Her HPV lezyonunda kolposkopi yapılır mı

Güncelleme Tarihi:

Her HPV lezyonunda kolposkopi yapılır mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2022 05:19

BATI Anadolu Central Hospital’dan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, rahim ağzının daha detaylı incelenmesini sağlayan uygulamaya kolposkopi adı verildiğini belirtti. Op. Dr. Neslihan Gürbüz, hangi HPV lezyonunda kolposkopi yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdi. Kolposkopi esnasında kolposkop isimli sistem ile 20-40 kat büyütme sağlanarak rahim ağzının net olarak görüntülenebildiğini kaydeden Op. Dr. Neslihan Gürbüz, “Bu sayede rahim ağzı kanser öncüsü olan lezyonları erken tespit sağlanmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

 

KİMLERE UYGULANIR
Her HPV lezyonunda kolposkopi uygulamaya gerek olmadığını belirten Op. Dr. Neslihan Gürbüz, “Ancak HPV 16-18 gibi yüksek risk taşıyan durumlarda kolkoskopi şarttır. Ayrıca diğer yüksek riskli HPV’lerinde 35-39-45-51-56-58-59-66 ve 68 gibi şüpheli lezyon görünümü var ise kolposkopi yapılmalıdır. CIN1- CIN2 gibi kanser öncesi lezyonların takibinde kolposkopi yapılmalıdır. İlişki sonrası vajinal kanama durumunda uzun süren kronik enfeksiyonlarda kolposkopi yapılabilir. Rahim ağzı kanser teşhisinde kolposkopi ve biopsi etkili yöntemdir. Ayrıca vulvanın prekanseroz lezyonlarında kolposkopi kullanabilir. Uzun süren geçmeyen kaşıntı ya da renk değişikliğinde kolposkopi kullanılır” diye konuştu.

Haberin Devamı

PEKİ NE ZAMAN YAPILIR
Kolposkopinin adet dönemi dışında herhangi bir zamanda yapılabileceğini söyleyen Op. Dr. Gürbüz, “İşlem yaklaşık 10-15 dakika sürer. Kolposkopi klinik ortamda yapılabilen bir işlemdir. Pelvik muayene ya da smear testi gibi hasta jinekolojik pozisyonda uzandırılır. Vajina bölgesine spectrum denen alet yerleştirilir. Daha net görüntü sağlanması için rahim ağzına özel solüsyonla yıkama yapılır. Bu boyama ile anormal şüpheli lezyonları daha net görülebilir. Kolposkopi kullanılır ve şüpheli alanlardan biopsi alınır. Kolposkopi sonrası leke şeklinde kanamalar olabilir. Bir kaç gün cinsel ilişki önerilmez. Biopsi sonucu çıkan lezyona göre Cryoterapi, Leep-Konizasyon şeklinde tedaviler planlanır” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!