KADIN YERELDEN DESTEKLENMELİ

Güncelleme Tarihi:

KADIN YERELDEN DESTEKLENMELİ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2021 09:07

Antalya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu, çalışma hayatındaki cinsiyet eşitsizliğini gidermek için kadınların yerel yönetimler tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Kadın Girişimciler Kurulu, ekonomi dünyasında kadın ve erkek çalışanlar arasındaki eşitsizliği araştırdı. TOBB ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TKSB) tarafından Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) işbirliğiyle yürütülen araştırmada Antalya’da cinsiyet eşitsizliğinin boyutları belirlendi. Saptanan ücret eşitsizliğinin nedenlerini araştırdıklarını söyleyen Antalya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu, bu eşitsizliklerin ortadan kaldırılması için yetkili kurumlar için izlenecek bir yol haritası hazırlayacaklarını belirtti.

EV İŞLERİNDEN VAKİT KALMIYOR

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından dijital ortamda dağıtımı yapılan ve 73 işverenin katıldığı anket çalışmasının bulguları rapor haline getirildi. Rapor hakkında bilgi veren Kocaoğlu, “Cinsiyetler arası eşitsizliğe işaret eden çalışma, mesleki tecrübe yetersizliğinden kaynaklanan ücret eşitsizliğinin en önemli nedenlerinin kadınların ev ve aile sorumluluklarının fazla olması, doğum ve çocuk bakımı nedeniyle işten ayrılmaların sıklıkla yaşanması olduğunu gösterdi. Mesleki eğitim yetersizliği kaynaklı ücret eşitsizliğinin en önemli nedeninin de kadınların ev ve aile sorumlulukları nedeniyle açılan mesleki kurslara katılamamaları olduğu ortaya çıktı” dedi.

İŞVEREN KADIN ÇALIŞANA SOĞUK

Haberin Devamı

Kocaoğlu şunları söyledi: “Bu sonuçlar, cinsiyetler arası ücret eşitsizliğinin ortadan kaldırılması için esnek çalışma saatlerinin, ücretsiz ya da düşük bütçeli kreş ve etüt olanaklarının, kadınların mesleki yeterliklerini arttıracak kursların desteklenmesinin önemini ortaya koymuştur. İşveren nezdinde ücret eşitsizliğinin gerekçeleri kadınların evdeki sorumlulukları, doğum ve çocuk sahibi olma nedeniyle işe ara verme, mesleki gelişim için yeterince zaman ayıramama olarak görülmektedir. İşe girmeden önce aldıkları mesleki eğitimin yetersiz gelmesi ve firmalarda sadece işbaşı eğitimi yapılıyor olması da önemli sorun başlıkları olarak ortaya çıkmıştır.”

Haberin Devamı

BELEDİYELERE DÜŞEN GÖREVLER

Eşitsizliğin çözülmesi için kararlı bir yol haritasına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Kocaoğlu, kadınlar için esnek çalışma saatleri, çocuklu çalışanları destekleyecek anaokulu, kreş, etüt merkezi gibi sosyal tesisler gibi çözümler önerdi. Belediyelerin kreş, anaokulu, etüt merkezi gibi hizmetler için harekete geçmesini isteyen Serap Kocaoğlu, kadın çalışanların mesleki eğitim fırsatlarından yararlanmalarını teşvik edici politikalar izlenmesini de gündeme getirdi.

KADINLAR İÇİN EĞİTİM AKADEMİSİ

Yerel yönetimler, yaygın eğitim kurumları ve sivil toplum örgütlerine görev düştüğünü söyleyen Kocaoğlu, “Kadınların evdeki sorumluluklarını hafifletmeye yönelik yaşlı ve çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması, kadınların mesleki yeterliklerini geliştirmeye ve çeşitlendirmeye yönelik yaygın eğitim projelerinin hazırlanması öncelik taşıyor. Bu kapsamda, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu olarak kadınlara mesleki donanım sağlamak amacıyla sertifikalı Mesleki Eğitim Akademisi oluşturduk. Kadınların aile içi sorumluluklarını azaltmaya yönelik yaşlı ve çocuk bakım hizmetlerinin işverenler ve devlet eli ile yaygınlaştırılması için çalışmalar yürüteceğiz. Sektör temsilcilerinden kreş ve bakım evleri için destek bekliyoruz” çağrısı yaptı.

BAKMADAN GEÇME!