Mikroçip tükendi uzatma talebi geldi

Güncelleme Tarihi:

Mikroçip tükendi uzatma talebi geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2022 12:47

Kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılarak kayıt altına alınması süresinin dolmasına iki hafta kalırken, hayvan sahiplerinin yoğun başvurusu üzerine mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu yaşanmaya başlandı.

Haberin Devamı

Hayvanlarını ‘Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kaydettirmek isteyenlerin birçoğu, kliniklerde mikroçip ve pasaport bulunmaması nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı. Mikroçiplerin ithal edildiğini ve pasaportların ise Türkiye’de yapıldığını kaydeden Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, Ankara’da 10 bin mikroçipin ellerine yeni ulaştığını söyledi. Ayrıca 10 bin pasaport talep edildiğini ancak bunu karşılayamadıklarını belirten Yıldırım, “Son dönemde hayvan sahiplerinin çok yüklenmesiyle beraber maalesef mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu yaşıyoruz. Pasaportların tedariki bakanlık veya Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından odalara gönderilerek yapılıyor. Maalesef şu anda ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. İstediğimiz sayıda pasaport gelmiyor. Biz de kliniklere yönlendiremiyoruz ve böyle bir sıkıntı yaşıyoruz. Muhakkak süre uzatımına ihtiyaç var. Bizim bakanlıktan talebimiz, en az 6 ay olmak üzere süre uzatımı yapılması” dedi. Yıldırım, “Şu anda Türkiye’de yaklaşık 800 bin hayvan kimliklendirilmiş. Türkiye’de 5 milyon sahipli kedi, köpek olduğunu düşünürsek yaklaşık yüzde 16’sını henüz kimliklendirebilmiş durumdayız. Yıl sonuna kadar artışla beraber bu rakamın yüzde 20’ye ulaşacağını düşünürsek yüzde 80’lik bir kısım maalesef kimliklendirilmemiş olacak” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Mikroçip tükendi uzatma talebi geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 26 Şubat 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğiyle evcil kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılarak kimliklendirilmesi için 31 Aralık’a kadar süre verildi. Bu tarihe kadar hayvanlarına çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun kapsamında 1634 TL para cezası uygulanacak.

BAKMADAN GEÇME!