Kanatlı sektörün başkenti Manisa

Güncelleme Tarihi:

Kanatlı sektörün başkenti Manisa
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2024 05:11

 Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa’nın kanatlı sektörünün üssü ve başkenti olduğunu vurguladı, “Elik piliç ve hindi üretiminde Türkiye birincisiyiz, yumurta üretiminde ise Afyonkarahisar’dan sonra ise ikincilik koltuğunda oturuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 

TÜRKİYE’nin en önemli kanatlı hayvan üretim merkezlerinden biri olan Manisa’da sektör paydaşlarının katılımıyla ilk kez ‘Manisa Kanatlı Çalıştayı’ düzenlendi. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün organizasyonunda 8-9 Şubat tarihleri arasında iki gün süreyle gerçekleşen Kanatlı Çalıştayı’da; Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Manisa ve bölgesinde üretim yapan kanatlı firmaları, enstitüler, laboratuvarlar, üniversitelerden akademisyenler, kurum-kuruluşlar, STK’lar, tıp hekimleriyle kanatlı sektörünün paydaşları sahada yaşanan sorunları, çözüm önerilerini, fırsatları ve yeni gelişmeleri 8 ayrı çalışma masasında ele aldılar.

BİNE YAKIN İŞLETME YER ALIYOR

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, 50 milyonun üzerinde kanatlı hayvan kapasitesine sahip, bine yakın işletmenin bulunduğu ve 2 bine yakın kümesin yer aldığı Manisa’da böyle bir çalıştay gerçekleştirmekten dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti. Metin Öztürk, bütün sektör paydaşlarına üretime katkı sunan herkese teşekkür etti. Manisa’nın kanatlı sektörünün üssü ve başkenti olduğunu vurgulayan Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı:

Haberin Devamı

Kanatlı sektörün başkenti Manisa

ÜRETİMDE TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ

“Kuluçkahaneden damızlık kümese, broiler (etlik piliç) kümeslerinden, hindi yetiştiriciliğine, yumurtacı kümeslere, tavuk kesimhanesinden, kanatlı atıklarının değerlendirildiği biyogaz ve biyokütle tesislerine, kanatlı ekipman ve teknoloji üretimine, ihracat ve pazarlama da dahil kanatlının tüm sektörünü yönetiyoruz. Bu durum bizi etlik piliç ve hindi üretiminde Türkiye birinciliğine, yumurta üretiminde ise Afyon’dan sonra ikinciliğe taşıyor” dedi.

1 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker de “Kanatlı sektör ihracatı 1 milyar doları geçti. 2050 yılında gıda sorunu yaşayacak ülkelerin 50’yi geçeceği söyleniyor. İklim değişikliğinin en fazla tarım alanında olduğunu biliyoruz. Kuraklığın artması tüm sektörleri etkiliyor. Sağlıklı üretim sağlıklı hammadde ile başlar. Bunun için Kanatlı Çalıştayı’nı önemsiyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kanatlı sektörün başkenti Manisa

 

---

 

DÜNYA SOFRALARINDA YER ALIYORUZ

KANATLI eti ve yumurtanın, insanların beslenmesinde oldukça önemli bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Manisa Valisi Enver Ünlü, “Beyaz etin dar ve orta gelir grubu için çok önemli bir protein ve besin kaynağı olduğunu, bu yüzden de erişilebilirlik açısından üzerinde özel olarak çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Dünyada her geçen gün kanatlı eti ve yumurta üretimi artış gösteriyor. Bizler üretimin bu denli yoğun olduğu ilimizde, dünya standartlarının üzerinde bir üretim yapmaya gayret ediyor, tüketicimizin sağlıklı gıda tüketebilmesi için üretimin her aşamasında kontrol ve denetimleri gerçekleştiriyoruz. Manisa, hem ülkemizin hem de ihracat yoluyla dünya insanlarının beslenmesine büyük hizmet sunuyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kanatlı sektörün başkenti Manisa

 

TAVUK ETİ VE YUMURTAYI

GÜVENLE TÜKETEBİLİRSİNİZ

TÜRKİYE’nin önde gelen uzmanlarından Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Prof. Dr. Ahmet Ergün de kanatlı eti ve yumurta konularında bilgi verdi, zaman zaman tüketicilerde oluşan yanlış algıyı düzeltebilmek adına sunumlar gerçekleştirdi. Tavuk eti ve yumurtayla çok konuşulan iddialara ünlü kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez cevap verdi. Prof. Dr. Bingür Sönmez, tavuk etinin ve yumurtanın güvenle tüketilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Bingür Sönmez, şu bilgileri paylaştı:

Kanatlı sektörün başkenti Manisa

“Şehir efsaneleri var. Tavukların yanlış beslendiği, tavuklara antibiyotik ve hormon verildiği bilgisi tamamen yanlış. Böyle bir durum mümkün değil. Tavuklara yalnızca hastalık durumunda antibiyotik verilebilir ve kesimden en az 1 hafta önce de antibiyotik kesilir. Markette satılan tavuk ve yumurta gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Ciddi protein deposu olan tavuk ve hindi etinde, aynı zamanda yumurtada zararlı hiçbir madde bulunmuyor.”

 

Haberin Devamı

Kanatlı sektörün başkenti Manisa

Kanatlı sektörün başkenti Manisa

 

GÜN AŞIRI 1 YUMURTA

DOKTOR BANA DOKUNMA

PROF. Dr. Bingür Sönmez, “Yumurtada bulunan kolesterolün mevcut kan kolesterolünü artıracak seviyede olmadığı kanıtlanmıştır. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda günde 1 yumurtanın hiçbir zararı olmadığı söyleniyor. Yumurta, tabiata özel ambalajıyla gelen çok kutsal (özel) bir yiyecek. Dışarıdan hiçbir müdahalenin olmadığı bu yiyecekte; 11 mineral ve 12 vitamin bulunmakta. Bu sebeple şöyle bir slogan geliştirdik; Gün aşırı 1 yumurta, doktor bana dokunma” diye konuştu.

 

 

90’NIN ÜZERİNDE ÜLKEYE İHRACATIMIZ VAR

Haberin Devamı

PROF. Dr. Ahmet Ergün, “Gerek tavuk eti, gerek yumurta üretiminde dünyada 10’uncu sırada yer alıyoruz. İhracatta ise ilk 5 ülke içerisindeyiz. 2016 yılından beri en çok tüketilen ve üretilen et, tavuk eti. 90’dan fazla ülkeye ihracatımız bulunuyor” şeklinde konuştu.

Kanatlı sektörün başkenti Manisa

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!