Her 10 kadından birinde Vajinusmus görülebiliyor

Güncelleme Tarihi:

Her 10 kadından birinde Vajinusmus görülebiliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2023 17:01

Vajinusmusun her 10 kadından birinde görüldüğünü kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Hepyılmaz, vajinismusun ilk gece korkusu olarak da bilindiğini ve ilk cinsel birleşme sırasında korkuya bağlı cinsel ilişkiye girememe durumu olduğunu belirterek, tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bunun kişinin bilinçli yaptığı bir durum olmadığını kaydeden Hepyılmaz, “Hastalar bilinçaltıyla tepki vermektedir. İlk cinsel birleşme sırasında hasta korkar, acı, ağrı hisseder ve küçük çaplı bir panik atak geçirir. Vajina girişinin duvar gibi kapalı olduğunu, penis ve vajina birleşmesi sırasında vajinanın patlayacağını, aşırı kanama olacağı ve ağrıdan ölebileceğini düşünmektedirler. Ama bu bilinçli bir düşünce değildir. Cinsel birleşme sırasında hasta bu düşüncelerle birlikte kendini kasar, titrer, ağlama atakları geçirebilir ve eşini iter” dedi.

HEKİME BAŞVURMAKTAN KORKMAYIN

Vajinismusun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Op. Dr. İrem Hepyılmaz, şu bilgileri verdi: “Cinsellik toplumumuzda çok rahat konuşulamadığı için, çiftler bu şikayetlerini rahat bir şekilde dile getiremezler. Dile getiremedikleri için de tedavi olmaları çok geçe kalır. Genelde bu çiftler çocuk istedikleri zaman doktora çocuk istemiyle gelir, ‘tüp bebek veya aşılama yöntemiyle çocuğumuz olsun’ diye istekte bulunurlar. Detaylı inceleme yaptığımızda bu isteğin altında vajinismus ile karşılaşabilmekteyiz. Vajinismus utanılacak veya saklanacak bir hastalık değildir. Çiftlerin en erken zamanda doktorlarıyla görüşüp vajinismus ile ilgili terapi yapmaları gerekmektedir. Cinsel terapi ile vajinismus hastalığı çok kısa zamanda tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Vajinismus terapisi alanında uzman cinsel terapistler tarafından yapılması önerilir. Tamamen hasta ve çift mahremiyeti göz önünde bulundurulduğu için hastalar rahatlıkla vajinismus terapisini tercih edebilirler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!