasta sigara kullanmıyorsa, bir süre takip edilir. Bu duruma yol açabilecek aşırı ses kullanımını azaltarak ve reflü tedavisi vererek beyaz lekenin küçülmesi beklenir. Ancak hasta sigara kullanıyorsa, bu lekelerin kansere dönüşme riski olduğu için, vakit kaybetmeden lekelerin ameliyat ile temizlenmesi gerekir. Patoloji sonucuna göre de hastanın tedavisi düzenlenir ve takibe alınır.

» Ses telindeki lökoplakileri ameliyat ile temizledikten sonra tekrar oluşma ihtimali var mı? Maalesef tekrarlama ihtimali var. Aynı yerde tekrarlayabileceği gibi, ses tellerinin farklı bir alanında da görebiliyoruz. Tekrar oluşma riski sigara kullanan hastalarda yüksek olduğu için, hastalarımızdan mutlaka sigarayı bırakmalarını ve doktorlarının belirlediği sıklıkta kontrollerini aksatmamalarını öneriyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!