KDV iadelerindeki gecikmenin son bulmasını istedi

Güncelleme Tarihi:

KDV iadelerindeki gecikmenin son bulmasını istedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2017 10:49

KDV iadelerindeki gecikmenin son bulmasını istedi

Haberin Devamı

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, günümüzde sanayici olmanın dezavantaja dönüştüğünü, özellikle mevzuatlarla yüklenen maliyetlerin, konjonktürel süreç itibari ile rekabetin önünde engel teşkil ettiğini söyledi. İadeye konu olabilecek tüm KDV iade ve mahsup sisteminde güncellemeye gidilmesi gerektiğini belirtti.

Son dönemde, yasal yükümlülüklerde bazı muafiyetlere gidilmesi bu anlamda oldukça önemli olduğunu kaydeden Yorgancılar, Maliye Bakanlığı'nın önemli düzenlemelere imza atmaya devam ettiğini belirterek, "Son olarak KDV Kanunu'nda revizyon içinde olduklarını biliyoruz. Geçmişte kalan mevzuatlarda, sanayicinin mağdur olmasına müsaade edilmeden değişikliğe gidilmesi çok daha faydalı olacaktır. Bakanlığımızın bu gayretini takdirle karşılıyoruz. Bizim de her raporumuzda, verdiğimiz her dosyanın içinde yer alan KDV iadelerinde sanayicilerimizin yaşadığı sıkıntılar, bugünlerde tekrar gündeme oturmuş durumda" dedi.

100 büyük sanayi kuruluşunun içinde 2015'te 67'sinin devletten alacağı KDV iadelerinin 375 milyon TL iken, 2016 yılı için alacağı olan firma sayısının 72'ye ve alacağı KDV rakamının 514 milyon TL'ye yükseldiği bilgisini paylaşan Yorgancılar, "Yani finansman temininde sıkıntı yaşarken, aynı zamanda devletten de alacak sıkıntısı yaşıyoruz. O nedenle görmekteyiz ki, iadeye konu olabilecek tüm KDV iade ve mahsup sisteminde güncellemeye gidilmesi bugünün gereklerindendir. Kısa vadede, iadelerde yaşanan gecikmenin önlenmesi için mevcut bekleyenlerin İngiliz modelinde olduğu gibi önce 1 yıl, ardından her 3 ayda bir borçlanmadan mahsup edilmesi veya en azından devlete karşı yükümlülüğünü yerine getirenlere öncelikli iade hakkı tanınması ama uzun vadede de, KDV'nin tek bir oran halinde nihai tüketici aşamasında alınması faydalı olacaktır" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!