Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri "Çeşme olmadan yaşayamam"

Güncelleme Tarihi:

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri Çeşme olmadan yaşayamam
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2023 04:46

Orhan Belge, doğma büyüme Alaçatılı olan ve yıllar önce adım attığı turizm sektöründe bugün hem görev yaptığı Boyalık Hotel, hem de Çeşme’nin tanıtımı için yoğun mesai harcayan bir isim. “Çeşme olmadan yaşayamam. Evim olmazsa bile çadır kurup burada yaşarım” diyecek kadar da Çeşme aşığı...

Haberin Devamı



HÜRRİYET Ege Çeşme’nin bu sayısında Şezlong Sohbetleri’nin konuğu Boyalık Beach Hotel Müdürü Orhan Belge oldu. Turizm sezonunun yoğun koşuşturmacası arasında Boyalık’ta buluştuğumuz Belge ile turizmdeki gelişmelerden Çeşme’ye bakış açısına ve özel hayata kadar birçok konuyu konuştuk. Alaçatılı Orhan Belge, turizm sektöründe ilk adımı 13-14 yaşlarında atmış. Atış o atış... TURBAN Çeşme Oteli’nde kasiyer olarak başlamış macera. Sonra muhasebe departmanında devam etmiş. Asker dönüşü ise yolu Boyalık Hotel’le kesişmiş. 1983’ten bu yana turizmin içinde olan Belge, sektördeki 40’ıncı yılını devirmiş, kasiyerlikten genel müdürlüğe evrilen bir kariyer yolculuğu yaşamış.

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri Çeşme olmadan yaşayamam

Haberin Devamı

* “Şimdiki Alaçatı ile benim çocukluğumun geçtiği Alaçatı arasında çok büyük fark var” diyen Orhan Belge, değişime gelişme karşı olmadığını, insanın da değişmesi ve gelişmesi gerektiğini paylaşarak denge vurgusu yapıyor. Ama her şeyin dikkatli şekilde olmasının önemli olduğunu da sözlerine ekliyor.

* Orhan Belge, üretim toplumundan tüketime dönüşümün olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: “Köylü artık salça üretmek yerine gidip marketten alıyor. Bu çok tehlikeli. Tekrar üretmeye odaklanmalıyız.


LOGOLARIMIZDA BİLE RÜZGAR VAR
“Beni Çeşme’ye mühürlediler” diyen Orhan Belge, tüm kariyerine bu bölgede yön vermiş. Çok yer gezip görse de başka bir lokasyonda çalışmayı hiç düşünmemiş. “Çeşme olmadan yaşayamam” diyen Belge, Çeşme’nin kendisi için önemini ve değerini şöyle anlatıyor: “Burada evim, barkım olmasa bir çadır kurup yine Çeşme’de yaşarım. Çeşme’nin havası, suyu çok farklı. Burada doğup büyüdüğüm için çok objektif bakamayabilirim ama dışarıdan gelen konuklarımızın söylemleri de bu yönde. ‘Türkiye’nin her yeri güzel ama Çeşme’nin havası çok başka’ diyorlar. Bu yıl sıcaklar var ama Çeşme’yi Çeşme yapan bir değer de rüzgarımız. Logolarımızda da bu var. Birçok yerde yanarken ve aşırı nem yaşarken burada öyle bir şey yok. Tabii bu yıl biraz denge bozuldu.”

Haberin Devamı


BİNBİR NEDEN SAYABİLİRİM
Çeşme, Türkiye’nin önemli bir turizm destinasyonlarından... Yıllardır Çeşme’de yaşayan ve bu alanda kariyerine yön veren Orhan Belge’ye, “İnsanlar neden Çeşme’ye gelmeli?” sorusunu yöneltiyoruz. Yanıtı şu şekilde: “Alaçatı artık Çeşme’nin önüne geçti. Türkiye’yi bilmeyenler bile Alaçatı’yı biliyor. Tabii Alaçatı’da bir eğlence havası var. İstanbul ağırlıklı bir kitle geliyor. Deniz-kum-güneş üçlüsü buranın olmazsa olmazı. Çok iyi plajlarımız var. Dünyaca ün yapmış Ilıca bunlardan biri. Sularımız çok temiz. Mavi bayraklı tesis ve plaj sayımız çok fazla. Kavunumuz, şevket-i bostanımız, enginarımız, damla sakızımız çok meşhur. Tarih de var, festival de var. Yani Çeşme’ye gelmek için binbir sebep var. Şu da bir gerçek, buraya bir kez gelen bir daha gelmek istiyor. Alaçatı Ot Festivali önemli bir marka oldu. Yağmur da yağsa yoğun katılım oluyor. Tesislerimiz çok temiz. Bu pansiyonda da böyle, 5 yıldızlı otelde de...”

Haberin Devamı


FİŞ PAYLAŞARAK BU İŞLER OLMUYOR
Fiyat konusu da turizm beldelerinin olmazsa olmazı. “Sezonun başlamasıyla birlikte Çeşme’de fiyatlar çok pahalı haberlerini okuyoruz” diyen Belge, bunun dışarıdan servis edildiğin savunuyor. “Bu konuyla ilgili söyleyeceklerim var” diyen Orhan Belge, şöyle devam ediyor: “Geceliği 20 bine de tesis var, 2 bin TL’ye de... Çeşme, her keseye uygun bir destinasyon. Bizim 5 yıldızlı otelimiz gibi 3 yıldızlı işletmemiz de var. Odalarımız aynı esasında. Fiyatlar farklı. Rekabet güzel şey. Ama sosyal medyanın revaçta olduğu bir süreci yaşıyoruz. Artık herkes köşe yazarı ve istediğini yazıyor. Bodrum’dan Çeşme’ye, Fethiye’den Marmaris’e olan hatta sezonun süresi belli. Bu süreçte sosyal medyada fişler paylaşılıyor. Bu doğru değil. Bunu bu lokasyon hak etmiyor. Tüm dünya Türkiye’deki turizmin kalitesini konuşuyor. İyi bir hizmet sunuyoruz. Fiyatlar belli. Bilerek oraya gidip sonra fiş paylaşmak doğru değil. Sürpriz yok.”

Haberin Devamı

 
MAYISTA ŞALTERLERİ KAPATIYORUM
“TURİZMCİ tatil yapar mı?” diye soruyoruz Orhan Belge’ye... Mayıs ayıyla birlikte şalterleri kapattığını söyleyen Belge, “Özel gezme tozma, tatil, bunlar bende kapanır. Ekim başına kadar da bu durum devam eder. Çok tatil yapamıyorum. Zira, sezon bittiğinde hemen fuarlara gidiyoruz. Her ay 1-2 fuar oluyor. Tatile vakit bulamıyorum. Bir süre sonra bu tempo alışkanlık oluyor. Tatil şart ama ben yapamıyorum. İnsanın tatile ihtiyacı var. Aakşamları plajda yürüyüş yapıyorum, bu bana çok iyi geliyor. Ev halkı da buna alıştı” diyor.

  
ÇİN’DE BİLE KEBAPÇI BULDUM
YOĞUN bir temposu olsa da Orhan Belge kendine zaman ayırma noktasında da ufak esler verebiliyor. Felsefe üzerine kitaplar okumayı seven Belge, araştırmacı bir kişilik olarak biliniyor. Yürümeyi çok seven Orhan Belge, “Yurtdışı fuarlarına gittiğimde de bunu yaparım. Yüzmeyi çok severim. Kaç yaşımda yüzmeyi öğrendiğimi hatırlamıyorum. Güzel film olursa kaçırmam. Bisikletle dolaşmayı seviyorum. İki yumurta kırmanın ötesinde yemek yapmayı bilmem. Bir felsefem var: Beğenmediğim yemek varsa aç kalmayı göze alırım, her önüme geleni yemem. İyi bir damağım olduğunu düşünüyorum. Tabii biraz kilo sorunum vardı, şimdi 10 kilo verdim. Hamur işi ve tatlıya mesafeliyim. Biraz ölçülü yemeye başladım. Ben Arnavut’um. Böreğimiz çok meşhur. Ama bu aralar uzak duruyorum. Yurtdışında zorlanıyorum. İran mutfağını beğeniyorum. Selanik için de aynı şeyi söylerim. Türk mutfağı olmazsa olmazım, eşi yok. Çin’de bile kebapçı buldum” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

 
TATSIZ BİR SEZON OLSA DA ODAK 2024
BİR yandan Boyalık Beach Hotel’in büyümesi adına emek veren Ohan Belge, öte taraftan da sektöründeki STK’larda aktif görevler alıyor. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nde (ETİK) Başkan Yardımcısı olan Belge’yle sektörün durumunu da konuştuk. Şu değerlendirmeyi yaptı: “Sektör olarak 2019 ve öncesini arıyoruz. Pandemi sonrasında tüm dünya kapandı. 2022’de yüzlerimiz biraz güldü. Sezona çok iddialı girdik ama depremle sarsıldık. Deprem erken rezervasyon dönemine denk geldi. Rezervasyonlar bıçak sırtı gibi kesildi. İnsanımız da haklı olarak böyle bir ortamda tatil düşünmedi. Erken rezervasyonlar sezonun nasıl geçeceğinin aynası. Globalde de ekonomik sıkıntılar ortaya çıktı. Türkiye’deki seçimler, havanın geç ısınması, yağmurların yaza kayması sektörü olumsuz etkiledi. Tatsız bir sezon olsa da yine de ayakta kalmayı başardık. Şimdi odağımız 2024.”

Adnan Kaya ve Mete Tamer Omur ile Şezlong Sohbetleri Çeşme olmadan yaşayamam

 

* Atlara karşı büyük sempatisi olan Orhan Belge, onların insanları çok iyi anladığını düşünüyor. Atları özgürlüğün simgesi olarak görüyor. Ofisinde hem at objeleri, hem de resimleri bulunuyor. Bu resimlerden biri de Türkiye’yi sarsan deprem felaketi sonrası otelde ağırladıkları bir depremzede sanatçının eseri. Orhan Bey, o nedenle ayrı bir yeri olduğunu söylüyor.

* İşi gereği çok seyahat eden Orhan Belge, bu geziler sırasında gittiği ülkelerden süs çanı aldığını söylüyor.

 

İKİSİNDEN BİRİ
* Yürüyüş / Koşu
* Susmak / Konuşmak
* Klasik / Modern
* Dobra / Politik
* Samimi / Mesafeli
* Kitap / Dergi
* Doğa / Konfor
* Kedi / Köpek
* Çay / Kahve
* Balık / Ot
* Disiplinli / Rahat

KİMDİR?
* Burcu: Oğlak
* Eğitimi: Çeşme Ertan Lisesi
* Medeni durumu: Evli. Bir kızı, bir oğlu var.
* Tuttuğu takım: Galatasaray

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!