Çocuğunuza anadil seviyesinde İngilizce öğretin

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuza anadil seviyesinde İngilizce öğretin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2022 15:32

Dilbilimci - Eğitmen Gonca Yoldaş çift dilli çocuk yetiştirmenin tahmin edildiği gibi çok zor olmadığını, doğru metodun uygulanması ve bir plan dahilinde hareket edilmesiyle çocuklarda ikinci dil ediniminin hızlı ve kalıcı olacağını ifade etti. #CocugumaIngilizceOgretiyorum Instagram hesabından çocuk İngilizcesi ve çift dilli çocuk yetiştirmek hakkında paylaşımlar yapan Gonca Yoldaş, ikinci bir dilin çocuklara verilebilecek en güzel hediye olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

 

Dilbilimci-Eğitmen Gonca Yoldaş, anadili olmasa da doğru yöntemle çocuklara İngilizcenin anadil veya anadile çok yakın bir seviyede edindirilebileceğini belirterek “Burada en önemli olan İngilizceyi sizin ve çocuğunuzun hayatına dahil etmek ve doğal akışında İngilizce konuşmak. Ailelerin genelde bugün ne öğretsem kaygısı olmakta fakat burada amacımız çocuğa ders şeklinde İngilizce öğretmekten ziyade anadilini nasıl ediniyorsa aynı şekilde ikinci dili de edinmektedir. Bunun için günün sadece birkaç saatini aktif geçirmek, çocuğa kaliteli ve anlamlı bir girdi sağlamak oldukça önemlidir.” dedi.

“Eğlence sürece dahil olmalı”
İkinci dil ediniminde en önemli faktörün eğlencenin sürece dahil edilmesi olduğunu vurgulayan Gonca Yoldaş, eğlencenin olduğu yerde öğrenmenin oldukça hızlı ve kalıcı olduğunu ifade ederek “Çocuklar hayatı oyunlarla öğrendiği gibi ikinci bir dili de oyunlarla öğrenebilirler. Bu açıdan oyunlarınızı İngilizce oynamanız çok faydalı olacaktır.” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Dil edinimi anne karnında başlamaktadır.”
Gonca Yoldaş, bebeklerin anne karnında sesleri duymaya başlamasıyla dil edinimlerinin başladığını dile getirerek “Bu nedenle anne karnında dahi çocuğunuza İngilizce kitaplar okuyarak, ona İngilizce şarkılar söyleyerek geçirebilirsiniz. Bebeğiniz doğduğu andan itibaren onunla İngilizce konuşarak anadili edindiği gibi aynı doğallıkla ikinci bir dil daha edindirebilirsiniz. Çocuklar yeteri kadar maruz kalırlarsa ikinci bir dili 3 yaşa kadar anadil seviyesinde edinebilirler.” dedi.

“Çocukla ne kadar İngilizce konuşulmalı?”
“Çocuğumla ne kadar İngilizce konuşmalıyım?” sorusuyla sık sık karşılaştıklarını belirten Yoldaş, Bu konuda varılmak istenilen noktanın çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:” Eğer çocuğunuzu çift dilli yetiştirmek istiyorsanız günün yüzde 40-50’sini İngilizce ve diğer kısımlarında Türkçeye maruz kalarak geçirmesi önemlidir. Sosyal çevrenin konuştuğu dili de düşünerek diller arası dengeye mutlaka dikkat edilmelidir. Eğer çocuğunuz İngilizcede kendini iyi ifade etsin istiyorsanız gün içinde 2-3 saat duyması yeterli olacaktır. Temel kavramları öğrensin, basitçe kendini ifade edebilsin ve anlasın istiyorsanız etkili geçen 1 saat dahi yeterli olacaktır. Süreden kastım dakika tutmak değil. Bazı günler daha az bazı günler daha çok maruz kalabilir. Önemli olan bir plan yapmak ve ona mümkün olduğu kadar uymaktır.”

Haberin Devamı

Çocuğumla nasıl İngilizce konuşabilirim?
Gonca Yoldaş, çift dilli çocuk yetiştirmek isteyen ebeveynlerin karşısına birkaç farklı yöntem çıktığını ama Türkiye’de yaşayan ebeveynlerin uygulayabileceği iki yöntem olduğunu kaydederek “Bunlardan en çok uygulanan ve en iyi sonuç alınan OPOL-One Parent One Language yöntemidir. OPOL yönteminde ebeveynlerden biri bir dili seçer. Örneğin çocukla anne sadece İngilizce ve baba sadece Türkçe konuşur. Yer-Zaman yöntemi ise ebeveynlerin çocukları ile hangi dili ne zaman ve nerede konuşacaklarına kendilerinin karar verdiği yöntemdir. Gündüz saatlerinde Türkçe, akşam saatlerinde İngilizce veya evde İngilizce, dışarıda Türkçe konuşmak olarak da örnek verebiliriz. Her ikisinde de en dikkat edilmesi gereken konu iki dil arasında maruz bırakma süresinde denge olmasıdır. Çift dillilikte dillerin birbirini geçmesini değil, yan yana ilerlemesini istiyoruz.” dedi

Haberin Devamı

“Çocuğumun kafası karışır mı?”
Ebeveynlerin kafasını en çok karıştıran sorulardan birinin “Çocuğumun kafası karışır mı?” sorusu olduğunu söyleyen Gonca Yoldaş şöyle konuştu: “Oysa doğru yöntem ile çocukların kafasının karışması söz konusu değildir. İki dili aynı anda kullanmamak, bir İngilizce bir Türkçe konuşmamak, anlamıyor diye Türkçelerini de hemen devamında söylemek doğru değildir. İngilizce saatinde sadece İngilizce, Türkçe saatinde sadece Türkçe konuşarak ilerlemek gerekir. Çift dilli yetişen çocuklarda oldukça doğal olan Code mixing – Code switching dediğimiz “Anne ben gel-ing” “Bak bu car.” şeklinde ifadeler duyarız ve bu çocuğun kafasının karıştığı anlamına gelmez. O kelimenin diğer dildeki karşılığını henüz öğrenmemiş, diğeri aklına gelmemiş olabilir. Bu durumda o anda hangi dili konuşuyorsanız doğrusunu söylemeniz yeterlidir. Sizden duydukça ve yaşı ilerledikçe bu oldukça azalacaktır.”

Haberin Devamı

“İkinci bir dil çocuğunuza verebileceğiniz en güzel hediye”
Gonca Yoldaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Anadili İngilizce olmadığı için kötü bir aksan geçirmekten korktuğu için çocuklarıyla İngilizce konuşmayan pek çok ebeveyn var. Beklentimiz anadil seviyesinde bir aksan kesinlikle değil. Kelimeleri doğru telaffuz etmeniz yeterlidir. Telaffuzundan emin olmadığınız kelimelere sesli sözlüklerden bakabilir ve öğrenebilirsiniz. Aksanı çocuğunuza bol bol dinleme yaptırarak destekleyebilirsiniz. İkinci bir dil çocuğunuza verebileceğiniz en güzel hediye. Ve bunu o farkına varmadan, oyunlarla en güzeli de eğlenerek yapmış olmanız muazzam. Bu süreçte siz de bilmediğiniz kelimeleri, yapıları ve telaffuzları çocuğunuz ile birlikte öğrenebilir bu süreci harika bir KAZAN-KAZAN ilişiklisine çevirebilirsiniz. Çocuğunuza inanın çünkü onların beyni muhteşem çalışıyor. Emek verirseniz, düzenli ve sürekli girdi ile sonuç kaçınılmaz.”

Haberin Devamı

Gonca Yoldaş kimdir?
Selçuk Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatından mezun olduktan sonra öğretmenlik formasyonunu mezun olduğu Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesinden alan Gonca Yoldaş, TEFL sertifika programı ve British Council English in Early Childhood: Language Learning and Development eğitimlerini tamamlamış ve farklı kademelerde öğretmenlik yapmıştır. Çocuk İngilizcesi hakkındaki bilgileri ve araştırma sonuçlarını, çocuk İngilizcesinden ifadeleri çocuğuna İngilizce öğretmek isteyen ebeveynler ile #CocugumaİngilizceOgretiyorum Instagram hesabından paylaşan Yoldaş, çocuğuna İngilizce öğretmek isteyen ebeveynler için online atölyeler düzenlemekte ve danışmanlık vermektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!