Diyabet hastalarının 3’te 1’inde diyabetik ayak yarası var

Güncelleme Tarihi:

Diyabet hastalarının 3’te 1’inde diyabetik ayak yarası var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2019 16:14

Halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak da bilinen diyabet hastalığı, vücut sistemini olumsuz etkilerken, ayaklarda da çeşitli sorunlara sebep olduğunu belirten Podoloji Derneği Başkanı Podolog Derya Çoban, diyabet hastalarının yaklaşık üçte birinde diyabetik ayak yaraları görüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Söz konusu hastaların, doğru ayak bakımı konusunda bilinçli olması, gerekli uygulamaları yapması ve yaptırmasının önemli olduğunu kaydeden Çoban, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla özetle şu bilgileri paylaştı:
DAMAR YAPISI BOZULUYOR

“Diyabet hastalarının ayaklarında diyabetik nöropati’ye (sinirlerde bozulma) bağlı olarak ayak parmak uçlarında karıncalanma ve uyuşma hissedilebilir. Bu süreç ilerledikçe duyusal sinir hasarındaki artış ile diyabet hastasının ayaklarındaki hissiyat kaybı artar ve ayaklara giden damar yapısındaki bozulmalarla birlikte ayakta yaralar oluşabilir.
TIRNAK DERİN KESİLMEMELİ

Parmak araları dâhil, günlük ayak kontrolü yapılmalı, çıplak ayakla yürümekten ve çorapsız ayakkabı giymekten kaçınılmalıdır. Kuru cilt için her gün nemlendirici kullanılmalı ancak parmak aralarına uygulanmamalıdır. Ayakların travmadan korunması için estetik kaygılardan uzak ayakkabı seçilmelidir. Ayak sıcakla çok temas ettirilmemeli, tırnaklar derin kesilmemelidir. Tırnak mantarı ve nasırlar, çatlamış kuru deri, kalınlaşmış veya batmış tırnaklar, enfeksiyonlar, düztabanlık veya ayak eklem deformiteleri gibi ayak bozuklukları diyabetliler için yakından takip edilmesi gereken önemli hususlardır. Hastalar, ayaklarındaki sorunları kendi başlarına tedavi etmeye çalışmamalı, konunun uzmanlarına danışmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!