Edremit ‘SDlife Beslenme ve Diyet Danışmanlığı’ Diyetisyeni Güzide Deliacı uyarıyor; Asırlardır ekmeğin peşindeki insana ekmek yeme denilemez

Güncelleme Tarihi:

Edremit ‘SDlife Beslenme ve Diyet Danışmanlığı’ Diyetisyeni Güzide Deliacı uyarıyor; Asırlardır ekmeğin peşindeki insana ekmek yeme denilemez
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2022 06:49

BİZLER tahıl toplumuyuz, ekmek de Türk Mutfağı’nın temel besin kaynağı, vazgeçilmezi ve gözbebeği, çiftçinin ise alın teridir.

Haberin Devamı

 

Sırf kilo vermek uğruna, bir süreliğine geleneksel beslenmenizin dışına çıkıp, hiç yemediği hatta bulmakta bile zorlandığı birçok ithal besin tüketen ve öneren insanlarla karşılaşıyoruz. Önemli olan sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak iken, maalesef bu tarz popüler kültürün dayattığı beslenme önerileri ile verilen kiloları korumak gerçekçi olmuyor.

Edremit ‘SDlife Beslenme ve Diyet Danışmanlığı’ Diyetisyeni Güzide Deliacı uyarıyor; Asırlardır ekmeğin peşindeki insana ekmek yeme denilemez

Ekmeği değil sağlıksız olan rafine tahılları hayatımızdan çıkartmalıyız. Tahıllar değirmenlerde öğütülerek un haline getirilirken rafinasyon işlemi esnasında buğdaydaki kepeğin özü (rüşeymi) ayrıştırılır. Bu da demek oluyor ki; bizim için faydalı olan posa, vitamin ve mineraller kayba uğrarken, nişasta içeriği yükseliyor. Rafine un yalnızca nişasta ve gluten bakımından zengindir. Bu nedenle özellikle haşimato troidi, hipotroidi, insülin direnci, diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi rahatsızlıkları olanlara tam siyez veya tam karabuğday ekmeği öneriyoruz.

 

Haberin Devamı

SİYEZ EKMEĞİYLE

KİLO VERDİLER

SİYEZ BUĞDAYI, öyle bir buğday ki Anadolu’da doğmuş, 12 bin yıldır genetiği değişmemiş atalık tohum!

Dünyada bilinen ilk buğday olan siyez buğdayı modern ve rafine buğday çeşitlerine göre daha yüksek oranda folik asit, düşük oranda karbonhidrat içerir. Düşük glisemik indekse sahip olan siyez buğdayı B vitamini açısından da daha zengin. Yüksek miktarda sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyum içerir.

 

 

Siyez buğdayı en çok Kastamonu’da, özellikle İhsangazi, Devrekâni ve Seydiler ilçelerinde yetiştiriliyor.

Kastamonu siyez bulguru 2019 yılında, siyez buğdayı 2020 yılında coğrafi işaretli ürün haline gelmiştir.

Etiketli buğday ürünlerinde tam tahılları rafine olanlardan ayırmak için, içindekiler kısmında yüksek lif kaynağı, tam tahıl, tam çavdar, tam siyez veya tam buğday yazılmış olmasına dikkat ediniz. Eğer rafine ise zenginleştirilmiş veya beyazlatılmış buğday unu yazıyordur.

Tam tahıllar;

Haberin Devamı

Zengin B gurubu vitamini kaynağı olması nedeniyle merkezi sinir sistemini destekler. (Eksikliğinde sinir sıkışması, refleks kaybı, boyun fıtığı iyileşmesi de zorlaşır.)

Lif içeriği ile bağırsak hareketlerini artırarak sindirim sitemine yardımcı olur, dolayısıyla metabolizma hızınızı da destekler. Ayrıca iştah kontrolünü de sağlar.

 

 

Yasak besin yoktur, sadece porsiyon, içerik ve düzen kontrolü olmalıdır..

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!