Sobacılar’da sorun çok çözüm yok

Güncelleme Tarihi:

Sobacılar’da sorun çok çözüm yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2023 16:11

Başkent Ankara’nın kalbi Ulus’un öncelikli sorunları ne, esnaf neler bekliyor? Hürriyet Ankara, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında başlattığı ‘ULUS DOSYASI’ ile esnafın nabzını tutmaya devam ediyor. Üçüncü durağımız, Ulus-Sobacılar Çarşısı oldu.

Haberin Devamı

Ulus’ta yarım asırdan fazla faaliyetini sürdüren Sobacılar Çarşısı hem soba üretiminin hem de satışının adeta merkezi. Çarşının öncelikli sorunlarını anlatan Sobacılar Çarşısı esnafı, çözüme kavuşmasını istediği üç talebi ise şöyle özetliyor: 1) Otopark sıkıntısının giderilmesi. 2) Aydınlatma ve asayişin sağlanması. 3) Çevre düzenlenmesinin yapılması.

Hürriyet Ankara, sobanın üretim ve satış merkezi olarak da anılan tarihi Ulus Sobacılar Çarşısı’nda “Ulus’un öncelikli sorunları ne, esnaf neler bekliyor?” sorusuna yanıt aradı. Yaklaşık 60 dükkânın bulunduğu çarşıda en öncelikli sorunlarının otopark sıkıntısı olduğunu söyleyen esnaf, “Çarşıya gelen müşteriler araçlarını çoğu zaman çarşının yakınlarına park edemiyor. Biz yardımcı olmaya kalksak dükkâna gelen diğer müşterileri kaçırıyoruz yani hem müşterilere hem de bize sıkıntı doğuruyor” diyor. Çarşıda sobalarını taşıtacak hamal bulamadıklarını da belirten esnaf, öncelikli taleplerini ise şöyle anlattı.

PARK YERİ SIKINTISI YAŞANIYOR

Haberin Devamı

Sobacılar’da sorun çok çözüm yok



İsmail Yenitürkeli: “Eskiden Sobacılar Çarşısı’nda iğne atsanız yere düşmezdi. Günlerimiz dolu dolu geçerdi. Eskiye oranla kıyasladığımızda beklentilerimiz de arttı. Çarşıya dair en öncelikli sorunlarımız arasında otopark sıkıntısı geliyor. Vatandaşlar çarşıdan soba satın aldıkları zaman, anında araçlarına koyup götüremiyorlar çünkü inanılmaz bir park yeri sıkıntısı yaşanıyor, bu yüzden araçlarını uzağa park etmek durumunda kalıyorlar. Öte yandan çarşının fiziki şartlarında da iyileştirilme yapılması gerekiyor.”

AYDINLATMA LAMBALARI YANMIYOR

Sobacılar’da sorun çok çözüm yok




Mustafa Göksoy: “40 yıldır Sobacılar Çarşısı’ndayım. Dükkânların çoğu eski, dolayısıyla bir restorasyon gerekli, fiziki şartlar iyileştirilmeli. Ulus genelinde otopark sıkıntısı da yaşandığından çarşıya gelen müşteriler araçlarını çoğu zaman çarşının yakınlarına park edemiyor. Biz yardımcı olmaya kalksak dükkâna gelen diğer müşterileri kaçırıyoruz yani hem müşterilere hem de bize sıkıntı doğuruyor. Aynı zamanda soba satışlarının arttığı zamanlarda çarşının yolu inanılmaz kalabalık oluyor. Çarşıya giren araçlardan dolayı yayalar zaman zaman yürürken zorluk yaşıyor ama aracın sokağa girmesi de biz esnaflar için elzem. Çarşıya dair bir diğer önemli talebimiz ise aydınlatma lambalarının yanmaması. Akşamları çarşıyı dükkânın ışıkları aydınlatıyor. Öte yandan bir diğer önemli sıkıntımız çarşıda hamal sayısının azalması. Şimdi 2-3 tane anca kalmıştır.”

GÜVENLİK DAHA DA ARTIRILMALI

Haberin Devamı

Sobacılar’da sorun çok çözüm yok



Volkan Aybar: “Sobacılar Çarşısı’nda 1975’ten beri bir yenilik bir düzenleme yapılacağı söyleniyor ama henüz bir gelişme yok. Bununla birlikte çarşımızda hamal bulmak da epey zor. Yani ister istemez bir değişime uğruyor çarşı. Fiziki şartlara gelince, burası için bir çevre düzenlemesi yapılması gerekiyor. Örneğin, çarşımızda akşamları zifiri karanlık oluyor. Hali hazırda bulunan aydınlatma direkleri yanmıyor. Bu durum asayiş bakımından da sıkıntı doğuruyor bence. Çarşının aydınlatma sorunu çözülüp, güvenliğinin daha da artırılması gerekiyor. Bir diğer önemli nokta ise otopark sorunu... Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Ulus Hali esnafına yaptığı geçici yer eskiden otoparktı ve bir nebze bu sorunu azaltıyordu. Şimdi vatandaş park yeri bulmada daha da zorlanıyor, yani trafik sorunu iyice arttı.”

Haberin Devamı

NE ÇIRAK NE DE USTA YETİŞİYOR

Sobacılar’da sorun çok çözüm yok

Sobacılar Çarşısı’nın 60 senelik esnafı Necip Diker ise mesleği geleceğe taşıyacak ustaların artık yetişmediğini söyleyerek, çarşının zamanla değişen yüzünü şöyle anlattı: “Çarşının en eski esnaflarından biriyim. Köklü ve tarihi bir çarşı fakat zamanla değişime uğradı. Şimdilerde çalıştıracak çırak dahi bulamıyoruz. Haliyle mesleğimizi geleceğe taşıyacak yeni ustalar da yetişmiyor. Çarşıda eskilerden çok kimse de kalmadı. Şimdilerde çarşımızda hamal da bulunmuyor, neredeyse sayısı bir elin 10 parmağını geçmez. Tabii eskiden işlerimiz çok daha yoğundu, 2-3 araba dolusu soba satışı gerçekleştirirdik haliyle hamallara da daha çok iş düşerdi.”

Haberin Devamı

Sobacılar’da sorun çok çözüm yok

Sobacılar Çarşısı’nda hamallık yapan Bayram Uzgören ise “1974’ten beri Sobacılar’ın emektarıyım. Eskiden yaklaşık 40 kişiydik, şimdi benle beraber 2-3 kişi anca var. Sayımız giderek azalıyor” dedi.

Sobacılar’da sorun çok çözüm yok

 Çarşıda bulunan aydınlatma lambaları yanmadığından çarşı akşamları karanlığa bürünüyor.

BAKMADAN GEÇME!