Atık Pillerle İlgili Çalışma Başlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Atık Pillerle İlgili Çalışma Başlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2015 09:55

ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ’NDE ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ KURULURKEN, ATIK PİLLERİN GERİ KAZANIMINI SAĞLAMAK, BU YOLLA DOĞAL KAYNAKLARIN VERİMLİ KULLANIMINI ARTIRMAK, ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN TEHDİT OLUŞTURMALARINA ENGEL OLMAK İÇİN ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’nde Çevre Yönetim Birimi kurulurken, atık pillerin geri kazanımını sağlamak, bu yolla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak, çevre ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturmalarına engel olmak için çalışma gerçekleştirildi.
Birliğe bağlı merkez ve ilçe hastanelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevre Kanunu ve ilgili yönetmeliklerine uygun şekilde hizmet sunumunu sağlamak ve uygulamanın sürekliliğini takip etmek, ilgili konularda personelin eğitimini, kurumların denetimlerini gerçekleştirmek amaçları doğrultusunda birlik bünyesinde Çevre Yönetim Birimi kurulduğu bildirildi. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı hastanelerde hem bireysel hem de kurumsal sorumluluk çerçevesinde, atık pillerin geri kazanımını sağlamak, bu yolla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak, çevre ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturmalarına engel olmak için çalışma gerçekleştirildiği ifade edildi.
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Çevre Yönetim Birimi Çevre Görevlisi Emine Çelik, “Atık piller yapısında, civa, kadmiyum, çinko, manganez, demir, nikel, kobalt, kurşun gibi elementleri yüksek oranda içerdiklerinden dolayı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik’ kapsamında tehlikeli atık olarak sınıflandırılmıştır. Yapılan incelemeler, pillerin içerdikleri metaller bakımından maden filizleri ve alaşımlarından sonra en yüksek miktarlarda metal bulunduran kaynaklar olduğunu göstermiştir. Ayrıca metallerin atık pillerden geri kazanılma maliyetlerinin bu metallerin maden filizleri ve alaşımlarından çıkartılma maliyetlerinden çok daha düşük olduğu belirlenmiştir” dedi.
Atık pillerin evsel çöplere atılması sonucunda içeriğinin toprağa oradan da su kaynaklarına ulaştığını belirten Çelik, bunun sonucunda da toprağın kullanılamaz hale geldiğini, topraktan içme sularına karışarak insanlara zarar vermesinin söz konusu olduğunu söyledi. Bu nedenle atık pillerin ayrıştırılarak toplanması gerektiğini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hastanelerimizde atık piller, tehlikeli atıklar içerisinde ilk sırada toplanmaya başlanan atık olmakla birlikte gerek farkındalık eksikliği gerekse toplama ekipmanlarının yetersiz olması gibi nedenlerle beklenen düzeylerde atık pillerin toplanmadığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ve ilgili belediyelerden pil toplama ekipmanı talep edilerek bu ekipmanlar hastanelerimizde personelin rahatlıkla ulaşabileceği servis, danışma, yemekhane gibi yerlere yerleştirilmiştir. Yine yapılan atık yönetimi konulu eğitimlerde de personellerimize bu konuda bilgilendirmeler yapılmıştır.”
Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atık pillerin toplanması, taşınması ve bertarafına kadar geçen süreçte tek yetkili kuruluş olan TAP Derneği’nin, belediyeler, marketler, üniversite ve kamu kurumları ile işbirliği halinde çalışarak ücretsiz olarak bu hizmeti yürüttüğünü belirtti.
Kamu hastanelerinde ise bu sürecin atık yönetim sorumluları tarafından takip edildiğini, belirli bir miktara ulaşan atık pillerin geridönüşüm/ bertarafının gerçekleştirilmesi için TAP’a talep oluşturulduğunu ifade eden Çelik, toplanan atık pillerin anlaşmalı kargo tarafından ücretsiz bir şekilde alınmasının sağlandığını bildirdi. Atık pillerin içeriklerinden dolayı çöpe atılamayacak kadar değerli ama bir o kadarda tehlikeli olduğunun altını çizen Çelik, “Çevreye olan sorumluluğumuz çerçevesinde, sağlığımızı tehdit eden unsurları ortadan kaldırmak ve atık malzemenin değerlendirilmesi noktasında atık pillerin naylon torba, karton kutu ya da kavanozlarda biriktirerek atık pil toplama kutularına ulaştırılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!