Meclis’te borç tartışması

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te borç tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2024 16:33

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi Mayıs Ayı Toplantısı Beşinci oturumu, önceki gün Meclis Birinci Başkanvekili Ertan Işık başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis gündeminde ABB, ASKİ ve EGO Genel Müdürlüğü’nün 2023 mali yılı bütçe kesin hesabı görüşüldü.

Haberin Devamı

ABB’NİN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM BORÇ YÜKÜ 75 MİLYAR LİRADIR

Meclis’te borç tartışması

Kürsüye çıkarak söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Yalçın, özetle şunları söyledi: “Cumhuriyet Halk Partili ilçe belediyeler AK Parti'den devir aldıkları belediyelerde son günlerde bir uygulama başlattılar. Belediyelerin borçlarını ilan ediyorlar. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 6 milyar 791 milyon 664 bin lira, ASKİ’nin 3 milyar 170 milyon 995 bin lira 2023 sonu itibarıyla. EGO Genel Müdürlüğü 9 milyar 649 milyon 979 bin lira, belediye şirketleri 8 milyar 62 milyon 437 bin lira, toplam Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 27 milyar 675 milyon 77 bin liradır. Bakın Ankara'nın nüfusu 2023 sonu itibarıyla 5 milyon 803 bin 482’dir. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borcundan dolayı Ankara'da kişi başına düşen borç yükü 4 bin 768 liradır. Keçiören Belediyesi AK Parti'den devraldığınız bir belediyedir, Sayın Belediye başkanının talimatıyla bunlar açıklandı. 1 milyar 755 milyon 519 bin lira da Keçiören Belediyesi'nin borcu vardır. Keçiören'in nüfusu 923 bin 404’dür. Keçiören Belediyesi'nin borcundan dolayı Keçiörenli vatandaşa kişi başına düşen borç yükü bin 901 liradır. Yine aynı şekilde Mamak Belediyesi'nin borcu 1 milyar 113 milyon 867 bin 771 liradır. Mamak'ta da 682 bin 279 vatandaşımız ikamet etmekte. Burada da kişi başına düşen borç yükü bin 661 liradır. Belediyenin bir tanesi alınan emanette bulunan teminat ve depozitoları bile borç gibi gösterip açıklama yapmıştır. Buradan doğru bir sonuca ulaşmak mümkün değildir. Sadece şu bir ay içerisinde Ankara Büyükşehir Belediye yönetiminin belediye meclisinden almış olduğu borçlanma yetkisi 17 milyar 556 milyon liradır. Bunları da eklediğinizde önümüzdeki süreçte yaşanacak durum hiç de iç açıcı değildir. Toplamda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin önümüzdeki dönemde karşılaşabileceği borç yükü miktarı 75 milyar liradır. Bu da sadece borçlardan kıyaslama yapıldığında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin iflasa sürüklendiğinin bir göstergesidir.”

Haberin Devamı

‘KREDİ KARARININ NE KADARI KULLANILMIŞ ONA BAKIN’

Haberin Devamı

Meclis’te borç tartışması

CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu ise şu yanıtı verdi: “Geliyorsunuz ‘Keçiören Belediyesi'nin, Mamak Belediyesi'nin borcunu niye asıyorsunuz’ diyorsunuz. Asacak kardeşim, Keçiören'de Mamak'ta yaşayan insanlar sizin yönetiminizden memnun olsaydı şu an orada Mamak'ta Veli Başkan Keçiören'de de Mesut Başkan olmazdı. Yanlış bir beyan varsa borcu olması gerekenden fazla açıklanıyorsa karşı çıkarsınız. Büyükşehir Belediyesi'ni biraz önce 75 milyar borçlandırdın Allah'tan korkun. Kredi kararı alınabilir, kredi kararının ne kadarı kullanılmış ona bir bakın. Geçen ay aldığımız kredi kararlarının hiçbiri daha kullanılmadı ondan önce geçtiğimiz beş yıl boyunca Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne almış olduğumuz kredi kararlarının toplamı 23 milyar 500 milyon. Kullanılan ne kadar 5 milyar 300 milyon. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2019'dan bugüne kadar kullandığı kredi miktarı 5 milyar 300 milyon. Mansur Yavaş belediyeciliği artık Türkiye'de bir marka oldu ki en yakın rakibine iki kat fark attı bunu gördünüz. Siz muhalefete alışacaksınız biz de iktidara alışacağız. Artık devir değişti.”

Haberin Devamı

ACİLEN MALİ DİSİPLİN EYLEM PLANI HAZIRLANMALI

Meclis’te borç tartışması

MHP Grup Başkanvekili Yunus Emre Yıldırım ise, Büyükşehir Belediyesi’nin gelirleriyle öz kaynaklarının çok daha dikkatli kullanılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla Büyükşehir Belediye’mizin kesinleşen geliri ve kesinleşen giderlerine baktığımızda menkul ve gayrimenkul satışları olmasaydı belediye bütçemizin açık vereceği sonucu ortaya çıkmaktadır. Belediyemiz, acilen mali disiplin eylem planı hazırlayıp, borçlarından bir an önce kurtulmalı, gelirleriyle öz kaynakları çok daha dikkatli kullanmalı ve yatırımlara çevirebilmelidir diye düşünüyoruz. EGO Genel Müdürlüğü'nün 2023 yılı bilançosuna baktığımızda dönem varlıklarıyla kısa vadeli borçlarını ödeyebilme gücünün olmadığı görülmektedir. 2023 yılının gerçekleşen kurum gelirinden daha fazla miktarda Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yardım alındığı görülmektedir. Mal ve hizmet alım giderlerinin bütçede gerçekleşen tutarına baktığımızda yüzde 50’sinin ABB yardımlarından finanse edildiği sonucu ortaya çıkmaktadır.”

BAKMADAN GEÇME!