DÜNYANIN SPOR MERKEZİ OLABİLİRİZ

Güncelleme Tarihi:

DÜNYANIN SPOR  MERKEZİ OLABİLİRİZ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2022 09:13

Spor turizmi sadece döviz girdisi sağlamıyor aynı zamanda ülke tanıtımına da büyük katkı veriyor. Düşünün büyük bir futbol organizasyonu bir ilde gerçekleşiyor belki de dünyanın gözünü çevirdiği o kent ister istemez bilinir ve merak edilir hale geliyor.

Haberin Devamı

İNSANLARI turizme yönlendiren faktörlerin başında dinlenme, eğlenme, macera, merak gibi birçok sebep gelir. Son yıllarda konforlu hale gelen hayatlarımıza bu sebeplere onlarca yeni ve farklı madde ekledi. Değişen yaşamlarımız, alışkanlıklarımız, konfor ve keşfetme arzusu bizi bu hareketliliklere yönlendirenlerin başında geliyor. Spor amaçlı turizm faaliyetleri de küresel olarak tesis kapasitelerinin artması, yeni bütünsel imkanların sağlanması ve inşa edilmesiyle kişileri seyahate yönelten en önemli diğer faktörlerden biri haline geldi.

***

DÜNYANIN SPOR  MERKEZİ OLABİLİRİZ

Yapılan çalışmalar da spor turizminin hızla ilerleyen bir yapıda olduğunu gösteriyor. Son 4 yılda yaklaşık yüzde 40 talep artışı gösterdiğini de belirtmeden geçmeyelim (pandemi öncesi).
Sportif faaliyetler hatta sportif arz kapasitesi destinasyonların işi ciddiye alarak büyük yatırımlar yapmasını, hatta bu yatırımların özel bölgelerde toplanarak bütünsel bir yapıda olmasını gerektiriyor. Bugün gerçekleşen olimpiyatlar, turnuvalar, spor müsabakaları gerek sporcuların katılımlarının yoğunluğu bakımından gerekse spor seyircileri bakımından önemli bir çekim sebebi. Başlı başına bir endüstri de demek yanlış olmayacaktır.

Haberin Devamı

***
Spor turizm hareketliliğine katılım sağlayanların belli bir ekonomik düzeyde olduğu ve dolayısıyla döviz getirisi bakımından önemli bir kaynak oluşturduğu da bilinmekte. Aynı zamanda spor turizmini dünyadaki en büyük sosyal olgulardan biri olarakta nitelendirebiliriz. Spor turizmi gelişmekte olan ülkelere de katkı sağlıyor. Sadece döviz girdisi değil aynı zamanda ülke tanıtımında da yeri oldukça önemli. Düşünün büyük bir futbol organizasyonu bir ilde gerçekleşiyor belki de dünyanın gözünü çevirdiği o kent ister istemez bilinir ve merak edilir hale geliyor. İşte spor turizminin ufacık bir yönü bu kadar büyük katkı sağlayabilir.

Türkiye’nin yıllık spor turizmi geliri yaklaşık 1 milyar dolar. Spor turistleri bu hareketlilikleri boyunca ortalama 2 bin dolar harcamakta ve 10/14 gün civarında konaklamakta. Ortalama turist harcamalarının da oldukça üstünde bir rakam bu. Bu nedenle ülkede sportif faaliyetleri düzenleyici/üstlenici misyon edinmeli ve kapasiteyi arttırmalıyız. Hangi turizm çeşidi olursa olsun en önemli kapasitelerden biri bölgedeki yatak kapasitesidir. Dolayısıyla yüksek yatak kapasitesine sahip olan Antalya’yı büyük sportif organizasyonların gerçekleştiği bir destinasyon haline getirebiliriz. Özellikle kış aylarında, talebin azaldığı zamanlarda mevsimsel dengeyi sağlamak için spor turizmi kilit rol oynayacaktır. Bildiğiniz gibi Antalya golf turizmi açısından da önemli bir destinasyon. Türkiye’deki 28 golf sahasının 21’i Belek’te. Çeşitli sportif faaliyetleri bölgesel olarak şartlara uygun bir şekilde yapılandırırsak Antalya kısa sürede dünyanın spor turizminde gözde destinasyonu haline gelecektir.

Haberin Devamı

***
Küresel etkiye sahip olimpiyat oyunlarına, turnuvalara ve birçok sportif faaliyete ev sahipliği yapabilecek yapıdayız. Bu endüstrinin geleceğini ciddiye alalım ve donanımımızı bu alanda da geliştirelim. Spordan bahsetmişken bu hafta sonu Antalyasporumuz’un Trabzonspor’u 5-2 mağlup ederek elde ettiği galibiyetinden bahsetmeden geçemeyeceğim. Her Antalyalı gibi ben de sıkı bir Antalyaspor taraftarıyım ve şehre futbolda değer kazandıran takımımızı ve başarılarını gururla takip ediyorum. Teşekkürler Antalyaspor. Dilerim Antalyaspor gibi Antalya’da bir gün spor turizmi açısından marka olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!