Evde ve işyerinde check-updönemi

Güncelleme Tarihi:

Evde ve işyerinde check-updönemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2023 17:46

Günümüzde sağlığın, yaşam kalitesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi Evde Sağlık Birimi Tıbbi Direktörü Dr. Tanju Yılmazer, ancak yoğun iş temposu, trafik ve uzun hastane bekleme süreleri gibi faktörlerin sağlık kontrollerinin ihmal edilmesine yol açtığını söyledi.

Haberin Devamı

Evde ve işyerinde yapılan check-up hizmetlerinin sağlık kontrolüne erişimi kolaylaştırdığını belirten Yılmazer, evde ve işyerinde yapılan check-up hizmeti hakkında bilgiler verdi. “Check-up, belirgin bir sağlık sorunu bulunmadan temel özellikleriyle sağlığın değerlendirilmesidir” diyen Yılmazer, bu sayede henüz bir şikayete yol açmamış hastalıkların erken tanısının mümkün olabildiğini kaydetti. Bu değerlendirmenin evde, işyerinde ya da kişinin bulunduğu yerde yapılmasının çeşitli kolaylık ve imkanları beraberinde getireceğini ifade eden Yılmazer, rutin check-up sayesinde herhangi bir hastalık oluşmadan gerekli koruyucu yöntemlerin planlanabileceğini ve oluşabilecek daha ciddi hastalıkların önüne geçilebileceğini vurguladı. Check-up sırasında öncelikle çok yönlü muayene yapıldığını kaydeden Yılmazer, “Bu uygulama çok yol gösterici olacaktır. Ayrıca kişilerin sağlık durumları, genetik risk faktörleri, cinsiyet, yaş, beden ölçüleri ve kişinin geçmişteki sağlık öyküsü gibi durumlar gözönünde bulundurularak, kişiye özgü bir tarama planı belirlenir. Testler ile de sağlık durumu hakkında önemli bilgi edinilebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

HANGİ TESTLER YAPILABİLİR?

Yılmazer, evde veya işyerinde uygulanabilen testler hakkında ise şu bilgileri verdi: “Kan tetkikleriyle çeşitli vitamin, mineral düzeyleri ve metabolik parametreler belirlenebilmektedir. Ayrıca hemogram (tam kan sayımı), üç aylık kan şeker düzeyi hakkında bilgi veren hemoglobin A1C testi, enfeksiyon, romatizmal ve çeşitli hastalıkların ön tanısında kullanılabilecek sedimentasyon ve CRP testleri evde veya işyerinde yapılabilir. Kalın bağırsakla ilgili hastalıklarda ilk uyarı testi olan gaitada gizli kan testi, karaciğer hakkında bilgi veren hepatit testleri, tiroid testleri, kalp işlevleri göstergesi kardiyolojik tetkikler, EKG, ekokardiyografi, bazı kadın hastalıklarının önceden tanı ve takibine olanak sağlayan jinekolojik testler, ürolojik tetkikler, böbrek enzimleri, ürik asit, total ve serbest PSA, tam idrar değerlendirmesi gibi testler de yapılabilmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!