İHRACATÇILAR SANDIĞA GİDİYOR

Güncelleme Tarihi:

İHRACATÇILAR SANDIĞA GİDİYOR
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2021 09:23

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), 1 Temmuz’da 1144 üyesiyle genel kurulunu yapacak, ihracatçıların oylarıyla yeni yönetim seçilecek

Haberin Devamı

BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), 3 ili kapsayan önemli bir kurum. Antalya, Isparta ve Burdur’daki ihracatçılar, BAİB yönetimini belirlemek üzere 1 Temmuz’da sandık başına gidecek. 2018 yılı nisan ayında gerçekleşen genel kurulda göreve gelen Hakkı Bahar başkanlığındaki yönetim kurulu, 15 Mayıs 2020 tarihinde Başkan Yardımcısı Ergin Civan ile birlikte 6 yönetim kurulu üyesi, 6 yedek yönetim kurulu üyesi, 3 denetim kurulu üyesinin istifasıyla düşmüştü. Pandemi nedeniyle 2 defa ertelenen genel kurulun, önümüzdeki hafta perşembe günü EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi‘nde yapılacağı BAİB Genel Sekreterliği tarafından duyuruldu.

ÇÖZÜM BEKLEYEN ÇOK SORUNU VAR
2020 yılında 158 ülkeye yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Batı Akdeniz ihracatçılarının ülke ekonomisine yaptığı katkı yadsınamaz. Bu yılın ilk 5 ayında 3 ilden yapılan ihracat 1 milyar doları geçmiş durumda. Yaş meyve sebzeden maden ve metallere, ağaç mamullerinden kimyevi maddelere birçok ürünün ihracatını gerçekleştiren ihracatçılar ise ne yazık ki 13 aydır deyim yerindeyse “başsız”.
Rusya’nın koyduğu domates kotasından biber yasağına, ağaç ürünleri ticaretinden lojistiğe kadar birçok konuda ihracatçıların çözüm bekleyen sorunları var. Bu sorunların aşılması için gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında etkin bir lobi faaliyetinin yürütülmesi gerekiyor. BAİB gibi önemli bir kurumdaki yönetim boşluğunun biran önce doldurulması biriken sorunların çözümü için elzem.

Haberin Devamı

MEYVE SEBZECİLERLE OSB’NİN SEÇİMİ Mİ?
1 hafta sonra yapılacak seçim için, daha önceki yönetimde başkan yardımcısı olan Hakkı Ergin Civan ile Ümit Mirza Çavuşoğlu şimdilik adaylığını açıklayan iki isim. Üçüncü bir aday çıkmazsa, seçimde Organize Sanayi Bölgesi’nde tıbbi aromatik bitki sektörüyle ilgili fabrikası bulunan ihracatçı Ergin Civan ile yaş meyve sebze ihracatçısı Ümit Mirza Çavuşoğlu yarışacak. Seçime “Meyve sebzeciler ile OSB’nin yarışı” diye bakanlar çoğunlukta.

İKİ GÜÇLÜ ADAY
Baktığımızda iki adayın profili de güçlü. Bu Antalya için artı. Çünkü yönetime talip olanlar ne kadar vizyonlu ve birikimli olursa, Antalya ihracatının kazanımı da o kadar güçlü olur. İki adayla da konuştum. Aslında iki adayın hedefi de aynı, ihracatın önündeki engelleri kaldırmak, ihracatın gelişimini sağlayarak niteliği ve niceliğini artırmak. Tabii burada, koltuğa oturan adayın yoğurdu nasıl yiyeceği önemli. Oluşturdukları listedeki isimler ise ihracatçıların seçiminde önemli rol oynayacak. Burdur ve Isparta’daki ihracatçıların ağırlığını da gözardı etmemek gerek. Dediğim gibi seçime henüz 1 hafta var, seçime kadar dengeler çok değişir, listeler netleşince ihracatçıların tavrı ve seçimi de ona göre şekillenir.

Haberin Devamı

ADAYLAR DERSİNE ÇALIŞMIŞ
Görüşmelerimde, her iki aday da uzun uzun ilk etapta yapmayı planladıklarını anlattı. Benim izlenimim iki adayın da dersine çalıştığı yönünde. Ergin Civan, “Gövdemizi taşın altına koyuyoruz. Bilgi birikimimiz ve vizyonumuzla ihracatçıların sorunlarını çözmeye, ihracatımızı artırmaya yönelik çalışmalar yapmaya talibiz” diyor. Ümit Mirza Çavuşoğlu ise “Yaptığı ihracatla ülkemize ciddi döviz girdisi sağlayan BAİB’in daha fazla yönetimsiz kalması kabul edilemez. Deneyimimiz ve sektörün bütün temsilcileriyle, birikmiş sorunların kısa zamanda çözümüne talibiz” açıklamasında bulunuyor.

BAİB, 1 Temmuz’da 1144 üyesiyle genel kurulunu yapacak, ihracatçıların oylarıyla yeni yönetim seçilecek. BAİB seçiminin hayırlı olmasını diliyorum. Seçim sonunda kim kazanırsa kazansın önemli olan ihracatın, ihracatçının ve Antalya’nın kazanması olacak.

BAİB KARBON SALINIMINI GÜNDEMİNE ALMALI
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Program Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Avrupa Birliği’nin karbon düzenlemesini kamuoyu ile paylaştı. Güven Hoca, “Ortada bir geçiş süreci olmayacak. Uygulama 2023’te başlayacak. ‘Milli’ karbon fiyatlaması sisteminiz yoksa yıllık 2 milyar Avro AB’ye ödenecek. Karbon fiyatlamasında adım atmanın zamanı geldi” ifadesiyle AB’nin önümüzdeki dönem ticaretteki yol haritasını anlattı. İhracatının büyük bölümünü Avrupa Birliği ülkelerine yapan Antalya, karbon salınımıyla ilgili düzenlemeleri dikkatle takip etmeli. İhracatımızı sekteye uğratacak düzenlemeleri ıskalamamalı. İhracatımızı geliştirmek için BAİB’in yönetimine talip olanlar da bu konuda somut adımlarını belirlemeli, yönetime seçilmesi halinde de acilen uygulamaya geçmelidir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!