ÖHO krizi büyüyor

Güncelleme Tarihi:

ÖHO krizi büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2023 17:08

Başkentte toplu taşımada özel halk otobüslerinin (ÖHO) ‘ücretsiz ve indirimli yolcu taşımama’ kararıyla yaşanan kriz büyüyor. ABB Başkanı Mansur Yavaş’tan otobüsçülere, “Ya kanuna uyun ya da otobüsleri bize satın gidin” resti geldi. ABB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse de Yavaş’a, ‘inatlaşmayı bırakıp sorunu çözme’ çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Ankara’da özel halk otobüsü (ÖHO) esnafı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni (ABB) karşı karşıya getiren ‘ücretsiz ve indirimli yolcu taşımama krizi’ sürerken konuyla ilgili bir açıklama da ABB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse’den geldi. Sert sözlerle ABB Başkanı Mansur Yavaş’ı eleştiren Başkan Köse, “Mansur Yavaş’ı derhal, halk otobüsü esnafı ile bu inatlaşmayı bırakmaya, konuyu siyasi mülahazadan çıkararak, esnaf oda başkanları ve kooperatif başkanlarını hemen davet ederek sorunu çözmeye, parka çekilen otobüsleri cezai işlem uygulamadan sahiplerine hiç vakit kaybetmeden iade etmeye davet ediyorum” dedi. Köse yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti:

ÖHO krizi büyüyor

Haberin Devamı

YANLIŞ UYGULAMAYI ASLA KABUL ETMİYORUZ

“65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza AK Parti olarak verdiğimiz ücretsiz ulaşım hakkını, halk otobüsü esnafının mali hakkını vermeyerek, mağdur ederek uygulanamaz hale getiren CHP’li Mansur Yavaş’ın bu tavrını çok yanlış buluyor ve kınıyorum. Hem saygıdeğer büyüklerimizi hem de halk otobüsü esnafımızı mağdur etmek ancak Mansur Yavaş’a ve CHP’ye yakışırdı, bu rezilliği de yaptılar. Bugüne kadar gelmiş geçmiş en beceriksiz Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tarihe geçen Mansur Yavaş’tan Ankaralı hemşehrilerimizin kurtulma zamanı yaklaşıyor. Saygıdeğer büyüklerimize, toplumumuzun en kıymetlileri, ulu çınarları olan teyzelerimize, amcalarımıza, yapılan bu yanlış uygulamayı asla kabul etmiyoruz.

İNATLAŞMAYI BIRAKMAYA DAVET EDİYORUM

Ankara Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili olarak taahhüt ediyorum ki, 7 ay sonra gerçekleşecek olan 2024 Mart seçimleri ile birlikte Ankaralı hemşehrilerimizin teveccühü ile inşallah yeniden Ankara Büyükşehir’i devraldığımızda ilk işimizden biri, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza ücretsiz taşıma hakkının yeniden uygulanmasını sağlamak olacaktır.
Böylece 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız, tüm otobüsleri yeniden ücretsiz olarak gönül rahatlığıyla kullanabileceklerdir. 7 aydır halk otobüsü esnafını mağdur ederek, esnafın hukuki hakkı olan gelir desteğini vermeyen, Büyükşehir Meclisi’nden oy birliği ile aldığımız gelir desteği kararını yasa dışı bir şekilde kasıtlı olarak uygulamayan, Eylül ayı Meclisi’nde alınan yeni gelir desteği paketini, Meclis karar verdiği halde veto edeceğini beyan eden, haksız yere halk otobüslerini parka çeken ve zaten ekonomik sıkıntı çeken esnafa ceza yazan Mansur Yavaş’ı derhal, halk otobüsü esnafı ile bu inatlaşmayı bırakmaya, konuyu siyasi mülahazadan çıkararak, esnaf oda başkanları ve kooperatif başkanlarını hemen davet ederek sorunu çözmeye, parka çekilen otobüsleri cezai işlem uygulamadan sahiplerine hiç vakit kaybetmeden iade etmeye davet ediyorum.

Haberin Devamı

SORUNUN KANGREN HALİNE GELMESİNE YOL AÇTI

Halk otobüsü esnaflarımız 4.5 yıldır Büyükşehir yönetiminin her türlü haksızlığına ve zulmüne maruz kaldı, bu durum bizi derinden üzdü. Ankara Büyükşehir’in kifayetsiz yönetiminin kasıtlı yanlış uygulamaları neticesinde bugüne kadar halk otobüsü esnaflarımızın elinde avucunda ne varsa harcadığına ve gerçekten zor günler geçirdiklerine bizzat biz de şahit olduk. Mansur Yavaş’ın maalesef her konudan siyasi rant elde etme hırsı, 30 Büyükşehir içinde sadece Ankara’da bu konuda da kasıtlı olarak çözüm oluşturmayıp sorunun kangren haline gelmesine yol açtı. Ankara Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili olarak halk otobüsü esnaflarımıza taahhüt ediyorum ki; 7 ay sonra gerçekleşecek olan 2024 Mart seçimleri ile birlikte, Ankaralı hemşehrilerimizin teveccühü ile inşallah yeniden Ankara Büyükşehir’i devraldığımızda ilk işimizden biri, tüm ayrıntılarını bildiğimiz, alternatifli olarak çalışarak çözüm de ürettiğimiz bu konuya, ortak olarak, birlikte karar vererek kalıcı bir çözüm oluşturmak olacaktır.”

Haberin Devamı

YAVAŞ: YA KANUNA UYUN YA DA OTOBÜSLERİ BİZE SATIN GİDİN

ÖHO krizi büyüyor

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş da dün CHP’nin 38’inci Ankara Olağan Genel Kurulu’nda konuyla ilgili açıklama yaptı. Yavaş, özel halk otobüslerinin kanuna aykırı davrandığını belirterek, “Özel halk otobüsleri 15 Ekim’de ücretsiz ve 65 yaş üzeri vatandaşlara hizmet etmeyecekleri belirtmişlerdi. Şimdi bu tarihi ileri çektiler. Oysa halk otobüslerinden gelen şikâyetler o kadar çok ki. Yazları akaryakıtları gidecek diye klimaları açmazlar, istedikleri durakta durur, istemedikleri durakta durmazlar. Bazen yolcu az diye sefere çıkmazlar. Kendilerine gerekli cezai işlemleri uyguladık” diye konuştu. Özel halk otobüslerinin kanun gereği taşıması gereken yolcuları taşımadığını ifade eden Başkan Yavaş, “Ya kanuna ve yapılan sözleşmeye uyacaksınız ya da otobüslerin tamamını bize satın gidin başka iş yapın. Bu halka zulüm etmeye kimsenin hakkı yok” ifadelerini kullandı. ABB’den yapılan açıklamada da dün vatandaşlardan 2 bin 875 şikâyet ulaştığı, 21 aracın parka çekildiği belirtildi. Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi: “Bakanlık tarafından verilen desteği ve akaryakıt fiyatlarını beğenmeyenlerin başvuracağı yer belediye değil, kanunla ücretsiz taşıma hakkını belirleyen ve bunun karşılığında ödeme yapan kurumlardır. Özel halk Otobüslerine öğrenci ve serbest biniş hakkı olan vatandaşlarımızın kanuna ve sözleşmeye aykırı şekilde alınmama konusu ile ilgili Belediyemize 22 Eylül 2023 tarihinde bin 233 adet öğrenci abonmanlı, bin 642 adet serbest biniş kartlı olmak üzere toplam 2 bin 875 vatandaşımızdan ihbar ulaştı. Özellikle öğrencilerin kanun tanımaz bir kararla taşınmama oranının yükseldiği dikkat çekmektedir. İhbarların tamamı için, kanunların belediyemize verdiği haklar ölçüsünde diğer araçlara uygulanan cezai işlemlerin yanı sıra toplam 21 adet araç parka çekildi. Özel Halk Otobüsü işleticileri daha önce yaptıkları açıklamalarda 15 Ekim’de tüm Türkiye’de bu kararı uygulayacaklarını belirtti. Ancak ne hikmetse sadece Ankara’da, manidar bir zamanlama ile bu kararı uygulamaya başladılar. Kanuna aykırı bu karara bir devlet kurumu olarak boyun eğmemiz mümkün değildir. Bu kararı yaklaşan yerel seçimler öncesi ucuz siyasi hamleler olarak değerlendiriyoruz. Kurallara uymayanlar hakkında derhal kanunlar çerçevesinde cezai işlem uygulanacaktır.”

Haberin Devamı

KRİZ SÜRECİ NASIL BAŞLADI NELER OLDU

ÖHO krizi büyüyor

ÖHO krizi büyüyor

ÖHO krizi büyüyor

ÖHO krizi büyüyor

ÖHO krizi büyüyor

Hürriyet Ankara’nın sürecin başından bu yana takip ettiği ve gündemde tuttuğu ‘ÖHO’ların ücretsiz ve indirimli yolcu taşımama’ krizindeki süreç şöyle işledi:
-Ankara’daki özel halk otobüslerine gelir desteği verilmesine ilişkin AK Parti’nin teklifi, ABB Meclisi’nde bu ay AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi. CHP, ‘ret’ verirken, İYİ Parti çekimser kaldı.
-Özel halk otobüsü esnafı, ABB Meclisi’nin ‘gelir desteği kararı’nın ABB Başkanı Mansur Yavaş tarafından veto edilmesi üzerine 21 Eylül Perşembe gününden itibaren ücretsiz ve indirimli taşıma yapmayacaklarını açıklayarak rest çekti.
-ABB Başkanı Mansur Yavaş da “Binen yolcuya ‘inin’ demeye yetkileri yok. Ya yapacaklar ya bırakacaklar. Eğer özel halk otobüslerinden bu şekilde yaşlıları indirmeye falan kalkarlarsa otobüslerini trafikten menederiz” açıklaması yaptı.
-Reste rest devam ederken özel halk otobüsleri şehit aileleri, gaziler, basın ve emniyet mensupları dışındaki ücretsiz ve indirimli yolcuları taşımamaya başladı. Otobüslerde yolcularla şoförler arasında tartışmalar yaşanırken ABB, araçlara ceza yazarak otobüsleri parka çekmeye başladı.
-Hürriyet Ankara’ya konuşan Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, “Çözüm bulunamaması halinde pazartesi günü sabahı esnaflarımız çalışmama kararı aldı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!