LGS’de başarının yolu test çözmekten geçiyor

Güncelleme Tarihi:

LGS’de başarının yolu test çözmekten geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2021 17:48

Lise Geçiş Sınavı’nın (LGS) bu yıl 6 Haziran’da yapılacağını hatırlatan Sinan Kuzucu, 28 yıllık birikimiyle hazırladıkları soru bankalarının öğrencileri başarıya ulaştırdığını söyledi, sınav stratejilerinden planlı çalışmaya, ailelerin neler yapması gerektiğinden öğrencilerin nasıl hazırlanabileceklerine kadar pek çok konuda altın değerinde önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

 

ÇOCUKLARIMIZIN eğitim hayatlarının en önemli dönüm noktalarından biri de hiç kuşkusuz ‘Lise Geçiş Sınavı’ (LGS)... Öğrencilerin bu sınavda alacakları iyi puan, onlara başarılı ve nitelikli liselerin kapılarını aralıyor. Böylesine önemli bir dönemecin öğrencilerin olduğu kadar ailelerin de hayatındaki yeri büyük. LGS’ye hazırlık için en önemli kaynaklardan biri olan hazırlık kitaplarını doğru seçmek de dikkat edilecek noktalar arasında yer alıyor. Sinan Kuzucu, 28 yıllık eğitim birikimini yayınladığı kitaplarla bu önemli sınava hazırlanan öğrencilere aktarıyor.
Fen bilimleri öğretmeni olduğunu ifade eden Sinan Kuzucu, Türkiye’de uzun yıllar süren bir dershanecilik kültürü olduğunu hatırlatarak, bu süreçte en iyi dershanelerde, dershaneciliği çok iyi bilen ekiplerle çalıştığını söyledi. Bu dönemde dershanede deneme testleri için sorular hazırladıklarını kaydeden Sinan Kuzucu, “Benim hazırladığım sorular sıklıkla sınavlarda çıkmaya başladıkça dikkat çektim ve bu alanda ilerlemeye devam ettim. Hazırladığımız testlerin ulusal sınavlardakilerle benzer olması, beraberinde öğrenciler için başarıyı da getirdi. Öğretmenliğimin dördüncü yılında ise bölüm başkanı oldum. Sınavlarda çıkabilecek soruları, kazanımları, eksik noktaları öğretmenlere aktararak, onları yönlendiriyordum. Geçen yılların ardından bu birikimimi kitaplarla daha çok öğrenciye aktarmak istedim. Çünkü sınavlarda öğrencinin karşısına çıkacak soruları bilebilen ve bu yönde testler hazırlayabilen bir noktaya gelmiştim” dedi.

Haberin Devamı

LGS’de başarının yolu test çözmekten geçiyor

LGS’de başarının yolu test çözmekten geçiyor

100 ÖĞRENCİDEN 5’İ

Ders çalışmanın ve özellikle sınavlara hazırlanmanın çocuklar için zorlayıcı olduğunu bildiğini ifade eden Kuzucu, geçen 28 yılda 5 farklı sınav modeli deneyimlediğini ve adeta bukalemun gibi uyum sağladığını vurguladı. Bu durumun yayınları için de geçerli olduğunu kaydeden Kuzucu, son 3 yıldır yapılan LGS’de, başarı oranlarının değiştiğini bildirdi. 100 öğrenciden 5 öğrencinin başarılı olarak nitelikli okullara girebildiğini dile getiren Kuzucu, ancak böyle bir başarının 1 yıllık hazırlıkla kazanılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Öğrenci 5. 6. ve 7. sınıfta temeli oturtamadıysa, son yılın katacaklarıyla bilgi birikimini artırabileceğini, ama istediği okula giremeyebileceğini dile getiren Kuzucu, “LGS’nin en büyük özelliği, okuduğunu anlayan, matematik gücü iyi olan, günlük yaşantıyla bağlantı kurabilen öğrenciler istemesi. Biz öğrenciyi bilgi bombardımanına tutsak da muhakeme gücü yoksa, bu sınavda veli ve öğrenci istediği neticeyi alamayabilir. Kitap okuma alışkanlığı kazanmış, test çözme tekniğini geliştirmiş ve dikkatini soruya odaklamayı öğrenmiş öğrenciler, sınav sorularını rahatlıkla cevaplayabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

BU YIL DURUM FARKLI

Bu yıl LGS’nin 2019 ve 2020 sınavları gibi olacağını düşündüğünü de sözlerine ekleyen Kuzucu, çok büyük farklılıklar olmayacağını, ama çok kolay bir sınav da beklemediğini vurguladı. 2020 yılında sınava giren çocukların konuları nispeten yüzyüze öğrendiğini kaydeden Kuzucu, bu yıl ise durumun online eğitim nedeniyle farklı olduğunu söyledi. Dolayısıyla öğretmen ve çocuk arasında tanıma ve iletişim noktasında kopukluklar yaşandığını bildiren Kuzucu, şöyle devam etti: “Online derslerde çözülen sorular bu sınava bilgi katar, ancak günde en az 150 soru çözmezseniz sınavda istediğiniz sonucu alamazsınız. Kısaca LGS’ye hazırlanan bir öğrenci günde 40 Türkçe, 30 inkılap tarihi, 40 matematik, 40 fen sorusunu mutlaka çözmeli. Öğrenci test sorularını kendi masasında, kendi kalemi, silgisi, kitabıyla ve tek başına çözmeli. Kesinlikle online olarak değil, bizzat yazarak olması daha iyi. Çünkü gerçek sınav online olmayacak. Benim tavsiyem, 6 Haziran 2021 LGS öncesi çocukların Sinan Kuzucu Yayınları’nın zamanla yarıştıran soru bankaları ve sarmal denemelerimizi mutlaka çözmeleri. Yayınlarımızda LGS’de çıkabilecek tam isabet sorular var.”

Haberin Devamı

LGS’de başarının yolu test çözmekten geçiyor

LGS’de başarının yolu test çözmekten geçiyor

BAŞARILI BİR ÖĞRENCİ YETİŞTİRMENİN SIRLARI

ÇOCUKLARA yaşlarına ve ihtiyaçlarına göre doğal bir şekilde yaklaştığını ve işin sırrının da bu olduğuna inandığını belirten Sinan Kuzucu, ama öğrencilerin özellikle sınava hazırlık dönemlerinde zor bir süreç yaşadıklarını kaydetti. Genellikle öğrencileriyle endişelerini, streslerini, kaygılarını ve daha pek çok şeyi paylaştıklarını ifade eden Kuzucu, “Yıllar içinde öğrencileri neyin zorladığını, onlara neyin yardımcı olduğunu deneyimleyerek pek çok kez gördüm. Bu noktalardan yola çıkarak hazırladığım kendime özgü çalışma yöntemlerim de öğrencilerimi başarıya götürüyor” dedi.

Haberin Devamı

VELİLER NELER YAPMALI?

SINAVA hazırlık sürecinde velilere çok önemli görevler düştüğünü dile getiren Sinan Kuzucu, öncelikle çocuklarını iyi tanımaları gerektiğini vurguladı. Bunun bir günde olmayacağını belirten Kuzucu, şu önerilerde bulundu: “Veliler çocuğun gelişimini, derslerdeki başarılarını ana sınıfından itibaren yakından takip etmeli, derslerine, ödevlerine göz atmalı, öğretmen ve okul ile iyi ilişkiler içinde olmalıdır. Eğitimin en önemli temelleri dördüncü sınıfa kadar atılır. O yüzden özellikle dördüncü sınıfa kadar öğretmenin çocuk hakkındaki gözlemleri ve söyledikleri, aileler için çok mühim olmalı. Beşinci sınıftan itibaren artık yavaş yavaş LGS’ye hazırlık başlar ama bu hazırlık çok da yıpratıcı olmaz. Küçük yaşlardan beri kitap okuyan, okuduğunu anlayan, matematik konusundaki eksiklerini fark edip tamamlayarak bir ileriki seviyeye geçen çocuk, gireceği her sınavda başarılı olur. Yoksa sorun, sekizinci sınıftaki bir yıllık sınava hazırlıkla tam anlamıyla çözülemez.”

Haberin Devamı

LGS’de başarının yolu test çözmekten geçiyor

LGS’de başarının yolu test çözmekten geçiyor

FARKI, İDDİASI

SİNAN Kuzucu Yayınları’nın öğrencileri sınava hazırlamak konusunda oldukça iddialı olduğunu belirten Sinan Kuzucu, okuldaki eğitimden farklı bir noktada olduklarını, tamamen sınava yönelik, öğrencilerin karşılaşabileceği her türlü soruyu önceden düşünen ve bu yönde testler hazırlayan bir yayınevi olduklarını vurguladı. Sayfalarca sürecek bir konuyu yaklaşık bir A4 kağıdına özetleyebildiklerini dile getiren Kuzucu, sloganlarının da ‘MEB böyle sorar’ olduğunu bildirdi. Sinan Kuzucu Yayınları’nı alan bir öğrencinin neredeyse LGS soru kitapçığını eline almış gibi olduğunu belirten Kuzucu, “Üç yıldır LGS’de çıkan soruları inceleyerek, oradaki soru kalıplarına uygun sorular hazırlıyoruz. Yayınlarımız da Milli Eğitim Bakanlığı’nın her ay yayımladığı MEB örnek soruları doğrultusunda hazırlanıyor. Biliyorsunuz, LGS’de belli soru kalıpları var. Bu kalıpları Milli Eğitim Bakanlığı her ay LGS’de çıkacak sorulara örnek olacak 45 soru yayınlar. Bu soruları sınav sorularını da hazırlayan komisyon hazırlar” ifadelerini kullandı.

EBA TV’Yİ İZLEYİN

HER akşam EBA TV izlediğini, çünkü burada çıkan soruların LGS’de belirleyici olabildiğini belirten Sinan Kuzucu, şunları söyledi: “Pandemi döneminde LGS müfredatının çıkacak soru modelleriyle ipuçlarını EBA TV’de bulabilirsiniz. Ben haftanın yedi günü çalışırım. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, zaten bu yıl soruların örnek sorulara benzer formatta olacağı yönünde açıklama yaptı. Ama çocukların online derslerden EBA TV’yi izlemeye pek zamanı kalmıyor. İşte ben ve yayınlarımızın sorularını hazırlayan 24 kişilik ekibim, bu örnek sorulardan yola çıkarak testler hazırlıyoruz ve neredeyse 45 sorunun yarısına yakın oranda benzer sorular ortaya koyabiliyoruz. O yüzden öğretmenlerin ve öğrencilerin EBA TV’yi takip etmesini öneriyorum. Bizim 2021 LGS hazırlığı için 13 farklı kitabımız var. Kitapların 4’ü zamanla yarıştıran soru bankası, 8’i branş denemesi, birinci ve ikinci dönem için ayrı ayrı hazırlanmış genel değerlendirme sınavları.”

PANDEMİ, SÜRECİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

KOVİD-19 nedeniyle zor bir süreç yaşandığını kaydeden Sinan Kuzucu, burada velilere daha çok rol düştüğünü kaydetti. Online derslerin sadece bilgi verdiğini, ancak sınava hazırlamadığını dile getiren Kuzucu, “Online derslerle yeterli kalmayıp çocuklarının kendi başına da test çözmelerini teşvik etmeleri gerekir. Bu konu sadece öğretmenin iyi konu anlatmasıyla da ilgili değil. Ama sınava hazırlık bol tekrar ve pratikle olur. Bizim yaptığımız şey de bu. Kısacası çocuk girdiği sınavda daha önce benzer soru ve örneklerle karşılaşmışsa başarılı olur” ifadelerini kullandı.

TAM PUAN NASIL ALINIR?

LGS’nin uzun soluklu bir süreç olduğunu ifade eden Sinan Kuzucu, temelin ana okuldan başladığını söyledi. Kimsenin elinde sihirli bir değnek olmadığını kaydeden Kuzucu, “Bu, aşama aşama kaydedilecek bir yol. Veli, öğrenci, okul, öğretmen, kurs, iyi yayınlar ve testlerle bir bütün olarak görülmeli. Programlı ve dikkatli çalışmak başarıyı getirir. Ana okulundan itibaren ders çalışma alışkanlığı çocuğa verilmeli ve çocuk hem eğitim sürecinde hem de sosyal etkinliklerde sürekli velisi tarafından gözlenmeli” diye konuştu.

LGS’de başarının yolu test çözmekten geçiyor

LGS’de başarının yolu test çözmekten geçiyor

 

ANNELER SABIRLI OLMALI

ANNELERİ de çocuklar kadar yakından tanımanın önemli olduğunu belirten Sinan Kuzucu, onların gözlemlerinin kendileri için önemli veriler taşıdığını söyledi. Annelerin genelde daha sabırsız olduğunu ifade eden Kuzucu, şöyle devam etti: “8 yıllık emeği iyi bir puanla taçlandırmak istiyorlar. Haklılar, ama bu baskıyla yarışı erken noktada bırakan çocuklar var. Burada iyi bir eğitimciden destek ve yönlendirme almak, iyi yayınlarla sınava hazırlanmak gerekiyor. Bu stresli süreçte çocuğa söylediğiniz her kelimeye dikkat etmeniz gerekir. Söylediklerinize hemen o anda yanıt vermeseler bile yoğun baskı ve eleştiri sınavdan bir gece önce bile patlama yaşatabilir ve her şey eksiye dönüp emeklerinizi ziyan edebilir.”

MOTİVASYON İÇİN BUNLARA DİKKAT

ÖĞRENCİLERİN planlı bir çalışmayla hem kendilerine hem de derslerine zaman ayırabileceklerini ifade eden Sinan Kuzucu, ders çalışırken yanlarına onları mutlu edecek objeleri alabileceklerini söyledi. Öğrencilerin ayrıca sakin müziklerden yararlanabileceklerini kaydeden Kuzucu, “Çocuklara, ‘arada bir odanızın dizaynını değiştirin’ diye tavsiye veririm çoğu zaman. Kendi mutluluğu ve huzurlu bir ortam yaratabilmek de bu süreçte çok önemli. Şimdiden tüm öğrencilere başarılar diliyorum, umarım tüm özverili çalışmalarının karşılığını fazlasıyla alırlar” dedi.

ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER

SİNAN Kuzucu, LGS’ye hazırlanan öğrencilerin neden Sinan Kuzucu Yayınları’ndaki testleri önceden çözmesi gerektiği sorusunu şöyle yanıtladı:
- Çünkü soru bankalarımız ve denelerimizdeki sorular 6 Haziran 2021 LGS’de çıkacak tüm soru içeriklerini kapsıyor. Biz 2020 yılındaki LGS’de 90 sorudan 32’sini tıpatıp aynısı olarak yakaladık. Bu çok ciddi bir oran.
- Çünkü soruların içeriği, dizaynı, renklendirmesi, hatta kağıdın cinsine kadar LGS soru kitapçığıyla birebir aynı. Böylece sınavda çocuk önüne kitapçık geldiğinde yabancılık çekmiyor.
- Çünkü bizim soru kalıplarımız, LGS soru kalıplarıyla birebir aynı olduğu için çocuklar gerçek sınavda çok rahat ediyor.

ÇÖZÜMLER VİDEODA

SİNAN Kuzucu Yayınları’nın test kitaplarına ‘www.sinankuzucuyayınları.com’ adresinden ulaşabilirsiniz. Yayınların cevap anahtarında yer alan QR kodu ile sınava hazırlanan öğrenciler, bilemedikleri soruların çözümünü videolu olarak izleyebiliyor ve bu soruların çözümünü de öğrenmiş oluyor.

ÇOCUKLAR ÇOK SEVİYOR

İKİ papağanı ve bir tukanı olduğunu belirten Sinan Kucuzu, kitaplarında onların illüstrasyonlarının yer aldığını söyledi. Kuzucu, “Mesela papağanım Gak, bu kitabımın kapağında. Çocuklar onları çok seviyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!