Güncelleme Tarihi:
Adem YAZICI/ ANKARA, (DHA)- ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Akbay, plastik üretiminde kullanılan bir hammadde olan ve yumuşaklık sağlayan 'fitalatlı plastik ürünler' konusunda Sağlık Bakanlığına uyarıda bulundu.
Geçtiğimiz hafta, fitalatlar konusunun yeniden Avrupa Parlamentosu'nun gündeminde olduğunu hatırlatan Prof. dr. Ayşegül Akbay, "Fitalatlar, plastik ürünlerde dünya genelinde yasal düzenlemelere göre yüzde 1 - 40 oranında bulunabilmesine izin verilen ve ABD'de yılda 500 ton, OECD ülkelerindeyse yaklaşık yılda bin tona kadar tüketilen sağlığa zararlı bir hammadde grubu. Türkiye'de 2008 yılında yürürlüğe giren 'Zararlı Madde Ve Karışımların Kısıtlanması Ve Yasaklanması Hakkında Yönetmelik' ile yüzde 1 oranına kadar kısıtlama getirilen fitalatlar, plastik masa örtülerinden, döşeme ve dekorasyon ürünlerine, oyuncak ve ayakkabılardan, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerine, deterjanlardan, tıbbi malzemelere kadar çok çeşitli ürünlerle bulunuyor. Günde 0.25 mg'ın üzerinde tüketildiğinde, büyüme ve gelişme ile hormon işlevlerini bozarken, kalp hasarı ve obeziteye de neden oluyor" dedi.
Prof. Dr. Ayşegül Akbay, fitalatlara alternatif plastik hammaddeleriyle üretilmiş ürünleri piyasaya süren firmaların tüm şikayetlerine rağmen, Sağlık Bakanlığı'nın fitalatlı ürünleri piyasadan çekmekte geç kaldığını öne sürdü. Prof.Dr. Akbay, "Avrupa Birliği ise bir adım daha ileri giderek plastiklerde fitalat kullanımının tamamen yasaklanmasını öngörüyor. Bugüne dek, kamuoyunun tüm uyarılarına duyarsız kalan yeni bakan Mehmet Müezzinoğlu'na konuyu bir kez daha hatırlatma gereği duydum" dedi.
FOTOĞRAFLI