1 yıl içinde gebelik oluşmuyorsa dikkat

Güncelleme Tarihi:

1 yıl içinde gebelik oluşmuyorsa dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2021 13:39

İZMİR Can Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Erdem Özbek, erkeklerde kısırlığın son yıllarda giderek artan ve sıklıkla karşılaşılan önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Dr. Özbek, “Bir yıl içinde korunmadıkları halde gebelik sağlayamama oranı toplumda yüzde 15 civarında. İkinci yıl bu şans yüzde 50, üçüncü yılda ise yüzde 65. Bu verilere bakarak birinci yıldan sonra çiftlerin doğal yoldan çocuk sahibi olabilme şansı zaman içinde azalıyor” dedi.

Haberin Devamı


İnmemiş yumurta, testis kanseri, varikosel, doğuştan ya da sonradan oluşan ürogenital anomaliler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları, kemoterapi ve radyoterapi almış olmak, çocuklukta geçirilen ateşli enfeksiyonlar, genetik bozukluklar gibi birçok faktörün kısırlığa sebep olabileceğini ifade eden Opr. Dr. Erdem Özbek, “Tüm tahlil ve tetkiklere rağmen hiçbir sebep bulunamayabilir. Kadının yaşı, doğurganlık potansiyeli, daha önce çocuğu olup olmadığı gibi durumlar da tedavide izlenecek yollar bakımından önemli” diye konuştu.

HASTAYA ÖZGÜ TEDAVİ PLANI
Muayene ve tanı süreçleri hakkında da bilgilendiren Dr. Özbek, “Öncellikli olarak uygun ışık ve ısı ortamında penis ve yumurta muayenesi yapıyoruz. Ayrıntılı öykü ve fiziki muayene sonrasında kesin tanı için sperm testi, kan testi, mikrobiyolojik testler, ultrasonagrafi gibi yöntemler kullanıyoruz. Sonrasında hastaya özgü tedavi planı çıkarıyoruz. Bu bazı zamanlar ilaç tedavisi iken, bazı zamanlar cerrahi müdahale olabiliyor” ifadelerini kullandı.
Hangi tedavi yöntemi benimsenirse benimsensin yeme-içme ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzaklaşılması, steroid türevi ilaçlardan kaçınılması, düzenli uyku alışkanlığı kazanma gibi yaşam tarzı değişikliklerinin olması gerektiğini aktaran Opr. Dr. Erdem Özbek, hormon bozukluğu tespit edilen hastalar için ilaç tedavisi uyguladıklarını, cerrahi seçenekler düşünüldüğünde ise Mikro-TESE, TESA, MESA, TUR-ED, Mikroskobik Varikoselektomi yöntemi gibi müdahalelerde bulunduklarını aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!