Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 00:00
Ankara Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Duman, kamuoyu gündemini meşgul eden genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürünler etrafında yaşanan tartışmalara ilişkin olarak, ‘’Bilimsel olmayan tartışmalar halkımızı iyice panik havasına sokmuş, zihinleri bulandırmıştır. Çelişkili açıklamalar ve görüşler, halkın merakını gidermektense daha fazla soru işareti oluşturdu’’ dedi.
VETERİNER Hekimler Derneği ve Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası tarafından Dedeman Otel’de ‘’GDO Gerçeği ve Veteriner Hekimlik’’ konulu panel düzenlendi.
Ankara Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Duman, panelin açılışında yaptığı konuşmada, GDO yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle başlayan, Danıştay’ın söz konusu yönetmeliği durdurulmasıyla devam eden GDO tartışmalarında, bazı çevrelerin GDO’nun zararlarından bahsederken, bazı çevrelerin ise yönetmeliğin sadece denetim ve kontrolü sağlayacak olumlu bir gelişme olduğunu savunduklarını hatırlattı.
Yönetmeliğin yayınlanmasıyla Türkiye’de kaos yaşandığını ifade eden Duman, ‘’işin ilginç yanı her iki görüşü taşıyan grupların, kendi içlerinde çelişkili açıklamalarının olması, savundukları görüşle ilgili halkın merakını gidermektense daha fazla soru işareti oluşturdu’’ dedi.
Duman, tartışmalar sonunda, Türkiye’de ekonomik ve sosyal sorunların ortaya çıktığını, hayvancılığın büyük zarar gördüğünü belirterek, ‘’Zararın faturası yine halka kesildi, et fiyatları ikiye katlandı’’ dedi.
Yasa TBMM’de
GDO yönetmeliğinin Danıştay tarafından yürürlüğünün durdurulmasının ardından Biyogüvenlik Yasa Tasarısı’nın TBMM’ye sevk edildiğini hatırlatan Duman, tasarının yasalaşması durumunda GDO;lu ürünlerin, bilim kurulunun izniyle piyasaya sürülmesinin söz konusu olacağını kaydetti.
Duman, Türkiye, Cartagena Biyogüvenlik protokolünü imzalayan ilk ülkelerden biri olmasına karşın, yasal mevzuat çalışmalarının aynı hızla bu tarihe kadar yürütülemediğini dile getirdi.
Avrupa Birliğinde söz konusu yönetmeliklerin 2004 yılında yürürlüğe girdiği, Türkiye’de ise ilgili yasanın meclise sunulmasında çok geç kalındığı eleştirisinde bulunan Duman, biyoteknolojinin bir amaç değil araç olduğunu vurguladı.
Kamuoyu ikiye bölündü
Panelİn yöneticiliğini yapan Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Şakir Doğan Tuncer de,GDO’lu ürünler etrafında yaşanan tartışmalarda kamuoyunun ikiye bölündüğünü belirterek, bir kesim, yayımlanan yönetmelikle GDO’lu ürünlerin ülkeye girişinin rahat hale geldiğini savunurken, diğer kesimin ise GDO’lu ürünlerin tamamen yasaklandığını iddia ettiğini anlattı. Tuncer, ‘’Tüm bu tartışmalar bir bakıma yararlı oldu’’ dedi.
Tuncer, tartışmalarda atlanan gerçeğin, Türkiye’nin yanlış tarım politikaları olduğunu ifade ederken, ‘’Soya fasulyesi, mısır olmadan hayvancılık mümkün değil. GDO’lu olarak ithal edilen ürünler de bunlar. Türkiye’de neredeyse bir deve yükü mısır ve soya üretiliyor. Türkiye’nin ihtiyacı 2 milyon ton, bizim ürettiğimiz 50-60 bin ton’’ diye konuştu.