Adilcevaz 'Sakin Şehir' modeline aday

Güncelleme Tarihi:

Adilcevaz Sakin Şehir modeline aday
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2017 17:16

Adilcevaz 'Sakin Şehir' modeline aday

Haberin Devamı

Salih BEŞKARDEŞ/ADİLCEVAZ, (Bitlis), (DHA)-BİTLİS'in Adilcevaz ilçesi Belediye Başkanı Necati Gürsoy,1986 yılında İtalya'da gündeme gelen  ve günümüzde de dünyanın 234  kentinde sürdürülebilir kırsal kalkınma ve geliştirme katkısı olan   'Sakin şehir' ünvanını almak istediklerini  söyledi.

Merkezi İtalya'da bulunan, yaşamın kolay olduğu kentlerin uluslararası ağı Cittaslow'a dahil olmak isteyen Bitlis'in Adilcevaz Belediyesi Başkanı Gürsoy,  Türkiye'nin Cittaslow başkenti olarak kabul edilen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ,Adilcevaz Kaymakamı Arif Karaman, ilçedeki Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ve Muhtarlar ile düzenlenen topantıya katılıp,  "Sakin Şehir" başvurusu için görüş alış verişinde bulundu.

Adilcevaz Belediye'sinde düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan  Adilcevaz Belediye Başkanı  Gürsoy,  ilçenin tarihi ve doğa güzellikleri'nin yanı sıra, bölgenin en huzurlu ilçesi olduğunu dile getirdi.
Adilcvaz'ın 'Sakin Şehir' ünvanına layık bir ilçe olduğunu anlatan Başkan Gürsoy şöyle konuştu:
"İlçemiz, Süphan Dağı eteklerinde yer alan ve Van Gölü’ne kıyısı olan tarihi ve doğasıyla  yeşil ile mavinin bir arada bulunduğu güzel bir ilçedir. Osmanlı ve Selçuklulara sancak beyliği yapmış bu güzel ilçemiz bölgemizin en huzurlu yerlerinden biridir. İlçemiz tarihi yapıların ve doğal güzellikleri'nin yanı sıra, Van Gölü’nde su kayağı yapılabilmekte ve aynı zamanda Süphan Dağı’na tırmanacak olan dağcılar için de bir turizm merkezidir. İlçemizin tarıma ve hayvancılığa dayalı bir ekonomisi var. Tarım alanında ilçemizde dünyaca ünlü Adilcevaz cevizi yetiştirilmektedir. Bu nedenle ilçemizin hak ettiği yerlere gelebilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. İnşallah Seferihisar Belediye başkanımızın ve hocalarımızın yardım ve destekleriyle Adilcevaz’ı sakin şehirler konumuna getireceğiz."
Toplantıya katılan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, toplantıda 'Sakin Şehir"in ne anlama geldiğini anlatırken, Adilcevaz'ın da buna layık bir ilçe olduğunu söyledi.
Soyer," Türkiye,  14 sakin şehir sayısıyla İtalya, Güney Kore ve Polonya’nın ardında dördüncü sıradadır. Türkiye, gerçekten sakin şehirler sayısının arttırabilecek bir ülkedir. Adilcevaz ilçemiz de tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra huzuru ile sakin şehir kimliğini koruyabilen yerlerden biridir. Türkiye’de sakin şehirler hareketine ilk başvuruyu Seferihisar Belediyesi olarak yaptık ve başvurumuz kabul edildi. Seferihisar Sakin şehirler hareketine Türkiye’de ilk giren yerlerden biridir. Şu an Türkiye’de 14 tane sakin şehir var. Bu hareket bütün dünyada yayılıyor. Dünya genelinde 30 ülkede 234 sakin şehir var. Öyle hızlı bir şekilde yaşıyoruz ki, ne yaşadığımız yerin tarihinden ne de içinde yaşadığımız doğadan haberdar değiliz. Tarihini ve doğasını koruyamayan şehirler geleceğini karartmış birer kenttir. Sakin şehirler tarihine ve doğasına sahip çıkan ve bu güzellikleri yaşayarak içinde barındıran yerlerdir. Adilcevaz Süphan Dağı, Sütey yaylası ve Van Gölü’nü içerisinde barındıran doğal güzelliklere sahiptir. Bu doğal güzellikler ile ilgili yapılacak akademik çalışmalar sonucunda iyi bir rapor hazırlanabilirse, Adilcevaz’ın sakin şehir hareketine mutlaka girebileceğini düşünüyorum. Çünkü burada her mevsim çok güzel doğal güzellikler var. Burada her yerde bulunmayan güzellikler mevcuttur."dedi 

Seferihisar Belediye Başkanı Soyer  ve beraberindekiler toplantının ardından Adilcevaz Kalesi ve Aygır Gölü'nde incelemelerde bulundu.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!