Etimesgut CKM Ankara’ya 100. yıl armağanı olacak

Güncelleme Tarihi:

Etimesgut CKM Ankara’ya 100. yıl armağanı olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2023 12:30

Ankara’nın başkent oluşunun ve Cumhuriyet’in 100. yılına hazırlık adına kentte fazla bir şey göremediklerine dikkat çeken Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, inşa ettikleri Etimesgut CKM’nin Ankara’ya büyük bir armağan olacağını söyledi. Başkan Demirel, “Bu devasa ve kapsamlı merkezimiz 100. yıl anısı olarak Ankara’mıza çok şey katacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Eryaman’da inşa ettikleri Etimesgut 100. Yıl Cumhuriyet Kültür ve Sanat Merkezi’nin (Etimesgut CKM) Cumhuriyet’in 100. yılında Ankara’ya büyük bir armağan olacağını söyledi. Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü ve ilgili kurumlarla görüşüp merkezi ona göre inşa ettiklerini belirten Başkan Demirel, Etimesgut CKM’yi Hürriyet Ankara’ya anlattı.

DEVLET TİYATROLARI’NIN İSTEĞİNE GÖRE

“Toplam arsa alanı 14 bin 843 metrekare. İnşaat olarak 11 bin 800 metrekare alanda dört kat üzerine yapıldı. İçerisinde nikâh salonu, çok amaçlı salon, tiyatro, kütüphane ve EtiSEM kursları yer alacak. Yapı içerisinde bütün bölümler birbirinden bağımsız tasarlandı. Buradaki hiçbir bloğun birbiriyle bağlantısı yok. Tamamen ayrı olacak. Tiyatro sahnesi için Devlet Tiyatroları ile sürekli istişare halinde olduk. Onların ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirdik. Devlet Tiyatroları’na birebir ‘bizden ne istiyorsunuz’ diye sorduk ona göre yaptık.

Haberin Devamı

Etimesgut CKM Ankara’ya 100. yıl armağanı olacak

Başkan Enver Demirel, Etimesgut 100. Yıl Cumhuriyet Kültür ve Sanat Merkezi’ni (Etimesgut CKM), Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Fatih Tekeci ile Hürriyet Ankara Muhabiri Murat Yılmaz’a gezdirdi.

SAHNESİ 600 METREKARE BÜYÜKLÜĞE SAHİP

Tiyatroseverleri girişte bir fuaye alanı karşılayacak. Tek sıralar yukarıdan, çift sıralar aşağıdan giriş yapacak. Dört farklı yerden tiyatromuza giriş olacak. Tavan genişliğimiz 11 metre. Sadece sahnemiz 600 metrekare alana sahip. 619 kişilik de içeride oturma alanımız var. Araştırdık Ankara’da en fazla 600 kişilik tiyatro varmış en büyüğü olsun diye böyle yaptık. 619 kişi olmasının nedeni de akustik olarak ses sistemine de özel önem vermemizden dolayı. Haftada üç gün Devlet Tiyatroları’nın gösterimleri olacak. Artık Devlet Tiyatroları oyunları Etimesgutluların ayağına gelecek. Sahne mekaniği, ışık ve ses başlı başına ayrı bir ihale olarak yapıldı. O kadar kapsamlı. Bin parça ışık var. Hepsinin marka modeli Devlet Tiyatroları’ndan alındı.

Haberin Devamı

Etimesgut CKM Ankara’ya 100. yıl armağanı olacak

ANKARA’DAKİ TİYATROLARDA YOK İLK BİZDE

21 metre yüksekliğinde sofita boşluğu dediğimiz bir alan var. Yukarıda aynı anda 21 tane dekor olacak. Örneğin sahnede bir oturak var o değişeceği zaman 21 metre yükseğe çıkıp başka bir dekor inecek. Sahne değişirken taşıma yok. Tam otomatik sistem olacak. Tek bir kişi tüm sahneyi yönetebilecek. Bu Ankara’daki tiyatroların hiçbirinde yok ilk bizde olacak. Burası açıldığında ‘Ankara’da en büyük tiyatro’ diyebileceğiz. Arka tarafta oyuncular için 8 adet prova ve soyunma odası var. En büyük eksiklikleri buymuş. Bunu sorduk ve yaptık. Arkadaki bu odalara büyük bir ekran koyacağız oyuncu burada hazırlanırken anlık olarak sahnesini de takip edebilecek.

Haberin Devamı

KÜTÜPHANE, ETİSEM VE MEYDAN DA OLACAK

En alt kattaki kütüphanemiz aynı anda 600 kişiye hizmet verebilecek. 2 bin metrekarelik bir alana sahip. Günlük 2 bin–2 bin 500 kişilik bir sirkülasyon bekliyoruz. Kütüphanedeki kısımları akademik olarak da üniversite, lise, ortaokul branşlarına ayıracağız. İçerisinde bir de kafeterya olacak. Giriş kısmında bir tane meydan oluşturacağız öğrenciler kahvelerini alıp dışarıda sohbet edebilecekler. 510 metrekarelik toplamda yedi adet EtiSEM sınıfımız var. EtiSEM’de oyunculuk eğitimi de verebiliriz. 175’er kişilik çok amaçlı salonlarımız var birisi nikâh salonu olacak. Yapısal peyzaj 10 bin metrekare. 4 bin metrekare yeşil alan ve su donatıları olacak. Önüne baktığınızda genişçe bir meydan olacak. Türk Tarih Müzesi ve Parkı’ndaki atölyemizde büyük bir Atatürk anıtı yaptırıyoruz onu da girişindeki bu meydana koyacağız.”

Haberin Devamı

29 EKİM’DE AÇACAĞIZ

Bu yılın hem Ankara’nın başkent oluşunun hem de Cumhuriyet’in 100. yılı olması nedeniyle önemine dikkat çeken Başkan Enver Demirel, “Cumhuriyet’in 100. yılı 29 Ekim önemli bir tarih. Milletimiz için 100 yıllık geçmiş çok şeyler ifade ediyor. Cumhuriyet’in kurulmuş olduğu Ankara’mızda 100. yılı kutlamak adına ve o günün hatırasına Ankara’nın bir yerel yönetimi olarak 100. Yıl Cumhuriyet Kültür ve Sanat Merkezi adı altında burayı inşa ettik. Gördüğüm kadarıyla Cumhuriyet’in kurulduğu Ankara’mızda 100. yıla hazırlık adına fazla bir şey göremiyoruz. Bu da bizi üzüyor. Bu devasa ve kapsamlı merkezimiz 100. yıl anısı olarak Ankara’mıza çok şey katacaktır. İnşallah çevre düzenlemesiyle inşaatı bitirip, bu görkemli tesisi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Ankara’mıza ve Cumhuriyet’imize hediye edeceğiz. 100’den fazla eserle 100. yıla girmek bizim için ayrı bir gurur ve onurdur” dedi. Başkan Demirel, merkezin açılışını büyük bir konserle yapmayı planladıklarını da söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!