Tunca Nehri'nde DSİ temizlik çalışmalarına başladı

Güncelleme Tarihi:

Tunca Nehrinde DSİ temizlik çalışmalarına başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2017 16:51

Tunca Nehri'nde DSİ temizlik çalışmalarına başladı

Haberin Devamı

 

Jale AVYÜZEN/ EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nehirlerin kurumasına ve nehir yataklarında büyük kum adacıklarının oluşmasına neden olunca DSİ 11'nci Bölge Müdürlüğü ekipleri suyu çekilen Tunca Nehri'nin yatağında oluşan kumları temizlemeye başladı. Temizlik çalışması sayesinde nehirdeki su akışı hızlanırken, bölge çiftçisi tarlalarını sulama imkanı buldu.
Edirne'de etkili olan sıcaklar çiftçileri mağdur ederken, iki aydır yağış alamayan kentteki Arda, Meriç ve Tunca nehirleri de kuruma noktasına geldi. Kış aylarında taşan Tunca Nehri'nde su seviyesi en düşük şekilde akarken, oluşan kum adacıkları nedeniyle DSİ 11'nci Bölge Müdürlüğü ekipleri kum temizleme çalışması başlattı. Edirne'nin merkeze bağlı Değirmenyeni Köyü civarında süren çalışmalarda iş makineleri nehir yatağında biriken kumları temizleyerek,  suyun akışını hızlandırırken suyun pompalar vasıtasıyla toprakla buluşmasını sağladı.
Nehirlerde su seviyesinin dip yapmasıyla tarlaların bu durumdan olumsuz etkilendiklerini söyleyen Değirmenyeni Köyü Muhtarı Sami Bozkoç,  "Özellikle son 2 gündür tarlarımıza su gitmediğini gördük. Bunun sebebi de yaz aylarında etkili olan kuraklık. Çeltiğin 20 gün daha bol suya ihtiyacımız var. Çiftçilerimizde suyun azalmasıyla birlikte endişe duyup tarlalarına daha fazla su batı. Böyle olunca su miktarı daha da azaldı ve tarlalara su gitmez oldu. Bizde DSİ yetkililerine başvurduk. Onlarda bize yardım elini uzattı ve şuanda kepçeyle nehrin eski yatağı diye tabir ettiğimiz alanda kum temizleme çalışması yapıyor. Kuraklık böyle devam etmez inşallah. Bölgemizde 10 bin dekarın üzerinde çeltik ekili. İnşallah kuraklık devam etmez. Yoksa verim kayıpları yaşayabiliriz" dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!