Hacettepe’den Alman tarzı alternatif İletişim Fakültesi

Güncelleme Tarihi:

Hacettepe’den Alman tarzı alternatif İletişim Fakültesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2007 00:00

Hacettepe Üniversitesi Türkiye’de bulunan 25 İletişim Fakültesine alternatif bir fakülte oluşturdu. Fakülte diğer fakültelere öğretim görevlisi yetiştirme misyonunu da üstlenirken, öğrencilere birer masa ve bilgisayar verilerek fakültenin anahtarı da teslim ediliyor. 15 yıl Münih Üniversitesi’nde görev alan Prof. Dr. Asker Kartarı, fakülte dekanlığı görevini üstlendi.

HACETTEPE Üniversitesi Türkiye’de bulunan 25 İletişim Fakültesine alternatif bir fakülte oluşturdu. Eğitimde Alman tarzını benimseyen Fakülte’nin en büyük özelliklerinden birisi diğer İletişim Fakültelerine öğretim görevlisi yetiştirme misyonunu da üstleniyor olması. Öğrencilere birer masa bilgisayar verilerek Fakültenin anahtarı da teslim ediliyor. Öğrencilerden haftanın yedi günü araştırma yapmaları isteniyor.

İlk öğrencisini bu yıl alan Fakülte, sadece yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veriyor. Tüm fakültelerden mezunlar kabul edilirken, öğrenci alma standartları oldukça yüksek tutuluyor. Programa başvurmak için en az iki yabancı dile sahip olma şartı var. İngilizce’nin yanı sıra en az Avrupa dillerinden birisini daha bilmek gerekiyor. Eğer bir dil biliniyorsa diğer dil için Üniversite’nin "Yabancı Diller ve Yüksek Okullar" bölümünde ücretsiz olarak öğrenme imkanı da sağlanıyor. Böylece farklı dillerde akademik ürünler verebilen, uluslararası akademik toplantılara aktif olarak katılan öğretim üyelerinin yetiştirilmesi hedefleniyor. Başvuru için lisans diploma notunun ise dört tam not üzerinden en az üç olması şart.

DERSLERDE TUTOR ANLAYIŞI

Hacettepe İletişim, Almanya’daki İletişim Bilimleri Fakülteleri’nden izler taşıyor. Fakülte Türkiye’de olmayan "tutor" eğitmen sistemini de getirdi. Derslere öğretim görevlisi, bir asistan ve bir de "tutor" adı verilen araştırma görevlisi giriyor.

Tutorlar dersleri yakından takip ederek, işlenilen bütün kavramları, kaynakçaları, literatürleri yakından takip ediyor. Daha sonra da öğrencilerin zorlandıkları konularda onlara tek tek bilgilendirme dersi vererek çalıştırıyor. Tutorlar, konunun tam olarak anlaşılmasını sağlamadan öğrencilerin peşini bırakmıyor. Öğrenciler tutorlardan istedikleri an yardım alabiliyorlar.

Fakültenin Dekanı İletişim Bilimci Prof.Dr. Asker Kartarı. 15 yıl Münih Üniversitesi’nde görev alan Kartarı, Fakülte’nin kurucusu olarak rol alıyor. Almanya’nın pek çok köklü üniversitesinin tutorluk uygulamasını kullandığını belirten Kartarı, "Biz üç saat ders yapıyorsak üç saat de onun tutoryumnu yapıyoruz. Tutor bilgileri, kavramları öğrencilere tam anlamıyla oturtuyor" diyor.

Öğretim üyesi yetiştiriliyor

Hacettepe
Üniversitesi İletişim Fakültesi Avrupa’dan 11 üniversite ile de anlaşma yaptı. Bunların beşi Almanya’da, ikisi Avusturya’da, ikisi İngiltere’de, biri Hollanda’da ve biri ise Belçika’da eğitim veren üniversiteler. Öğrenciler, en az bir dönem bu üniversitelerden birinde öğrenim görecek. Tezlerini ise gittikleri üniversiteden edindikleri danışman ve Hacettepe’deki danışman öğretim görevlisinin kontrolünde hazırlayacak. Fakültenin önem verdiği projelerin başında ise "Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı" yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!