Merkezi mahallenin ‘otopark’ çıkmazı

Güncelleme Tarihi:

Merkezi mahallenin ‘otopark’ çıkmazı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2023 13:42

Kentini yaşayan gazete Hürriyet Ankara’da, söz muhtarlarda... ‘Mahallenin Nabzı’ yazı dizimizde muhtarlar, mahalleleriyle ilgili ‘öneri talep ve şikâyetleri’ aktarıyor. Bu hafta Çankaya’nın Remzi Oğuz Arık Mahallesi’ndeydik.

Haberin Devamı

Tunalı Hilmi, Paris, Güvenlik Caddesi, Şimşek, Bestekar ve Büklüm Sokak... Ankara’nın en yoğun olan cadde ve sokaklarının birçoğu Remzi Oğuz Arık Mahallesi’nde yer alırken hepsinin ortak sorunu otopark olarak öne çıkıyor. Remzi Oğuz Arık Mahallesi muhtarı Süleyman Demircan da, “Önerimiz özellikle kamusal olan binalarda yer altına büyük otoparklar yapılması” diyor.

Çankaya’nın Remzi Oğuz Arık Mahallesi muhtarı Süleyman Demircan, nüfusu mesai saatlerinde 14 bini bulan mahallelerinin en büyük problemlerinden birinin otopark sıkıntısı olduğunu söyledi. Kış aylarında kar küreme araçlarının dahi otopark sıkıntısı yüzünden sokak ve caddelere giremediğini belirten Demircan, sıkıntıyı şöyle anlattı:

Merkezi mahallenin ‘otopark’ çıkmazı

Haberin Devamı

SAĞLI SOLLU PARK YAPILIYOR

“Mahallemiz sürekli gelişen ve giderek büyüyen bir mahalle. Şu anda 14 bin nüfusumuz, 6 bin 500 de seçmenimiz bulunmakta. Konut alanlarımız tamamen iş yerlerine dönüştü, seçmen sayımız azalıyor fakat mesai saatlerinde seçmen sayısının iki katını mahallemizde misafir ediyoruz. Bu da haliyle araç yoğunluğu oluşmasına sebep oluyor. Şimşek, Büklüm, Bestekar, Defne Sokak ve Tunalı Hilmi, Güvenlik, Yazanlar, Paris, Ali Dede, Gerede caddelerinde gözle görülür bir otopark sıkıntısı yaşanıyor. Aslında bu sorun yeni değil. Binalarımız çok eski, 50 yıllık binalar bulunuyor. Çoğunun otoparkı yok. Mahallemiz sınırları içerisinde hastane ve sayıca çok olan iş yerlerinin de bulunması bu sorunu pekiştiriyor. Mahalleye gelenler apartmanların önüne araçlarını park ediyor, acil bir durum olduğunda apartman sakinleri aracını yola çıkarmakta oldukça zorlanıyor. Araçlar yol boyunca sağlı sollu park yaptıklarından ötürü özellikle kış aylarında kar küreme araçları yolu açamıyor, önümüz kış yine aynı sorunla karşılaşmak istemiyoruz. Önerimiz özellikle kamusal olan binalarda yer altına büyük otoparklar yapılması.”

Merkezi mahallenin ‘otopark’ çıkmazı

Haberin Devamı

50 yıldır mahalle sakini olan Davut Kayırhan da yaşanan otopark sıkıntısına değinerek “Acil bir durumda apartmana ne girişimiz olabiliyor ne de çıkışımız, bir an evvel çözüm bulunmalı” çağrısında bulundu.

Merkezi mahallenin ‘otopark’ çıkmazı

Merkezi mahallenin ‘otopark’ çıkmazı

Muhtar Süleyman Demircan

REMZİ OĞUZ ARIK MAHALLESİ’NİN DİĞER SORUNLARI

Remzi Oğuz Arık Mahallesi muhtarı Süleyman Demircan, mahallenin diğer öncelikli sorunlarını ise şöyle özetledi:

*Mahallemizin bir diğer sorunu bir muhtarlık binasının olmaması. Hem Büyükşehir’e hem de ilçe belediyesine buna yönelik taleplerimizi ilettik. Şu ana kadar olumlu bir sonuç alamadık. Bizim sosyal etkinliklerimizi, mahalle toplantılarımızı yapmak için mekânımız yok. Buna oldukça ihtiyaç var.

Haberin Devamı

Merkezi mahallenin ‘otopark’ çıkmazı

*Bir diğer önemli nokta, yeşil alan sorunu. Remzi Oğuz Arık Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Eren-Onur İkizler Parkı, 1985 yılından günümüze kadar yeşil alan yani park olarak kullanılmakta. Mahallemizin ve çocuklarımızın ortaklaşa neşe içerisinde kullandıkları ve nefes aldıkları parkımızda uzun yıllardan beri açık hava film gösterileri, her yıl mahalle şenlikleri ve mahalle toplantıları yapılıyor. Yani burada bir mahallelik belleği oluşmuştur. Bu yeşil alan, imarda maalesef ‘arsa’ olarak görünmekte. Şu anda park olarak kullanılıyor fakat yarın bir gün ne olacağı belli değil. Bu yeşil alanın sürdürülebilirliği için imara ‘yeşil alan’ olarak işlenmesi mahalle ve semt sakinleri olarak ortak talebimizdir. Bu anlamda Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Sayın Mansur Yavaş’tan da sizin aracılığınızla bir randevu talep ediyorum.

Haberin Devamı

Merkezi mahallenin ‘otopark’ çıkmazı

*Mahallede vatandaşların bir kısmı çöplerini dışarıya attığından özellikle yaz aylarında kötü bir koku ve çevre kirliliği oluşmakta. Belediye düzenli olarak çöpleri alıyor ve konteynerleri yıkıyor fakat çöp konteynerlerinin sayısı yine de fazla. Her sokakta bir ya da iki tane olmalı, her apartmanın önünde olmaz. Buna çözüm olarak çöpler yer altına alınabilir. Avrupa’da yapılmış, örneği var. Biz de neden olmasın?

*Ulaşıma dair çok büyük sorunlar yaşanmamakla birlikte mahalleli EGO’nun 427 hatlı otobüsünün az geldiğini ve geldiğinde de çok dolu olduğunu söylüyor. Bu anlamda otobüsün sefer sayısı artırılabilir.

Haberin Devamı

*Mahallemizde çalışan kesim çoğunlukta fakat anne babaların çocuklarını bırakabilecekleri bir kreş yok. Özel kreşler var fakat talebimiz kamusal bir kreş alanının yaratılması. Bu anlamda anne ve babaların mahallemiz sınırları içerisinde çocuklarını bırakabilecekleri bir kreşe ihtiyacı var.

*Mahalle olarak, oldukça hayvansever bir mahalleyiz. Fakat, mahallemizde sokak köpeklerinin popülasyonunda artış yaşanmakta. Zamanında köpek saldırısına uğrayan vatandaşlar da olmuştu. Yerel yönetimler, sokak hayvanları konusunda daha aktif rol üstlenmeli, bu hayvanları kısırlaştırıp onlara güzel şartlarda bir yaşam alanı yapmalı. Buna belediyelerin çözüm bulması lazım. Bütün canlıların doğada yaşama hakkı var kesinlikle can dostlarımıza zarar verilmesine karşıyım ama bir çözüm yolu üretilmeli.

 

BAKMADAN GEÇME!