Otobüsçüler kiralama modeli istiyor

Güncelleme Tarihi:

Otobüsçüler kiralama modeli istiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2022 16:51

ABB Meclisi’nden çıkan gelir desteğini kabul etmediklerini belirten özel halk otobüsü esnafı, “Gelir desteği değil kiralama modeli istiyoruz” dedi. ABB ile bugün toplantı yapacak olan esnaf, uzlaşma olmazsa cumartesi günü ‘kontak kapatacakları’nın sinyalini verdi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi, ‘13 Ekim’de sona eren özel halk otobüsü (ÖHO) esnafına gelir desteğinin 14 Ekim’den başlamak üzere 15 Şubat 2023 tarihine kadar uzatılmasını’ kararlaştırdı. Ancak Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Birliği’nden (TÖHOB) “Gelir desteği değil kiralama modeli istiyoruz” talebi geldi. Belediyeyle uzlaşma sağlanamazsa cumartesi gününden itibaren kontak kapatmalarının gündemde olduğunu belirten TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, şunları söyledi:

BİZE SAHİP ÇIKILMIYOR

“Artan maliyetler nedeniyle özel halk otobüslerinin sorunları devam ediyor. Her geçen gün bu mesleğin öldüğünü görüyoruz. Kamu adına toplu taşıma hizmeti veriyoruz ama maalesef bize sahip çıkılmıyor. 13 Ekim’de gelir desteği sona erdi, 17 Ekim’de esnaf çalışmama kararı aldı. 19 Ekim’de ABB’den kiralama modeline geçileceği belirtilince esnaf borçla harçla tekrar hizmet vermeye başladı. Son Meclis toplantısında kiralama modelinin çıkmasını bekliyorduk. Bunun yerine gelir desteğinin devamına yönelik karar çıktı. Biz gelir desteği değil kiralama modeli istiyoruz. Kiralama olmadan halk otobüslerinin çalışması mümkün değil. Kiralama modelini çözüm olarak görüyoruz.

Haberin Devamı

Otobüsçüler kiralama modeli istiyor

KONTAK KAPAMA GÜNDEMDE

Serbest binişleri de göz önüne aldığımızda gelir desteğiyle bir yolcunun bize ortalama geliri 4 TL’ye geliyor. Ortalama 800 yolcu taşıyan bir araç 3 bin 200 lira ciro yapıyor. Aracın günlük gideri 5 bin lira. Bu şekilde nasıl çalışılabilir. EGO Genel Müdürlüğü her ay zarar rakamları açıklıyor ABB sübvanse ediyor. Bizi kim sübvanse edecek? Biz İstanbul’daki kiralama modelini Ankara’da da istiyoruz. İstanbul bu işi çözdü esnaf da başkan da bürokrat da rahatladı. Bugün Ankara’da otobüsler akaryakıt alamıyor. ABB ile bugün son bir kez ortak toplantı yapacağız. Uzlaşma sağlayamazsak cumartesi gününden itibaren halk otobüslerinin tekrar kontak kapatması gündemde. Biz sürekli bu şekilde gündeme gelmek istemiyoruz. Ankara halkında da özür diliyoruz. Bu işte kalıcı çözüm istiyoruz.”

Haberin Devamı

ÖHO’LARA DESTEK NE KADAR?

Meclis’te tekrar uzatılan gelir desteği kararına göre ÖHO’lara ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 3 TL, abonman yolcu başına 1.5 TL, Yenimahalle-Kızılay, Mamak-Batıkent-Jandarma ve Subayevleri-Aşağı Ayrancı hatlarında çalışan ÖHO’ların yolcu sayılarının diğer hatların yolcu sayılarına göre az olması nedeniyle ücretsiz ve abonman taşıdıkları yolcu başına 3 TL, Ankara Halk Otobüsleri Kooperatifi’ne (AHOK) bağlı merkezdeki otobüslerde ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 5.5 TL, abonman yolcu başına 4 TL, validatör bulunan çevre ilçelerdeki araçlara ise ücretsiz taşıdıkları yolcu başına her ilçenin kendi tam tarifesi üzerinden gelir desteği ödemesi yapılıyor. Çevre ilçelerde taşınan öğrenci yolcular için ise tam tarifeye tamamlama şekilde gelir desteği veriliyor.

BAKMADAN GEÇME!