İnmeye dikkat

Güncelleme Tarihi:

İnmeye dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2024 16:55

Türk Nöroloji Derneği Beyin Damar Hastalıkları Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Ethem Murat Arsava, Türkiye’de her yıl 150 bin inme vakası yaşandığını, bu nedenle her yıl 50 bin vatandaşın inme nedeni ile yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Arsava şunları söyledi: “İnme, en geniş tabiri ile beyni etkileyen bir damar hastalığıdır. Beyin damarlarındaki hastalık bazen damar tıkanması ile ortaya çıkar, bazen de damarın yırtılması sonucu gelişen beyin kanaması ile oluşabilir. Maalesef en yüksek ölüm ve sakatlık nedenleri arasında gelen inme, ciddi bir halk sağlığı problemi olarak ön plana çıkıyor. Ülkemizde yaklaşık her yıl 130 ile 150 bin arasında inme vakası oluyor. Yine her yıl yaklaşık 50 bin vatandaşımızı da inme nedeni ile kaybediyoruz. İnme sonrası azımsanmayacak bir kısım hasta da günlük yaşamlarını olumsuz etkileyen kol veya bacaklarda felç, yutma problemleri, konuşma bozuklukları, algılama bozuklukları gibi ciddi sakatlıklarla yaşamlarına devam etmek zorunda kalıyor.

Haberin Devamı

İnmeye dikkat

Prof. Dr. Ethem Murat Arsava

YÜKSEK TANSİYON VE ŞEKER ÖNEMLİ

İnme, diğer tüm damar hastalıkları gibi, kalp damar sistemini olumsuz etkileyen süreçler sonucu ortaya çıkıyor. Bu süreçlerin bir kısmını, yüksek tansiyon (hipertansiyon), şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, uyku apnesi gibi tıbbi rahatsızlıkla, diğer kısmında ise kötü beslenme ve uyku alışkanlıkları, yeterince fiziksel aktivite yapmama, yoğun sigara ve alkol kullanımı gibi olumsuz yaşam tarzı oluşturuyor.

İNME BELİRTİLERİNE DİKKAT

İnmenin pek çok farklı bulgusu olsa da en sık olarak ortaya çıkan belirtiler ani gelişen kol veya bacakta felç, yüzde kayma ve konuşma bozukluğudur. Bunun dışında ani gelişen denge sorunları, baş dönmesi, bilinç değişiklikleri ve çift görme şikayetleri de inme belirtisi olabilir.

İYİ BESLENİN VE İYİ UYUYUN

İnmeden korunmak için tansiyon, şeker, kolesterol gibi hastalıkları sıkı bir şekilde kontrol altında tutmalı, düzenli egzersiz yapmalı, iyi bir beslenme ve uyku düzenine dikkat etmeli ve sigara-alkol gibi damar sistemi üzerine olumsuz etkileri olan faktörlerden uzak durmalıyız.”

BAKMADAN GEÇME!