SAVDES-SEN’den ‘Gelir Uzmanı Kariyer Hedefi Raporu’

Güncelleme Tarihi:

SAVDES-SEN’den ‘Gelir Uzmanı Kariyer Hedefi Raporu’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2024 16:17

Merkezi Ankara’da bulunan Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) hazırladığı ‘Gelir Uzmanı Kariyer Hedefi Raporu’nu Cumhurbaşkanlığı’na sundu.

Haberin Devamı

Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Genel Başkanı Tuncay Cengiz, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda A grubu kariyer meslekler arasında sayılan gelir uzmanlarının, bu grupta yer alan diğer kariyer mesleklerle aynı özlük haklarından ve kariyer basamaklarından faydalanamadığını belirtti. Bu kapsamda hazırladıkları ‘Gelir Uzmanı Kariyer Hedefi Raporu’nu Cumhurbaşkanlığı’na sunduklarını kaydeden Cengiz şunları söyledi:

“Bir meslekte kariyer hedeflerinin doğru planlanması ve çalışanların bu doğrultuda doğru kanalize edilmesi, mesleki tatmin ve başarı açısından, bireysel olduğu kadar kurumsal olarak da büyük önem arz etmektedir. Kurumlar çalışanları ile birlikte ortak bir sinerji oluşturarak hedeflenen vizyonlarına ulaşabilecektir. Çünkü kurumların en büyük zenginlik kaynağı beşeri sermayeleridir. Üniversitelerden yeni mezun olan gençlerin önünde ki en önemli sorunların başında doğru bir kariyer planlaması yapamama endişesi gelmektedir. Gençler, maliye politikaları ve vergi uygulamaları alanında kendilerini geliştirmek ve bu yolda kariyer planlamasını yapmak üzere kariyer meslek olarak bildikleri gelir uzmanlığını seçen genç nesil belirlenen sınav prosedürlerinden geçip büyük bir heyecanla mesleğe ilk adımlarını atmaktadırlar. Ancak mesleğe başlamaları ile birlikte sükûtu hayale uğramaktadırlar. Çünkü kendilerine kariyer anlamında basamaklar sunulmadığını, kişisel anlamda kendilerini yetiştirmenin ve geliştirmenin mesleki anlamda bir anlam ifade etmediğini görmektedirler.

Haberin Devamı

Oysaki ‘5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun’ 2005 yılında Resmî Gazete’de yayımlandığında, en altta çalışan bir memurun kendini geliştirip liyakat sahibi olması durumunda Gelir İdaresi Başkanlığı’na kadar yükselebileceği lanse edilmişti. Maalesef gelinen noktada bırakın başkanlığı, Gelir uzmanından başkan yardımcısı ve daire başkanı bulunmadığı gibi vergi dairesinde fiilen görev yapmakta iken atanan grup başkanı bile bulunmamaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde bulunan 37 bin kadrodan yaklaşık 27 bini gelir uzman ve yardımcılarından oluşurken gelir uzmanları arasından üst düzey idarecilerin bulunmaması, temsilde adaletsizliğin ve kariyer hedeflerinin verilmemesinin en büyük parametrelerindendir.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 16 Aralık 2023 tarihinde yaptığı sınavla 2 bin Gelir Uzman Yardımcısı alacağını duyurmasına ve KPSS A Grubu P48 türünden 65 ve üzeri almış olma şartının getirilmesine rağmen, 30 Kasım 2023 tarihinde tamamlanan müracaatlarda özellikle İstanbul için alınan başvurularda istenildiği kadar talep toplanamaması bunun en büyük göstergesidir. Diğer taraftan, uygulamada bazı kamu kurumlarca, kariyer uzmanlarına sekreterlik, danışma memurluğu, kurye, veznedarlık, evrak kayıt memurluğu gibi sözleşmeli memurlar eliyle gördürülmekte olan ve herhangi bir uzmanlık gerektirmeyen işlerin yaptırılması ve bu uygulamaya itiraz eden kariyer meslek mensuplarının disiplin cezalarıyla karşı karşıya kalması da bilinen bir gerçektir. Konuya ilişkin hazırladığımız ‘Gelir Uzmanı Kariyer Hedefi Raporu’nu Cumhurbaşkanlığı’na sunduk. Raporda belirtilen hususların değerlendirilerek, konu hakkında gerekli düzenlemelerin yapılmasının sağlanmasını talep ediyoruz ve konunun takipçisi olacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!