ANADOLU’YA AYNA TUTAN MÜZİKAL: MEMLEKETİM

Güncelleme Tarihi:

ANADOLU’YA AYNA TUTAN  MÜZİKAL: MEMLEKETİM
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2019 11:04

ANTDOB, Anadolu’nun kültürel değerlerini türkülerle anlattığı ‘Memleketim’ adlı müzikli oyunun dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Prömiyer sonunda sanatçılar dakikalarca ayakta alkışlandı.

Haberin Devamı

ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB) Anadolu’nun ortak kültürel dokusuna ayna tutan Memleketim adlı müzikli oyunun dünya prömiyerini gerçekleştirdi. İzleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği oyunda, Anadolu insanının geçmişten günümüze kültürel ve sosyal değerleri, müzikleri, dansları, hüzün ve sevinçleri dile getirildi.

ANADOLU’YA AYNA TUTAN  MÜZİKAL: MEMLEKETİM

İKİ PERDELİ MÜZİKLİ OYUN
M. Fatih Şanal’ın yazdığı 2 perdeli müzikli oyunun müzik düzenlemesi Deniz Yıldız’a ait. ANTDOB orkestrasını Ömer Yöndem ve Hakan Kalkan’ın yönettiği müzikli oyunun rejisörlüğü Fatih Şanal, kareografi Armağan Davran, dekor tasarımı Gürcan Kubilay, kostüm tasarımı N. Gazal Erten, ışık tasarımı ise Mustafa Eski’ye ait. Eserde, Anadolu’da yaşayan insanların asırlar boyunca duyguları, düşünceleri, kültürel değerleri türküler üzerinden yansıtılıyor.

Haberin Devamı

ANADOLU’YA AYNA TUTAN  MÜZİKAL: MEMLEKETİM

Eserde Karadeniz yöresine ait türküler eşliğinde horon tepildi.

KADIN VURGUSU
Türkülerin hikayelerinin de sanatçılar tarafından anlatıldığı eser, Ah Bir Ataş Ver türküsüyle başladı. Memleketim’de sanatçılar, Akdeniz’den Karadeniz’e, Doğu Anadolu’dan İç Anadolu’ya, Rumeli’den Azerbaycan’a kadar çok sayıda yöreye ait türküleri seslendirdi. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğinin de vurgulandığı gecede sanatçılar Neşet Ertaş’ın ‘Kadın insandır, erkek ise insanoğlu’ sözünü dile getirdi.

ANADOLU’YA AYNA TUTAN  MÜZİKAL: MEMLEKETİM

Gecenin sonunda ANTDOB orkestra şefi Ömer Yöndem ve sanatçılar uzun süre ayakta alkışlandı.

AYNI TOPRAKTA FARKLI AÇAN ÇİÇEKLER
Aşık Veysel’in anıldığı gecede ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ türküsünü seslendiren sanatçılar, konuşmalarında geçmişten günümüze Anadolu insanının geldiği noktayı ortaya koydular. Tüketim toplumunun kültürel değerlerde yarattığı yozlaşmaya vurgu yapan sanatçılar, kadim Anadolu’nun yöresel ve kültürel ürünlerini ve lezzetlerini de anlattılar. Anadolu insanının geçmişten günümüze birbirine kenetlendiğinin vurgulandığı eserde Anadolu, aynı topraktan beslenip farklı açan çiçeklere benzetildi.

Haberin Devamı

18 ESER SESLENDİRİLDİ
Bir üvertür, bir semah, eserin sonunda seslendirilen bir potpuri ile toplam 18 türkünün yer aldığı eserde psikoloji, eğlence, hiciv, milli, geleneksel, söylenmeyeni söyleyen eğitici ve ahlaki gibi işlevleri ile türkülerin eşsiz yol göstericiliği seyirciyle buluştu. ‘Memleketim’de soprano Derya Doran, Sinem Seçil Baddal, Serap Demirhan Işık, Özsu Özgür Deveci, Tuğba Kubilay, Pınar Tekol, tenör Burak Pektaş, Fatih Şanal, bariton Erdi Can Aybaş, Ümit Burak Tekinay, Emre Akyurt, Togarhan Atuner performanslarıyla büyük beğeni topladı. Solistlere bale sanatçıları da danslarıyla eşlik etti. Gece sanatçıların Cahit Sıtkı Tarancı’nın Memleket isterim şiiriyle sona erdi. Gecenin sonunda eseri ortaya koyan ekip izleyiciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!