Polikistik over kabusunuz olmasın

Güncelleme Tarihi:

Polikistik over kabusunuz olmasın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2023 04:11

EKOL Kadın Doğum’dan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. İrfan Özer, ülkemizde çok yaygın görülen polikistik over sendromunun üreme dönemindeki 6-7 kadından birinde karşımıza çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Özer, bu durumla ilgili tedavilerin çoğunun düzenli adet görmeyi sağlayan tedaviler ve ovulasyon indüksiyonu, yani yumurtlamayı uyarmak için kullanılan ilaçlar üzerine yoğunlaştığını, ancak polikistik overli olguların tedavisinde ilk basamağın sağlıklı beslenme ve egzersizle ideal kiloda kalmak olması gerektiğini vurguladı. Özer, düzenli adet görememe, gebe kalamama (infertilite), tüylenme artışı gibi şikayetlere yol açan polikistik over sendromunun (PKOS) 16-44 yaş aralığındaki kadınlarda sık görülen hormonal bozukluklar arasında olduğunu belirterek, merak edilen soruları yanıtladı.

Polikistik over sendromunda belirtiler nelerdir?: Düzensiz yumurtlama veya yumurtlama olmaması sonucunda adet olamama, gecikmeli-seyrek adet görülmesi (yılda 9 ya da daha az adet; infertilite (kısırlık); erkeklik hormonu testosteron fazlalığı nedeniyle tüylerde artış, kol ve bacaklarda, karın-sırt bölgesinde tüylenme artışı, renk koyulaşması ve kalınlaşma, yağlı cilt, sivilce ve saç dökülmesi; kilo problemleri; depresyon ve ruh hali değişiklikleri; kan basıncı yüksekliği; göbek çevresinde yağlanma; ileri dönemde kalp hastalıkları; diyabet içeren metabolik sendrom yüzde 10 oranında görülebilmektedir.

Haberin Devamı

Polikistik over sendromu yaşayan kişiler hamile kalabilir mi?: PKOS olan hastaların gebelik istemesi durumunda uygun şekilde danışmanlık verilip hastalık hakkında detaylı bilgilendirme yapılmalıdır. Hastanın tıbbi geçmişi, kilosu, kadın doğum muayenesinin tamamlanmasını takiben gereksinimler ve öncelikler doğrultusunda tedavi şekillendirilir ve gebelik istemi doğrultusunda gerekli basamaklara geçilir.

Polikistik over sendromunda tanı nasıl konulmaktadır? • Ultrasonografide polikistik over görüntüsü; yani, büyüklükleri 2-9 milim arasında olan yumurtalıkların çevresinde kolye tarzında yerleşim gösteren 20 veya daha fazla kist olması. • Yumurtlamanın olmaması (anovulasyon); PKOS olan bir kadının adet periyodu düzensiz olabilir (yılda 9 ya da daha az) ya da kadın hiç adet görmeyebilir. • Kronik hiperandrojenizm; kanda testosteron seviyesinin yüksek olmasına bağlı tüylenme artışı, saç dökülmesi, sivilcelenme, yağlı cilt, göbek bölgesinde yağlanmadır. Tanının konulması için sadece ultrasonografide polikistik over görüntüsünün olması, sadece yumurtlamanın olmaması ya da sadece hiperandrojenizm olması tek başına yeterli değildir. Bu bulgulardan en az ikisi aynı anda gözlenmelidir. PKOS tanısını koyduran spesifik bir test yoktur.

Haberin Devamı

Polikistik over sendromu tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?: Tedavide ilk basamak, sağlıklı beslenme ve egzersiz ile ideal kiloda kalmaktır. Kilo verilmesinin yanında yumurtlamayı uyarıcı ilaç tedavileri, önemlidir. Bu tedaviler yumurta uyarmak için ağızdan hap şeklinde ya da iğne tedavileri şeklinde olabilmektedir. Doğum kontrol hapları da kullanılmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!