Meclis’ten Tatlar kredisine onay çıktı

Güncelleme Tarihi:

Meclis’ten Tatlar kredisine onay çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2024 15:29

ABB Meclisi’nde geçen dönem tartışma konusu olan Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılmasına ilişkin kredi talebi tüm parti gruplarının oy birliğiyle kabul edildi. CHP Grubu geçen dönem onay verilmemesini eleştirirken AK Parti Grubu da ertelemenin gerekçesini anlattı.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nin yeni dönem ikinci birleşimi, önceki gün ABB Meclisi Birinci Başkanvekili Ertan Işık başkanlığında gerçekleştirildi. Geçen dönem Meclis’te tartışma konusu olan ‘Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’nin Kapasitesinin Artırılması ve Modernizasyonu Projesi’ için gerekli kredi talebi Meclis’te tüm parti gruplarının oy birliğiyle kabul edildi. Böylece ASKİ’nin iyileştirme projesi için 360 milyon TL kredi kullanma talebine onay verilmiş oldu.

CHP’DEN GEÇEN DÖNEM ELEŞTİRİSİ

Meclis’ten Tatlar kredisine onay çıktı

Konu ile ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, kredi talebine daha önce onay verilmemesini eleştirerek özetle şunları söyledi: “2000’li yıllardan itibaren Sayın Murat Karayalçın tarafından yapılan daha öncesinde Tatlar Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılması ile ilgili Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın belediyemize yazdığı yazılar var. Kapasitesinin artırılması gerektiğini belirten, halk sağlığını tehdit ettiğini belirten yazılar var. Tatlar Arıtma Tesisi’nin şu an kapasitesi suların yarısını arıtmasına yetmiyor. O arıtılamayan sular, Ankara Çayı’na oradan Sakarya, İstanbul’a kadar gidiyor. 36 milyon vatandaşımızın sağlığını ilgilendiriyor. Biz bunları daha önce defalarca kürsüde söylememize rağmen böyle insan sağlığını ilgilendiren, çocuklarımızın sağlığını ilgilendiren bir konuda bile sürekli erteleyerek bu kredi kararını bugüne getirdiniz. Bu krediyi o zaman kullansaydık ya da şimdi kullansaydık aradaki fark ne olacaktı biliyor musunuz? 30 milyon dolar. 270 milyon dolarlık bir kredi 30 milyon dolar fazladan faiz ödenecek. Bu ne kadar biliyor musunuz, 1 milyar TL. Kimin cebinden çıkacak? Ankara halkının, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin... Meclis çoğunluğuna güvenerek böyle halk sağlığını ilgilendiren bir konuda böyle bir karar vermeniz hem bu süre zarfında çocuklarımızın vatandaşlarımızın sağlığını etkilemiştir hem de Ankara halkının cebinden 1 milyar daha fazla para çıkacaktır.”

Haberin Devamı

‘DÖRT BUÇUK SENE NEREDEYDİNİZ?’

Haberin Devamı

Meclis’ten Tatlar kredisine onay çıktı

AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Yalçın ise konuyla ilgili, “İki kararla ilgili hatta üç kararla ilgili de Plan Bütçe Komisyonu’muz teknik açıdan değerlendirmelerini yaptı. Siz bugün burada çoğunlukta olsanız da olmasanız da ilk iki madde burada zaten bizim kararımızla da geçecekti. Borçlanmalara onay verilecekti biliyorsunuz. İlk üç ayda 31 Mart itibarıyla geçtiğimiz yılın kesin hesabı oluşturulur, mali veriler bilanço ortaya çıkar. Buna göre karar vermek istedi Plan Bütçe Komisyonu’muz. Ertelemenin tek gerekçesi budur. İnsan sağlığını ilgilendiren bir konu. Dört buçuk sene neredeydiniz? Bu dört buçuk sene önce de yapılabilir. Tabii ki biz de biliyoruz yapılması gereken bir konu. ASKİ ile ilgili 5 milyar liralık borçlanmaya biz kabul oyu kullandık, borçlanma yetkisini verdik daha sonrasıyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin burada garantör olması ile ilgili karara da teknik açıdan arkadaşlarımız değerlendirme yaptılar. Olumlu oy kullanacağımızı ifade etmek istiyorum” dedi. Yalçın ABB’nin 4 milyarlık borçlanma talebi için ise “Sürekli üzerinde durduğunuz, ‘Mansur Yavaş belediyeciliği’ diye nitelendirdiğiniz, dünya şeffaflık ödülüyle övündüğünüz, şeffaflık ilkesi gereği bu 4 milyarın Ankaralıların bütçesinin nereye harcanacağı ile ilgili bugüne kadar Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ne bir bilgilendirme yapmadınız. Bununla ilgili bilgilendirme yaparsanız bizde değerlendirmemizi yapıp o yönde karar vereceğiz. Ancak bilgilendirme yapmadan ‘dediğimiz dedik, biz bunu burada kendi oyumuzla kabul edeceğiz’ diyorsanız biz buna red vereceğimizi ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

28 EYLÜL 2023

Haberin Devamı

Meclis’ten Tatlar kredisine onay çıktı

YAVAŞ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEMİŞTİ

ABB Başkanı Mansur Yavaş, geçen eylül ayında düzenlediği basın toplantısında Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesi arttırılamadığı için atık suyun yarısının Ankara Çayı’na verildiğini belirtmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na alınmasına rağmen kredi taleplerinin Meclis’ten onaylanmamasını eleştiren Yavaş, “Belediyenin kendi bütçesi ile burası yapılabilir miydi? Bütçemizden belli bir miktar ayırsak bile burası 15 yılda tamamlanacaktı. Ankara halkının 15 yıl değil 15 gün bekleyecek durumu yok. Halkın sağlığını ilgilendiren 25 yıl boyunca hiçbir şey yapılmamış. Burada ‘belediye yönetimini, Mansur Yavaş’ı engelliyorum’ adı altında 30 milyon insanın sağlığıyla oynanıyor” açıklamasında bulunmuştu

BAKMADAN GEÇME!