İkinci el araç alırken ‘kapora tuzağı'na düşmeyin!

Güncelleme Tarihi:

İkinci el araç alırken ‘kapora tuzağına düşmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2022 16:16

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, Ankaralıları ikinci el araç ticaretinde son dönemde sık yaşanan ‘kapora tuzağı’na' karşı uyardı. Erkoç, “Sorgulamadan satıcılara kapora vermeyin” dedi.

Haberin Devamı

Otomotiv Uzmanı Okay Karabacak da “Araç alırken parayı ruhsat sahibinin hesabına gönderin ve açıklama kısmına aracın plakasını ve kapora gönderdiğinizi mutlaka belirtin” hatırlatması yaptı.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu(MASFED)Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç ticaretinde son dönemde sık yaşanan ‘kapora tuzağı’na karşı başkentlileri uyardı. Erkoç, “Kimseye sorgulamadan satıcılara kapora vermeyin, mümkünse yetki belgesi olan satıcıları tercih edin, almak istediğiniz aracı mutlaka yetkili bir servise teste götürün” uyarıları yaptı.

İkinci el araç alırken ‘kapora tuzağına düşmeyin

Erkoç, şöyle konuştu: “Özellikle pandemi ile beraber online alışveriş ağırlık kazandı, ikinci el araç piyasasında da internet üzerinden yapılan satışlar arttı. Bununla beraber, ne yazık ki internet dolandırıcılığı da artarak devam ediyor. Örneğin, dolandırıcılar internette araçları, piyasa değerinin altında göstererek kaparo istiyorlar, alıcı parayı gönderdikten sonra satıcı görünümlü dolandırıcıya ulaşamıyorlar. Vatandaşlarımıza internetten yapılan araç ticaretinde kimseye sorgulamadan kapora vermemelerini, mümkünse yetki belgesi olan satıcıları tercih etmelerini, satın almak istedikleri araçları muhakkak görmelerini tavsiye ediyoruz. Kapora dolandırıcılığının yanı sıra, bazı fırsatçılar kilometresiyle oynanmış, ciddi sorunları olan araçları bakımlı olarak ilana koyuyorlar, vatandaşlarımız bu araçları değerinin çok üstünde alarak mağduriyet yaşayabiliyor. Bu mağduriyetlerin de önüne geçmek için kurumsal, güvenilir yerlerden alışveriş yapılmasını öneriyoruz.”

Haberin Devamı

İkinci el araç alırken ‘kapora tuzağına düşmeyin

ANKARA’NIN TÜRKİYE PAZARINDA PAYI YÜZDE 13

İkinci el otomobil piyasasının bugünlerde neredeyse durma noktasına geldiğini söyleyen Erkoç, “Yaz aylarının gelmesi ve bayram, sektörü olumlu etkilemiş, piyasanın canlanmasını sağlamıştı. Ancak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi beklentisi, ikinci el pazarını durma noktasına getirdi diyebiliriz. Esasında bu durum sadece Ankara’da değil, ülke genelinde yaşanıyor” diye konuştu. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre, ocak-haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla pazarda yüzde 35’e yakın yukarı yönlü bir değişim yaşandığını ifade eden Erkoç, “2022’nin ilk 6 ayında 3 milyon 166 bin 964 adet araç el değiştirdi. Bu 3 milyon 166 bin ikinci el aracın 411 bin 145 adedi Ankara’da el değiştirdi. Ankara, İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye pazarında yüzde 13’e yakın bir payı var” bilgilerini de verdi. İkinci el araç ticaretinde Ankara’daki araçlara ‘daha güvenli’ bakıldığını ifade eden Erkoç, “Ankara’nın memur şehri diye anılmasının yanı sıra 2016’da hayata geçirdiğimiz Otonomi’de ikinci el araç ticaretinin kurumsallaşması ve daha güvenilir bir zeminde yapılması için örnek teşkil etti” diye konuştu.

Haberin Devamı

İkinci el araç alırken ‘kapora tuzağına düşmeyin

PARA HESABINIZA GEÇMEDEN NOTERDE SATIŞI YAPMAYIN

Otomotiv Uzmanı Okay Karabacak ise, alınmak istenen aracın muhakkak yetkili servise götürülüp kontrolden geçtiğine dair rapor alınması gerektiğini hatırlattı. Karabacak, “Araç satarken para hesabınıza geçmeden noterde satışı yapmayın. Araç alırken de parayı ruhsat sahibinin hesabına gönderin ve açıklama kısmına aracın plakasını ve buna istinaden kapora gönderdiğinizi mutlaka belirtin. Aracın hasar kaydı, sahiplik süresi, araç tür değişimi gibi bilgiler mutlaka kontrol edin” uyarıları yaptı.

BAKMADAN GEÇME!