En çok psikolojik şiddet görüyorlar

Güncelleme Tarihi:

En çok psikolojik şiddet görüyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2022 00:52

ABB Kadın Danışma Merkezi’nin 2021 kadın çalışmaları raporu yayımlandı. Rapor, başkentte yaşayan kadınların en çok ‘psikolojik şiddet’ gördüğünü ortaya koydu. Eğitim seviyesinin azaldıkça merkeze başvuru yapanların sayısının da arttığı görüldü.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı olan Kadın Danışma Merkezi’nin yayımladığı ‘Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü Yıllık Raporu’nda kadına yönelik şiddet ve birçok konuda dikkat çeken tespitler yer aldı. 2021’e ilişkin sosyal ve ekonomik verilerin paylaşıldığı raporda eğitim seviyesi azaldıkça merkeze başvuru yapanların sayısının arttığı, evli kadınların ise merkezlere daha çok başvurduğu ortaya çıktı.

EVLİ KADINLARDAN DAHA ÇOK BAŞVURU

Kadın Danışma Merkezi’ne başvuran evli kadınların oranı yüzde 58.1, bekâr kadınların oranı yüzde 41.9 olurken işsiz kadınların başvuru oranındaki artış da dikkat çekti. 2021’de 217 kadın merkezlere gelerek yüz yüze görüşmeyi, 2 bin 583 kadın ise telefonla danışmayı tercih ederken en çok adli ve danışmanlık nedeniyle merkeze başvuruda bulunuldu. Raporda kadınların uğradıkları şiddet türleri ve oranları ise şöyle sıralandı:
-Psikolojik şiddet: Yüzde 45.4
-Fiziksel şiddet: Yüzde 31
-Ekonomik şiddet: Yüzde 23.6

EYLEM PLANI 2 YIL DEVAM EDECEK

Raporda 2021’de başlatılan kadınlara özel projelere de yer verildi. UN Women ile hazırlanan ve 4 Ocak 2021 tarihinden itibaren hayata geçirilen ‘Mor Haritam Projesi’, ABB tarafından yürütülen ‘Yerel Eşitlik Eylem Planı’ kapsamında Ankara’daki güvensiz ve riskli bölgelerde uygulanıyor. Yapılacak hizmetlerin planlama ve bütçeleme süreçlerine kadınların dâhil edilmesinin yanı sıra kentteki tüm kadınların ihtiyaçlarını belirleyen harita, Türkiye’nin ilk dijital kadın haritası olma özelliğine de sahip. Kadın Danışma Merkezi 2 yıl boyunca Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı Başkent’te uygulamaya devam edecek.

KADIN GÜÇLENME MERKEZİ PROJESİ

Hollanda Büyükelçiliği, MATRA Sosyal Dönüşüm ve İnsan Hakları Hibe Programı aracılığı ile fonlanan ‘Kadın Güçlenme Merkezi Projesi(MATRA)’, ABB Projeler Şube Müdürlüğü ve Kadın Danışma Merkezi tarafından 24 ay süre ile yürütülecek. Projeyle üniversitelerin kadın çalışmaları bölümünde okuyan öğrencilerin tez çalışmaları ile merkezde gönüllü çalışmaların desteklenmesi amaçlanıyor. ABB, kız çocuklarına eğitim desteğinden 2 bin 500 kadına üreme sağlığı eğitimi ve hijyen kiti desteğine, Başkent Market ile kadın girişimcilerin desteklenmesinden sosyal risk haritasının oluşturulmasına, gezici kadın danışma aracı hizmetinden kız kardeşlik kampanyalarına kadar pek çok faaliyeti bu yıl da sürdürecek.

521 KIZ ÇOCUĞU OKULLA BULUŞTU

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği(UNHCR) ile ortak yürütülen ‘Mültecilerin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında ise Ankara’da 521 kız çocuğu okullaştırılırken 347 kadının da dil ve meslek eğitimi alması sağlandı. Bu yıl ‘Şiddet Mağduru Kadınların İstihdama Katılımının Kolaylaştırılması Projesi’ adıyla devam edecek çalışmalar sayesinde kadın sığınma evlerinden destek alan kadınların istihdama katılımının kolaylaştırılması amacıyla meslek atölyesi kurulması da hedefleniyor. Altındağ Kadınlar Lokali’nde Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve ABB iş birliği ile başlatılan ‘Sığınmacı Kadın ve Gençlerin Desteklenmesi Projesi’ ile de toplam 2 bin 149 kadın ve genç, mesleki eğitimden yararlandı.

En çok psikolojik şiddet görüyorlar


GENÇLİK PARKI’NDA PSİKOLOJİK VE HUKUKSAL DANIŞMANLIK HİZMETİ

Haberin Devamı

Kadın Danışma Merkezi, Gençlik Parkı’ndaki merkez noktasının yanı sıra Kahramankazan, Çubuk, Ayaş, Keçiören, Şafaktepe ve Hasanoğlan olmak üzere toplam 6 ilçede de hizmet veriyor. Ulus Gençlik Parkı Danışma Merkezi’nde, fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddete uğrayan ya da uğrama riski bulunan kadınlara ücretsiz psikolojik ve hukuksal danışmanlık hizmeti de veriliyor.

Rapora belediyenin “www.ankara.bel.tr” adresinden ulaşılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!