Her HPV virüsü kanser yapmaz

Güncelleme Tarihi:

Her HPV virüsü kanser yapmaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2023 17:06

EKOL Kadın Doğum’dan Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıOpr. Dr. Sadık Sözdinler, HPV virüsü, smear testi, HPV testive HPV aşıları hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

¡ HPV virüsü nedir?: İsmini son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz HPV, sadece insanları enfekte eden bir DNA virüsüdür. Dünyada en sık görülen enfeksiyonlardan biridir ve 200’den fazla tipi vardır. Her tip virüs farklı dokularda enfeksiyon yapar.

¡ HPV nasıl bulaşır?: HPV, cinsel yolla bulaşır. Ancak bulaş için tam bir cinsel ilişkiye gerek yoktur. Bulaşma için cilt veya mukozal temas veya sürtünme yeterlidir. Araştırmalar, virüsün ortak havlu, giysi, çarşaf ve nevresim kullanımı veya klozet kapağı ve kapı kolu gibi cansız yüzeylere temas sonucunda bulaşmadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, öpüşme yoluyla virüsün bulaştığına dair de net bir kanıt bulunmamaktadır.

¡ HPV genital bölgede hangi hastalıklara neden olur?: Her HPV tipi kanser riski taşımaz. Düşük riskli olan tip 6 ve 11 ciltte genital siğillere (kondilom) neden olurlar. Kondilom rahatsızlığı hem erkek hem de kadınlarda görülür. Kondilom gebelikte de görülebilir. Kadınlarda ise yüksek riskli HPV 16 ve 18 virüsü ile enfekte kişilerde rahim ağzında uzun süre herhangi bir belirti olmasa da virüsün rahim ağzı dokusunda hücresel yayılımının devam edebileceği unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

¡ HPV enfeksiyonunun doğal seyri nasıldır?: Enfekte kişilerde bağışıklık sistemi güçlü ve sürekli ise HPV virüsü hücre içinde sessizce kalır, çoğalamaz ve dokuda tahrip edici etki oluşturamaz. Bu durum, virüs vücuttan temizlendi anlamına gelmez. Aksine sinsi bir şekilde vücutta beklediği anlamına gelir.

¡ Rahim ağzının normal olmayan hücresel değişiklikleri, kanser öncesi hücresel lezyonları ve HPV enfeksiyonları nasıl tespit edilir?: Rahim ağzı (serviks), jinekolojik muayene ve görsel olarak muayene ile tespit edilebilen bir dokudur. HPV testi ise tip tayini için kullandığımız genetik bir incelemedir. Smear ve HPV testi için sürüntü örneği arka arkaya alınır ve alınma işlemi tamamen ağrısızdır.

¡ HPV enfeksiyonu tespit edildi ise ne yapılmalı ve nasıl bir takip planı olmalı?: Kesinlikle korkmayı gerektiren bir durum değildir. Fakat, düzenli ve yakın takip edilmelidir. Düzenli muayene, smear testi ve HPV tip tayini yapılır. Bu iki testin sonucuna göre takip planı hazırlanır.

Haberin Devamı

¡ HPV enfeksiyonundan korunmada en etkin yol nedir?: En etkin yol HPV aşıları ve buna ek olarak rahim ağzı tarama testlerini düzenli aralıklarla yaptırmaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!