GÖLLERİN CANI KESİLDİ

Güncelleme Tarihi:

GÖLLERİN CANI KESİLDİ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2020 08:31

Kuraklık ve kirlilik nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Göller Yöresi için acil eylem planı çağrısı yapan T TKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, “Van Gölü’nün 3 katı büyüklükte göl yüzey alanını kaybettik” dedi.

Haberin Devamı

SULAK alanlar ve sulak alanların korunması üzerine çok sayıda araştırması bulunan Türkiye Tabiatı Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı ve göl uzmanı Dr. Erol Kesici, önlem alınmazsa Göller Bölgesi’nin haritadan silinebileceğini belirterek bölgedeki tüm gölleri kapsayan özel bir acil eylem planı oluşturulmasını önerdi.

ÇEKİLME HIZLANDI
Antalya, Burdur, Isparta, ve Konya’yı içine alan bölgedeki göl varlığı üzerinde yürütülen yüzey araştırmalarıyla ilgili bilgi veren Erol Kesici , son derece zengin bir fauna varlığına evsahipliği yapan ve omurgalı fosilleri barındıran havzada yaşanan çekilmenin hızlandığı uyarısında bulundu. Son 50 yılda 50’ye yakın irili ufaklı doğal gölün kaybedildiğinin altını çizen Kesici, diğer göllerin de aynı kaderi yaşamaması için vakit kaybedilmeden harekete geçilmesini istedi.

Haberin Devamı

GÖLLERİN CANI KESİLDİ

BİR DOĞA HARİKASI
İklim krizinin etkilerinin gözle görülür ölçüde hissedildiğine, artan su tüketiminin su kaynaklarını azalttığına ve bölgenin su fakiri haline geldiğine dikkat çeken Kesici, kuraklık ve kirlilikle mücadele için gerekli önlemlerin alınması, Göller Bölgesi’nde bulunan stratejik ve yenilenebilir içme suyu rezervinin rehabilite edilerek kurtarılması gerektiğine vurgu yaptı.

HARİTADAN SİLİNECEK
Çekilmeyi hızlandıran temel sebeplerin vahşi tarımsal sulama, fabrika atıkları ve su kaynaklarında doğal yapıyı bozan uygulamalar olduğunu belirten Dr. Kesici, “Eskiden 50–60 santimetreden su alınırken artık 100 metreden su çıkmıyor. Van Gölü’nün 3 katı büyüklükte yüzey alanı olan göllerimizi kaybettik. Nem ve yağışlardaki ciddi azalmanın nedeni budur. Beyşehir, Eğirdir, Akşehir, Burdur, Eber, Acıgöl, Suğla, Ilgın, Işıklı, Salda ve Kovada gibi irili ufaklı gölleri bünyesinde bulunduran Göller Yöresi, önlem alınmazsa çöle dönüşecek ve haritadan silinecek” dedi.

AĞIR METAL YOĞUNLUĞU
Bölgedeki tatlı su gölleri ve doğal göllerde yaptıkları incelemelerde, biyolojik ve kimyasal atıkların yanında ağır metal yoğunluğunun da ortaya çıktığını ifade eden Kesici, şunları söyledi: “Göllerimizi çöp kovasına dönüştürdük. Sularımız azalmakta ve azaldıkça daha da çok kirlenmekte. Birinci derecede içme ve kullanma suyu olarak stratejik önemi olan Eğirdir Gölü’ndeki en büyük sorun tarımsal kirlilik. Bu kirli suları kullanarak elde ettiğimiz tarım ürünleri de sağlıklı değil. Beyşehir Gölü giderek azaldı ve çürümeye yüz tuttu. Kirliliğin alabildiğine arttığı Eber Gölü suyu da artık yemyeşil bir hal aldı. Kovada Gölü, balığı yenilmez, suyuna girilmez hale geldi. Akşehir Gölü haritadan silindi. Antalya’daki Yamansaz da aynı kaderi yaşıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!