Rektum kanserinde 40 yaş üzerine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Rektum kanserinde 40 yaş üzerine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2021 17:28

Prof. Dr. Cemil Çalışkan, rektum kanserinin belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı, özellikle 40 yaşını geçmiş erkeklerin riskinin daha fazla olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

ERKEKLERDE kadınlara oranla rektum kanseri görülme sıklığının 1.5 kat fazla olduğunu belirten Ekol Hastanesi Kolon ve Rektum Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemil Çalışkan, her yaşta ortaya çıkabilecek rektum kanseri sıklığının 40 yaş üzerinde artmaya başladığını, 40 yaşından sonra her 10 yılda bir riskin ikiye katlandığını söyledi. En sık görüldüğü yaş grubunun 70 üzeri olduğunu ifade eden Çalışkan, rektum kanseri tanısı alan hastaların yüzde 90’ının 50 yaş ve üzerinde olduğunu açıkladı. Kalınbağırsağın son kısmına ‘rektum’ ismi verildiğini dile getiren Çalışkan, “Burası dışkıyı tutmada ve dışkılama eyleminde görevli makat kaslarının üzerindeki yaklaşık 15 santimetrelik bölüm. Bu bölümden kaynaklanan kanserlere de rektum kanseri deniyor” dedi.

Haberin Devamı

GENETİK ETKENLER

Hastaların dörtte üçünde rektum kanseri için bir risk faktörü olmadığını kaydeden Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rektum kanseri için risk faktörlerinden biri, ailede kalınbağırsak kanseri hikayesi varlığıdır. Ancak rektum kanseri hastalarının sadece yüzde 5-10’unda ailede kolorektal kanser hikayesi vardır. Birinci derecede aile bireylerinden birinde rektum kanseri varsa risk 2.5 kat, birden çok aile bireyinde rektum kanseri varsa, risk 4 kat artar. Ayrıca kalınbağırsak polipleri, iltihabi bağırsak hastalıkları ve kalınbağırsak kanseri de nedenler arasında. Kırmızı et ve yağdan zengin diyetle beslenme, rektum kanseri için risk faktörü oluşturur.”

BELİRTİLERİ NELER?

REKTUM kanseri belirtilerinin kişiden kişiye değişebildiğini belirten Prof. Dr. Çalışkan, hatta çoğu zaman hiçbir belirti görülmediğini söyledi. Bazı kişilerde kanserin, belirtilerden değil yapılan tetkikler sonucunda ortaya çıktığını ifade eden Çalışkan, “Bağırsak hareketlerinde ishal ya da kabızlık gibi değişiklikler olabilir. Ayrıca makattan kan gelmesi, kabızlık, dışkılama güçlüğü, dışkı üzerinde kan görülmesi, dışkının tam boşalamaması, dışkı çapında incelme, karın ağrısı, gaz sancısı, karında yumru, bulantı ve kusma, kilo kaybı, demir eksikliği anemisi, iştahsızlık, yorgunluk, kalça kemiğinde ağrı, belirtiler arasında yer alabilir” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!