IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2016 15:03
edirne valiliği sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı il müdürü hicran bali
Edirne Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile İŞKUR ortaklığında yapılan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilerek, Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) merkezinde uygulamaya başlanan “Çalışan Kadınlar Umutlu Yarınlar” projesinin tanıtımı ve “İstihdamda Ön Yargı” eğitim semineri gerçekleştirildi.
Edirne ve bölgesinde hedef kitlesi olarak seçilen 45 dezavantajlı kadına mesleki eğitim verileceği proje hakkında konuşan Edirne Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İl Müdürü Hicran Bali, özellikle bu kesime olan önyargıları kırmak adına işletme sahiplerine ‘önyargı’ eğitimi de vereceklerinin altını çizdi.
Trakya bölgesinde dezavantajlı kesimlerdeki kadınların istihdama hazır hale getirilip, işe erişebilirliklerinin arttırılmasına katkıda bulunmanın amaçlandığı “Çalışan Kadınlar Umutlu Yarınlar” projesinin tanıtım toplantısı düzenlendi. Proje kapsamında hedef kitle olarak seçilen dezavantajlı gruptaki 45 kadının da katıldığı toplantıda “İstihdama Ön Yargı” eğitimi de verildi. Bir restoranda gerçekleştirilen toplantıya, Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Serdar Bakır, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İl Müdürü Hicran Bali, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Tülay Tekin Yılmaz, kamu kurum temsilcileri ve kursiyerler katıldı.
45 KADINA MESLEKİ EĞİTİM VERİLECEK
Toplantıda projenin tanıtımını yapan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İl Müdürü Bali, “Proje kapsamında hedef kitle olarak seçilen 45 roman kadına yönelik olarak mesleki eğitim faaliyetleri, kadınları sosyal anlamda güçlendirmek adına kişisel gelişim eğitim semineri faaliyeti, işletme sahipleri ve hedef gruptaki 45 kadına mesleki eğitim verecek olan eğitmenlere farkındalık oluşturmayı ve güçlendirmeye yönelik ön yargıyla mücadele eğitimi faaliyeti düzenliyoruz” dedi.
Meslek eğitimi kapsamında kadınlara piyasada karşılığı bulunan 3 branşta mesleki eğitimin verilmeye başlandığını kaydeden Bali, “Aşçı Yardımcılığı, Düz Dikiş Makineci Yetiştiriciliği ve Kuaförlük Kursu olmak üzere 3 mesleki eğitim belirlenmiş, Halk Eğitim Merkezi ve İSKUR ortaklığı ile bu kurslar başlatılmıştır. 15’er kişilik gruplar halinde başlatılan 3 kursumuzda hedef gruptaki 45 dezavantajlı kadın proje süresinin belirli dönemlerinde usta eğiticiler tarafından belirlenen eğitimleri almaya başlamışlardır” diye konuştu.
"ÖNYARGILARI KIRMAK GEREKİYOR"
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Tülay Tekin Yılmaz da çalışmaları sırasında kazandığı tecrübeleriyle “önyargı” konulu sunum yaptı. Çoğunlukla toplantıya katılan işletme sahiplerine seslenen Yılmaz, “Buradaki sorunlarımızın en başında gelen Roman kadınlarımızın meslek ya da iş sahibi olmada yaşadıkları önyargılar ve ayrımcılıktır. Bizim bugün burada toplanmamıza vesile olan dezavantajlı kesimdeki Roman kadınları düşünecek olursak toplumun çoğunluğu tarafından önyargılara maruz kalmaları söz konusu olabilir. Ancak onlarında kendileri gibi olmayanlara karşı önyargıları geliştirmeleri mümkündür. Ayrıca yaşanılan olumsuz tecrübelerin aktarılmasıyla da çocukluk yıllarından itibaren önyargıya maruz kaldıkları ya da dışlanma söylemlerine sıkı sıkıya bağlanarak ‘ön yargıya uğruyoruz söylemleri’ geliştirebilirler” şeklinde konuştu.