DALIŞ TURİZMİ TEŞVİK BEKLİYOR

Güncelleme Tarihi:

DALIŞ TURİZMİ TEŞVİK BEKLİYOR
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2020 10:22

Dalış turizmine öncülük eden Antalya’nın Kaş ve Demre kıyıları devletten teşvik bekliyor. Bölgeye özel stratejik plan önerisinin yer aldığı akademik çalışmada, Kekova’daki batık şehrin belli bölümlerinin önlemlerle dalışa açılması talep edildi.

Haberin Devamı

DALMAÇYA tipi kıyıları, sualtı yaşamının zenginliği ve Kekova Adası kıyılarında ‘batık şehir’ denilen su altı kentiyle Antalya’nın göz bebeği olan Kaş ve Demre, Türkiye’nin dalış turizmine öncülük ediyor. Bölgede Prof. Dr. Okan Yaşar gözetiminde dalış okulu yetkilileri, eğitmenler ve balıkadamlarla özel bir çalışma yapıldı. Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak korunan kıyılarda yaşanan sorunları gözler önüne seren çalışmada, bölgeye yönelik öneriler de yer aldı.

TEKNE ATIKLARINA MAVİ KART
Dalış sezonunun 12 ay sürdüğünün vurgulandığı raporda, bölgede son yıllarda artan turist trafiğinin sualtı turizmini etkileyen bir dizi sorun yarattığı belirtildi. Deniz altındaki flora ve faunanın zarar gördüğünün belirtildiği çalışmada, ayrıca günübirlik tekne turlarının olumsuz etkisi de anlatıldı. Teknelerden kalan çöp ve atıkların sualtı yaşamını etkilerini içeren raporda, yatların, dalış, balıkçı ve tur teknelerinin atık sularına yönelik mavi kart sisteminin geliştirilmesi önerildi.

Haberin Devamı

ZIPKINLA AVA CAYDIRICI CEZA
Yöre kıyılarındaki şamandıra eksikliğinin önemli bir sorun oluşturduğundan bahsedilen raporda, tur teknelerinin birçok noktaya bu yüzden demir çapa atmak zorunda kaldığı, çapaların da su altı arkeolojisine ve faunasına zarar verdiği kaydedildi. Çalışmada, büyük kısmı ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilerek koruma altına alınan kıyılarda yasak avlanmanın engellenemediği, özellikle geceleri zıpkınla avcılık yapıldığı aktarılarak caydırıcı cezalar istendi.

ŞAMANDIRA SAYISI ARTIRILSIN
Son yıllarda yapılan ulaşım yatırımlarıyla turizmin canlandığı Kaş ve Demre’de dalış turizmi stratejisi hazırlanması ve sektöre yönelik devlet desteklerinin artırılması istenirken raporda öne çıkan şu öneriler yer aldı: “Dalış teknelerinin donanım ve ekipmanlarının geliştirilmesi için teşvik verilmeli. Denize çapa atılmasını önlemek için bölgedeki tur teknelerinin bağlanabileceği şamandıra sayısı artırılmalı.”

BALIKADAMLARA FOK UYARISI
Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde fok, orfoz, fangri, lahos gibi türlerin koruma altına alındığı hatırlatılan raporda, “Dalış merkezleri ve dalış eğitmenleri bu türlerin korunması konusunda balıkadamları uyarmalı. Balıkadamların özellikle Akdeniz foklarının dinlendiği ve yavrularını büyüttüğü mağaralara girmemeleri konusunda uyarılmaları zorunludur” denildi.

Haberin Devamı

BATIK ŞEHİRDEKİ YASAK KALDIRILSIN

Demre’deki Kekova adasının kuzey kıyılarındaki batık Likya antik kentinde sualtı dalışları yasak. Hazırlanan su altı raporunda gerekli önlemler alınarak denizdeki kalıntıların bazı kesimlerinin dalış turizmine kazandırılması önerildi. Batık alanlarının tamamının dalış turizmine kazandırılmasının korumayı zorlaştıracağı belirtilerek, güvenlik tedbirleri sağlanarak dalışa açılabilecek alanlarda rehber balıkadamlar eşliğinde dalışa izin verilmesi teklifinde bulunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!