Gönüllü hekimler kapıda bekledi

Güncelleme Tarihi:

Gönüllü hekimler kapıda bekledi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2016 17:38

Ankara Hürriyet, Merasim Sokak’ta gerçekleştirilen hain saldırının ardından Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi önünde yaralıların gelmesini bekleyen gönüllü doktor ve hemşireleri gösteren fotoğrafın öyküsüne ulaştı. Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin, “Personelimiz gönüllülük esasıyla hazırda bekledi” dedi.

Haberin Devamı

Devlet Mahallesi Merasim Sokak’ta, askeri personeli taşıyan servis araçlarının kırmızı ışıkta beklediği sırada yaşanan bombalı terör saldırısından ardından Ankara teyakkuza geçti. Başkent’in birçok noktasından duyulan patlamanın ardından hastanelerin acil servisleri teyakkuza geçti. Geçtiğimiz ekim ayında Tren Garı önünde gerçekleşen ve 102 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırı sonrası, bölgeye yakınlığı nedeniyle yaralıların büyük bölümü Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Numune hekimleri, 3 gün önce yaşanan terör saldırısında da çok sayıda yaralıya müdahale ederek, can kayıpların artmasını önledi. 40’ı hekim yaklaşık 100 sağlık personeli, bombalı saldırı haberini alır almaz, müdahale için ‘Acil Servis’ girişine koştu. Ambulansla getirilen 8 yaralı, kapıda bekleyen ekiplerce, sedyelerle içeri taşınıp tedavi edildi.

Haberin Devamı

MİLLİ MÜCADELENİN SAĞLIK ÜSSÜ

Türkiye’yi yasa boğan kanlı ve hain saldırı sonrası hastanede yaşananlara ilişkin Ankara Hürriyet’e konuşan Ankara Numune, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin, şunları söyledi:
“Numune Hastanesi, 135 yıllık geçmişinde zor zamanlarda görev almıştır. Bu özelliğiyle Cumhuriyet Dönemi’nden önceki milli mücadele döneminde, düşmanın Ankara’ya yaklaştığı zamanlarda cephe gerisinin en önemli sağlık üssü olmuştur. Aynı şekilde 1999 depreminde de devreye girmiş ve sağlık hizmetini aynı şekilde vermeye çalışmıştır. Tıptaki uzmanlık alanlarından biri de harp cerrahisi. Yakın zamanda aynı nitelikte Ankara Garı’nda da üzücü bir olayla karşılaştık. Olayın çok yakınında olmamız nedeniyle 1 saatte hastanemize 120 yaralı taşındı. Zor bir süreçti ama personelimiz tıbbi eksiklik olmayacak şekilde tüm yaralılara müdahalede bulundu.

GAR SALDIRISININ ARDINDAN BİLGİLENDİRDİK

Gar’daki patlamanın ardından bu tür olaylara karşı bir sağlık çalışanı olarak ne gibi hazırlıklarımız olması gerektiğini sağlık ekibimize anlattık. Özellikle Acil Servis ekibimize. Harp cerrahisi dediğimiz bu işin zamana göre öncelikleri var. Erken dönemde en etkili tıbbi müdahale çok önemli. Hasta kayıtlarının tutulması, hasta bilgilendirilmesi konularında hazırlığımız oldu.

Haberin Devamı

EN OLUMSUZ İHTİMALE GÖRE HAZIRLANDIK

O akşam şiddetli bir patlama haberi bize ulaştı. Olayın boyutunu bilemediğimizden olabilecek en olumsuz ihtimale karşı hazırlığımızı yapmak adına öncelikle hastanede bulunan ve müsait durumdaki bütün personelimiz Acil Servis’e geçti. Yaralılar, hastanemiz sınırlarına girer girmez, ambulanstan iner inmez en hızlı ve uygun tıbbi müdahaleyi yapacak şekilde bir hazırlığımız oldu. Bu düzenleme spontane gelişti diyebilirim. Herhangi bir idari yetkilinin talimatı olmadan, durumu müsait olan tüm personelimiz gönüllülük esasıyla önceki olaylardan elde ettikleri tecrübeyle hazırda bekledi.

40’I HEKİM 100 PERSONELLE MÜDAHALE

Haberin Devamı

Çok fazla yaralı akışı olmadı. 8 yaralı geldi. Bunlardan 3’ünü gece yatırdık. Kalanların ayakta tedavilerini ederek taburcu ettik. Patlamanın bulunduğu yer ve zaman itibariyle düşünüldüğü zaman bize çok daha fazla yaralının gelme ihtimali yüksekti. Buna göre tedbirlerimiz almıştık. Travma olayıyla ilgili branşlardan olmak üzere 40’ı hekim yaklaşık 100 personelle biz hazırdık. Eğer daha büyük bir olay olmuş olsa bu ekibi daha da artırabilirdik. Hiçbirimiz benzer olayların meydana gelmesini arzu etmiyoruz ama yaşandığı anda da en uygun sağlık hizmetini vermek adına hazırlıklı olmamız gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!