İtfaiyenin gözünden Ankara patlaması

Güncelleme Tarihi:

İtfaiyenin gözünden Ankara patlaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 14:45

Merasim Sokak’ta, 29 cana mâl olan bombalı intihar saldırısının yaşandığı akşam patlama sesini duyup, henüz ihbar gelmeden hazırlanan Ankara İtfaiyesi, anonsun ardından olay yerine 4 dakikada ulaştı. İtfaiye çalışanları, Türkiye’yi ağlatan o kara günü, Ankara Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

Devlet Mahallesi Merasim Sokak’ta, 17 Şubat akşamı 29 vatandaşımızın şehit olduğu hain terör saldısının ardından 4 dakikada olay yerine ulaşan Ankara İtfaiyesi, o acı günü anlattı. 18.31’de Ankara’nın büyük bir bölümünden duyulan patlama sesinin ardından henüz ihbar gelmeden hazırlıklara başlayan Kurtuluş İstasyonu’ndaki itfaiye erleri, anonsla birlikte çıkış yapıp, Merasim Sokak’a ulaştı. Kurtuluş İstasyonu’ndaki 17 personelden 10’u, bir yandan askeri personeli taşıyan servis araçlarından yükselen alevlere müdahale ederken, bir yandan da yaralı vatandaşları emniyet şeridine taşıdı. Art arda yapılan anonslarla olay yerindeki itfaiye eri sayısı 67 olurken, alevleri söndüren itfaiyeciler Ankara’nın kara akşamında şehit düşenleri de dışarı çıkardılar. Tüm Türkiye’yi ağlatan hain terör saldırısında, meslek hayatlarının en kötü günlerinden birini yaşayan itfaiye erleri, kendilerine verilen iznin ardından yeniden görevlerine başladı.
Ankara Hürriyet, Ankara’nın o kara ve acı gecesini olay yerine ilk ulaşan Kurtuluş İtfaiye İstasyonu’ndaki itfaiyecilerden dinledi. Olay yerine ilk ulaşanlardan Kurtuluş İstasyonu’nun İtfaiye Amiri Ömer İpek, ihbar gelmeden önce duydukları patlama sesiyle hazır kıta olduklarını söyledi ve şöyle devam etti:

Haberin Devamı

4 ARAÇLA 10 KİŞİ ÇIKIŞ YAPTI

“O gün nöbetçi ekipte görevliydik. Akşam 18.30 civarı yemeğin ardından lokalde oturup dinleniyorduk. Kuvvetli şekilde patlamayı hissettik. Bina sallandı ve derinden geldi. Hassas bir dönemde olduğumuz için uyarı almıştık. Arkadaşlara ‘Kesin bir patlama oldu, herkes garajların kapısını açsın koruyucu kıyafetlerini giysin’ dedim. Yanmayan elbiselerimizi, miğferimizi, kukuleta dediğimiz maskelerimizi kuşanarak ihbar gelmeden hazır durumdaydık. ‘Kızılay’da patlama’ anonsu geldi. 4 araçla 10 kişi hemen çıkış yaptık. Meclis’in önüne kadar trafiğe takılmadık. Meclis’in önüne geldiğimizde trafik kilitlendi duman göründü. Ben araçla Dikmen Caddesi’nden girdim diğer üç aracı da DSİ önünden yönlendirdim.

AĞAÇLARIN ARKASINDAN MÜDAHALE

Haberin Devamı

Patlama sonrası olay yeri komple yanıyordu, kimse yaklaşamıyordu. Çevredeki ağaçlar bile yanar vaziyetteydi, duvarlar yıkılmıştı. İkinci patlama riskine karşı biraz tereddütlüydük ama sonuçta birileri bu görevi yapacaktı. 4 itfaiye erine 4 ayrı kol serdirdik. Basınçlı su ulaştığı için ağaçların arkasına saklanarak müdahale ettik. Alev küçüldükçe ağaçların arkasında dura dura ilerledik. Müdahale sırasında ikinci patlamada oldu ama büyük değildi. Tahminimce otobüste bulunan mermiler ve askerlerin silahlarıydı. Alev köreldikten sonra durumun vahameti ortaya çıktı. İlk müdahalede yerde yatanlara baktım, vücudu parçalananlar vardı. Bir kişinin nabzını kontrol ettiğimde atıyordu. Hemen güvenli bölgeye çektim. Merkez amirimiz Selim bey ile kucaklayıp emniyet şeridinde 112’ye teslim ettik. 28 cenazeyi kendi ellerimizle çıkardık, Adli Tıp’a sevkini sağladık.”

Haberin Devamı

EN YAKIN İSTASYON İŞARETLENİYOR

Komuta Amiri Mustafa Kaya, olaya 23 araçla 67 personelin müdahalede bulunduğunu kaydederek şu ifadeleri kullandı:
“Bizim kullandığımız bir yazılım var. 42 noktada istasyonumuz bulunuyor. İhbarı aldığımız anda ekrandan hemen en yakın istasyon işaretleniyor. Biz de o istasyonu arıyoruz. Trafikte takılma ihtimali gibi bazı durumlara göre önemli olaylarda da üç istasyonu birlikte çıkarıyoruz. Patlamanın olduğu gün komutayı cep telefonundan arayarak ihbar verdiler. Komuta, en yakın istasyon Kurtuluş olduğu için buraya yine aynı anda eş zamanlı olarak Merkez İstasyonu’na ve Dikmen İstasyonu’na bildirdi. İlk giden de Kurtuluş ekibi oldu. 18.31’deki olayla ilgili 18.31’in 58’nci saniyesinde ihbarı aldık 18.32’de çıkardık. 18.37’de arkadaşlar olaya müdahaleye başladılar. Çağrının alınması, ekibin çıkması, olaya müdahale edilmesi toplamda 5 dakika. 4 dakikada gidilip 5’nci dakikada müdahalede bulunuluyor. Toplam 23 araç 67 personelle müdahale ettik. Merkez ve Dikmen de bir dakika sonra gitti. Daha önce de Keçiören Osmanlı Pazarı’na 4, Rus Pazarı yangınına 3.5 dakikada vardık. Büyük olaylarda aşağı yukarı ulaşma süremiz 4-5 dakika.”

Haberin Devamı

İtfaiyenin gözünden Ankara patlaması

ARKADAŞLARIMIZ CANLARINI ORTAYA KOYDULAR

Ankara İtfaiyesi’nin, daha önce yaşanan olaylardan da tecrübeli olduğuna dikkat çeken İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi, patlamada ilk müdahaleyi yapan Kurtuluş İstasyonu’ndaki ekibi ziyaret etti.
İtfaiyecilerin kendi canlarını tehlikeye atarak mücadele ettiğini vurgulayan Sipahi, şöyle konuştu:
“Daha önce yaşadığımız Gar patlaması, Kumrular ve Anafartalar’daki olaylardan da tecrübeliyiz. Patlamalar sonrası çıkan yangına, ilk müdahaleyi itfaiye yapar. O günkü patlamada da 10’uncu dakikada olay yerindeydim. Çalışmayı bizzat koordine ettim. 4 servis otobüsü de yanıyordu.
Lojmanın 10’ncu kattaki çatısı patlama şiddetiyle havaya kalkmıştı. Aynı saatlerde 2 evde yangın ihbarı aldık. Bir yandan da parçaların etkisiyle yanan lojmana müdahale ettik. Aşırı ısınmadan evlerin camları çatladı, evleri de soğuttuk. İtfaiyecilik sevilerek yapılması gereken iş çünkü olaylara müdahalemizde saniyelerle yarışıyoruz. Arkadaşlarımız, Merasim Sokak’ta canlarını ortaya koydular. Acımız büyük, ancak işimiz de bu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!