Operada Atatürk için ağıt

Güncelleme Tarihi:

Operada Atatürk için ağıt
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2018 14:17

Operada Atatürk için ağıt

Haberin Devamı

 

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - ULU Önder Mustafa Kemal Atatürk, Antalya Devlet Opera ve Balesi'nce (Antalya DOB), ölümünün 80'inci yılında 'Her 10 Kasım - Atatürk İçin Ağıt-' adlı oratoryo ile anıldı.

Haşim İşcan Kültür Merkezi'ndeki opera salonunda 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan oratoryoya, izleyici ilgisi büyük oldu. Antalya DOB Orkestrası'nı Orhan Öner Özcan, koroyu da Mahir Seyrek yönetti. Halit Barış Öğüt başkemancı, soprano Arzu Aydoğdumu, mezzo-soprano Seda Uzmen Güç, tenor Devrim Demirel, bariton Volkan Şen solist sanatçılar olarak sahnedeki yerlerini aldı.

Bestesi Orhan Öner Özcan'a ait olan 'Her 10 Kasım - Atatürk İçin Ağıt-' adlı eserin librettosunu Murat Göksu yazdı. İlk kısa versiyonu 2011 yılında tamamlanan ve aynı yıl Samsun Devlet Opera ve Balesi'nde dünya prömiyeri yapılan eser, Atatürk'ün ölüm yıl dönümü anısına yapılmış ilk ve tek klasik eser olarak biliniyor. Yeni bölümler eklenerek revize edilen eserin son versiyonu ise 10 Kasım 2015'te Mersin Devlet Opera ve Balesi'nce icra edilmişti.

Eserde; tenor Cumhuriyet öncesi zorlukları anlatıp, karanlığı aydınlatan Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumunu müjdeliyor. Tenorun aryasına daha sonra Kurtuluş Savaşını görüp geçiren annelerin oğullarına duyduğu özleme, vatan sevgilerine vurgu yapan mezzo-sopranonun aryası eşlik ediyor. Ardından koro aydınlığın farkındalığını hatırlatıyor, "Bilmek İstersen', "Adımı çağır, durma!", "Benim adım Mustafa, benim adım Kemal, benim adım Atatürk" sözleriyle tamamlanıyor. Bu bölüme cevap olarak tenor "Bilmek isterim", soprano da 'Biliyorsun ya!', aryalarını seslendiriyor. Son bölümde siren çalıyor, Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi yolculuğuna uğurlanışı ve sonsuza dek devrimleriyle anılacağı yorumlanıyor, solistlerin sorusuna koronun cevabı ise 'Mustafa Kemal Atatürk' sözleri oluyor.

Eser, izleyicilyer tarafından ayakta dakikalarca alkışlandı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!