Dükkân aydınlık çarşı karanlık

Güncelleme Tarihi:

Dükkân aydınlık çarşı karanlık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2023 16:35

Başkent Ankara’nın kalbi Ulus’un öncelikli sorunları ne, esnaf neler bekliyor? Hürriyet Ankara, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında başlattığı ‘ULUS DOSYASI’ ile esnafın nabzını tutmaya devam ediyor. Dördüncü durağımız, Ulus-Avizeciler Çarşısı oldu.

Haberin Devamı

Ulus’ta uzun yıllardır hizmet veren Avizeciler Çarşısı esnafı en öncelikli sorunlarının aydınlatma olduğunu söylüyor. Esnaf, “Adı Avizeciler Çarşısı, dükkânların içi de aydınlık fakat dışarısı karanlık” diyor.

Hürriyet Ankara, başkentte avize denilince ilk akla gelen Avizeciler Çarşısı’nda “Ulus’un öncelikli sorunları ne, esnaf neler bekliyor?” sorusuna yanıt aradı. Yaklaşık 60 dükkânın bulunduğu çarşıdaki sorunları dile getiren Avizeciler Çarşısı esnafı, “Çarşımız, aydınlatma, otopark, güvenlik ve çevre düzenlemesinin yetersiz oluşundan dolayı yıllardır gelişemiyor” dedi. En önemli taleplerinin çarşının aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi ve nostaljik bir forma dönüştürülmesi olduğunu söyleyen Türkiye Elektrik Elektronik ve Benzerleri Federasyonu Başkanı Yusuf Aslantürk çarşının öncelikli talebini şöyle anlattı:

Haberin Devamı

Dükkân aydınlık çarşı karanlık

MİADI DOLMUŞ LAMBALAR KALDIRILSIN

“Avizeciler Çarşısı, başkentin tarihi çarşılarından biri, içerisinde yaklaşık 60 avizeci dükkânı bulunuyor. ABB Ulus çevresinde yenileme çalışmaları yürütüyor. Biz de esnafın belli başlı sorun ve taleplerini iletiyoruz. Çarşımızın en büyük sorunlarından biri aydınlatmanın istenilen düzeyde olmaması. Yani adı Avizeciler Çarşısı, dükkânların içi de aydınlık fakat dışarısı karanlık. Aydınlatma direkleri bulunuyor bulunmasına ama çoğu ne yazık ki çalışmıyor. Artık teknoloji çağındayız, miadı dolmuş olan lambaların kaldırılıp yerine daha tasarımsal LED lambaların kullanılması gerekiyor. Yani çarşımızın adına, Ulus’un tarihi dokusuna uygun nostaljik bir aydınlatma sistemine ihtiyacı var. ”Aslantürk, çarşının öne çıkan diğer sorunlarını ise şöyle sıraladı:

Dükkân aydınlık çarşı karanlık

Dükkân aydınlık çarşı karanlık

Haberin Devamı

Çarşı esnafı, su borularının altına yapılan spot lambalarının hemen bozulduğunu belirterek, çarşıda bulunan tüm lamba ve spotların elden geçirilmesini istiyor.

ANFA’DAN GÜVENLİK TALEBİMİZ VAR

“Aydınlatmanın yeterli olmamasından ötürü, çarşıda asayiş bakımından da birtakım sıkıntılar yaşanıyor. Emniyet güçleri Ulus ve çevresinde zaten devriye geziyor fakat çarşının daha da iyi korunması gerektiğini düşünüyorum. Avizelerin yer aldığı bir çarşıda haliyle hırsızlık olayları da yaşanıyor. Bunun önüne geçilebilmesi için güvenlik görevlisine ihtiyaç var. ANFA’dan bir güvenlik talebimiz var.

Dükkân aydınlık çarşı karanlık

ARAÇ İÇİN PARK YERİ BULUNMUYOR

Haberin Devamı

Avizeciler Çarşısı’nın en önemli sıkıntılarından biri de otopark. Araç park yeri bulunmadığından hem esnaf aldığı ürünleri getirmekte zorlanıyor hem de vatandaş alışveriş sonrası ne yapacağını bilemiyor. Avizelerin ağırlığı 10-15 kilogramdan başlıyor, 200 kilograma kadar çıkabiliyor, bu halde siz düşünün. Ulus’ta Hacı Bayram Camii Katlı Otoparkı var. Fakat orayı herkes bilmiyor. Biz otopark için en uygun yerin Bentderesi’ndeki dolmuş durakları olduğunu düşünüyoruz. Talebimiz hem müşteriye hem esnafımıza yansıyan bu sorunun bir an evvel çözüme kavuşması.

KALDIRIM TAŞLARI ONARIM BEKLİYOR

Dükkân aydınlık çarşı karanlık

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ulus’ta gerçekleştirdiği yenileme çalışmaları kapsamında bir önemli beklentimiz ise, çarşımızın kaldırımlarının bakım ve onarıma alınması. Zaten tarihi bir bölge olduğu için kaldırımların genişletilmesi gibi bir durum olamaz. Yağmur ve olumsuz hava koşullarından ötürü kaldırım taşlarında aşınma-deformasyon meydana geliyor. Çarşıda yürürken bazı noktalarda insanlar taşların arasındaki boşluğa takılabiliyor bu yüzden talebimiz kaldırımların yeniden gözden geçirilmesi.”

Haberin Devamı

ÇARŞININ IŞIL IŞIL OLMASI LAZIMDI

Dükkân aydınlık çarşı karanlık

Dükkân aydınlık çarşı karanlık

Avizeciler Çarşısı’nda 19 yıldır esnaflık yapan Yusuf Kılınç da “Çarşımızda aydınlatma, otopark ve güvenlik sorunu yaşandığından ötürü esasında yıllardır gelişemiyor. Aydınlatma direkleri bulunuyor fakat bu lambaların yaklaşık yüzde 60’ı çalışmıyor. Öte yandan dükkân önü kaldırımlarında da spot lambalar bulunuyor, biz kaldırıma spot lamba konulmasına karşı değildik, güzel bir fikir ama daha farklı bir sistemle yapılabilirdi. Çoğunun kablosu açıkta ve su aldığı için neredeyse hiçbiri çalışmıyor. Örneğin, Avizeciler Çarşısı yazan tabelamızın yazısı LED ışıklarla daha da ilgi çekici hale getirilebilirdi. Adımız Avizeciler Çarşısı, buranın ışıl ışıl, ilgi çekici olması gerekirdi” derken esnaf Celal Yıldız ise “Yaklaşık 27 yıldır çarşıdayım. En kronik problemlerimizden biri aydınlatmanın yetersiz oluşu” dedi.

Haberin Devamı

Dükkân aydınlık çarşı karanlık

Dükkân aydınlık çarşı karanlık

 

BAKMADAN GEÇME!