Tarihi mahalle ilgi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Tarihi mahalle ilgi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2024 16:32

AKK Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi Sözcüsü Şevket Bülend Yahnici, Ulus’ta İtfaiye Meydanı’nın hemen üst tarafında yer alan ‘Yahudi Mahallesi’ ile ilgili çağrıda bulundu. Yahnici, mahallede bulunan tarihi evlerin koruma altına alınması gerektiğini söyleyerek “Yahudi Mahallesi acil olarak ilgiye muhtaç. Evler koruma ihtiyacında. Sinagog bakıma alınmalı” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Kent Konseyi (AKK) Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi Sözcüsü Şevket Bülend Yahnici, Ulus’ta bulunan Yahudi Mahallesi’nin ilgiye muhtaç olduğunu söyledi. Konuyla ilgili olarak yerel yönetimleri ve ilgili kurumları göreve davet eden Yahnici, “Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Altındağ Belediyesi, Bakanlık ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çevre Bakanlığı bu mahalle ve evler için bir koordinasyon ve müdahaleyi acilen düşünmek zorunda” dedi. AKK Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi, Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu mensupları olarak Ankara'nın geleneksel evlerinin ve Yahudi Mahallesi’nin yıkılmaya yüz tutmuş evlerinin konu edildiği, mimar ÇEKÜL Vakfı Ankara Temsilcisi Faruk Soydemir’in katıldığı bir söyleşi yaptıklarına değinen Yahnici, Ulus bölgesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler paylaşırken, özetle şunları söyledi: 

Haberin Devamı

Tarihi mahalle ilgi bekliyor

ANKARA’YI İLGİLENDİREN BİRÇOK PROJE VAR

“ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi öncülüğünde yürütülen ve mekân anlamında eski Ankara'yı ilgilendiren birçok proje var. Kayabaşı Mahallesi’nin yıkımı devam ediyor. Bu işin büyük kısmı Altındağ Belediyesi’nde, bir kısmı ise ABB'de. ABB İç Kalede 1.ve 2.etap sokak sağlıklaştırmasını bitirdi, 3.etap ihalesi yapıldı. Kale surlarının yıpranan yerleri ve çatlaklar konusu sürüncemedeydi. Bakanlık yetki devri ile konuyu ABB ilgisine verdi. Kurul gerekli izni verdi. ABB ihaleyi yaptı. Ulus Hali yenilendi. Posta Caddesi ve Anafartalar Caddesi için çalışma devam ediyor. Arkeopark alanında büyük bir arkeolojik olay gerçekleşiyor. Herkes gezip görmeli. Hemen yanı başında Roma Tiyatrosu aydınlatıldı.

Tarihi mahalle ilgi bekliyor

Tarihi mahalle ilgi bekliyor

Haberin Devamı

YAHUDİ MAHALLESİ’NE KOORDİNASYON ÇAĞRISI

Ulus bölgesindeki bu çalışmalara karşın, Yahudi Mahallesi’ni ele alacak olursak, burada kimin ne yapacağına, kimin ilgi alanı olduğuna dair bir karar yok. Yetki ve ilgilenme görevi kimde? Gerçekleştirdiğimiz toplantı da gösterdi ki, Yahudi Mahallesi acil olarak ilgiye muhtaç. Evler korunmalı. Sinagog bakıma alınmalı... ABB, Altındağ Belediyesi, Bakanlık ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çevre Bakanlığı bu mahalle ve evler için bir koordinasyon ve müdahaleyi acilen düşünmek zorundadır. Durumu gerçekleştirdiğimiz toplantının bir sonucu olarak ilgili ve yetkili olabilecek kişi ve kurumlara aktarmayı Ankaralılar olarak ve eski Ankara için gönüllülükle çalışan kişiler olarak bir görev bildik.”

Haberin Devamı

Tarihi mahalle ilgi bekliyor

BAKMADAN GEÇME!