‘İzmirli’ markası dünya piyasasına açılacak

Güncelleme Tarihi:

‘İzmirli’ markası dünya piyasasına açılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2023 03:21

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla hayata geçirilen ‘Mera İzmir’ projesi, hem çiftçinin, hem tüketicinin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

 

MERA İzmir projesi küçük üreticinin yeniden doğduğu yerde doymasını sağlarken, tüketiciyi ise güvenli ve sağlıklı gıdayla buluşturdu. İklim kriziyle mücadeleyi esas alan proje, aynı zamanda atalık üretim yöntemlerine geri dönülmesini sağlayarak İzmir’in doğasına da nefes aldırdı. Küçük üreticiyi ihracatçıya dönüştürme hedefiyle çiftçiden piyasa fiyatının üzerinde satın alınan et, süt ve bitkisel ürünler işlenerek ‘İzmirli’ markasıyla satışa sunuldu.

ÇOBAN HARİTASI OLUŞTURULDU
Projeyle, İzmir’de mera hayvancılığı yapan üreticiler, sahip oldukları hayvan sayıları ve ağılların konumları gibi bilgiler toplanarak bir çoban haritası oluşturuldu. Harita, Türkiye’de ilk kez bölgesel ölçekte hazırlanan tarımsal ürün planlaması için kullanıldı.
Üreticiye alım garantisi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘Mera İzmir’ projesiyle 2022 yılının mart ayından ağustos sonuna kadar kooperatifler aracılığıyla 19 milyon liralık küçükbaş sütü aldı ve tamamından peynir üretti. 8 milyonluk üretim masrafıyla toplamda 51 milyon liralık peynir yapıldı. Sadece 5 ayda 24 milyon lira katma değer yaratıldı. Aynı zamanda kooperatifler üzerinden 550 büyükbaş ve 807 küçükbaş hayvan alınarak küçük üreticiye 21 milyon 831 bin liralık destek sağlandı. İşlenmiş süt ve et ürünleri raflarda yerini alırken, piyasa fiyatının üstünde satın alınan et ve sütle üretici rahatlatıldı.

Haberin Devamı

KARAKILÇIK UNU VE MAKARNASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ata tohumlarını yaygınlaştırmayı da sürdürüyor. 2021-2022 üretim sezonunda 10 ton tohumun üretimi 500 dekar alanda yapıldı. 500 dekarlık alanda sözleşmeli tarım yapılarak 36 ton elde edildi ve çiftçiye 355 bin liralık destek sağlandı.
80 ton atalık karakılçık ve saz çavdarı tohumu 2022 yılı içinde 4 bin dekar alana ekildi. Alım garantisiyle çiftçiye yaklaşık 4 milyon liralık destek sağlandı. Bu yılın hasadında 350 tonluk ürün elde edildi. 32 bölgede 11 bin dekara ekilmek üzere yaklaşık 550 üreticiye 2023 üretim sezonu için 11 ton karakılçık tohumu dağıtıldı. Tohumların bir kısmı da taş değirmenlerde öğütülüp ambalajlanarak karakılçık unu ve makarnası haline getirildi.

Haberin Devamı


İZMİRLİDEN.COM
ÜRETİCİDEN alınan süt, et, bitkisel ürünlerin tamamı İzTarım A.Ş. tarafından işlenerek çok sayıda ambalajlı ürüne dönüştürüldü ve ‘İzmirli’ markasıyla satışa sunuldu. İlk olarak Terra Madre Anadolu İzmir fuarında dünyanın birçok yerinden gelen profesyonel alıcılara tanıtılan ‘İzmirli’ markası, küçük üretici için ihracatın da kapısını araladı. izmirliden.com sitesinden satışa sunulan ürünlere aynı zamanda Halkın Bakkalları’ndan da ulaşılabiliyor.


HALKIN KASABI’NA YOĞUN İLGİ
İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin halka sağlıklı, ucuz ve güvenilir gıda ulaştırmak için kentin farklı bölgelerinde yaygınlaştırdığı Halkın Bakkalları, ‘Halkın Kasabı’ reyonlarıyla da yenilendi. Artan enflasyona karşı sağlıklı ve uygun fiyatlı eti İzmirlilerle buluşturan şubelerden ilki Bornova Doğanlar’da açıldı.
İzTarım A.Ş.’nin kırsalda küçük üreticiye can suyu olan Ödemiş Et Entegre Tesisi’nde hazırlanan işlenmiş ve karkas et ürünlerinden tüketici memnun. Genişletilmiş et reyonunda İzmirliler taze ve sağlıklı et ürünlerinin yanı sıra ‘İzmirli’ markasının süt ve bitkisel ürünlerine de ulaşabiliyor. Halkın Bakkalları’nda ayrıca kooperatiflerin doğal ürünleri de satışa sunuluyor. Halkın Bakkalları; Buca, Bornova, Karşıyaka, Konak ve Menemen’de hizmet vermeye başladı.

Haberin Devamı


BAYINDIR SÜT İŞLEME’DE
TEST ÜRETİMİNE BAŞLANDI
MERA İzmir projesi kapsamında çiftçiden alınan sütler artık Bayındır Süt İşleme Fabrikası’nda işlenecek. Temelini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun attığı tesiste test üretimi başladı. Bayındır’da kurulan ve günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip Süt İşleme Fabrikası’nda 10 milyon litresi koyun, keçi ve manda sütü olmak üzere yılda yaklaşık 35 milyon litre süt işlenecek. Çiftçiden alınacak sütlerin bir kısmı Büyükşehir’in ‘Süt Kuzusu’ projesiyle yurttaşlara ulaştırılacak.

HER FABRİKA BİR KALEDİR
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaklaşık 200 milyon lirayı aşan bir yatırım yapıldığını belirterek, “Bugün Türkiye’de kamunun tarımsal üretime yatırım yaptığını görmüyoruz. İlk kez İzmir, Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Her fabrika bir kaledir’ düsturundan yola çıkarak bu ölçekte, bu büyüklükte bir yatırımı yapıyor. Bunun gururunu yaşıyoruz” dedi.
‘İzmirli’ markalı ürünlerin dünya piyasasına açılacağını da söyleyen Soyer, “Ege Bölgesi’nde toplanan sütler, UHT firmalarında kutulanmak için şehir dışındaki tesislere gönderilmek zorunda kalıyordu. Artık üreticinin ürettiği sütü ambalajlayacak bir tesis var. Çok sayıda yan ürün üreteceğiz. Mozerelladan gravyer peynirine, dondurmadan yoğurda birçok ürün üreteceğiz. Hepsi ‘İzmirli’ markasıyla tüketiciyle buluşacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!