Destek bitti protesto geldi

Güncelleme Tarihi:

Destek bitti protesto geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2022 15:30

ABB Meclisi kararıyla ulaşım esnafına verilen gelir desteği sona erdi. Meclis’te, ABB yönetiminin, ‘suda yüzde 50 indirim’ kararını gerekçe göstererek desteği sürdüremeyeceği gündeme geldi. Ulaşım esnafı da toplantıda ‘Özel halk otobüsleri battı’, ‘Allah rahmet eylesin’ yazılı pankartlar açıp durumu protesto etti. Protesto eylemi Meclis’i karıştırdı.

Haberin Devamı

Destek bitti protesto geldi
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nde AK Parti ve MHP’nin oy çokluğuyla kabul edilen ‘su tarifelerinde yüzde 50 indirim’ konusu, son oturumda da tartışıldı. Bu ayın son toplantısına ise ulaşım esnafının pankartlı protestosu damga vurdu. Meclis’ten ayrıntılar şöyle...
CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan ve AK Partili ilçe belediye başkanlarının ‘ABB’nin suda indirim nedeniyle yapamayacağı sosyal yardımları kendilerinin vereceği’ yönündeki açıklamalarına Meclis kürsüsünden yanıt verdi:

YARDIMLARI SİZ DAĞITIN

“Biz de bunu çok memnun karşıladık. Yapılacaksa çok güzel. Her ilçede Büyükşehir Belediyesi’nin kömür ve tohum desteği verdiği vatandaşların bilgilerini Meclis başkanvekilimize bırakacağım. Arkadaşlarımız vatandaşlara, ‘İlçe belediyelerimiz bunlarla ilgili desteklerini verecekler biz de bilgileri verdik’ diye mesaj atacaklar. Bir an önce dağıtmaya başlayın. Eğer bunu mahkeme iptal ederse, siz tohum verdiniz, biz de vereceğimiz o tohum desteği parasını vatandaşlarımıza gübre veya mazot desteği olarak dağıtalım. Siz kömür verdiniz, biz de vatandaşlarımıza aynı tutarı doğalgaz desteği olarak dağıtalım.”

Haberin Devamı

Destek bitti protesto geldi

NEDEN KARŞI ÇIKMADINIZ?

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse’nin CHP’li büyükşehir belediyelerinin tarifelerini örnek göstererek ABB’yi eleştirmesine de son gün yanıt veren Neslihanoğlu, tarifedeki kademe aralıklarını komisyonda Köse’nin isteğiyle 0-15, 15-30 ve 30 üstü şeklinde düzenlediklerini anlattı. Neslihanoğlu, “Komisyonda öyle konuşup sonra buraya gelip ‘zam tarifesini bize dayattılar Mansur Yavaş imzasıyla geldi’ demek son derece yanlış. Çoğunluğunuz vardı. Zam tarifesi olduğunu iddia ediyorsunuz madem neden karşı çıkmadınız? Sonra gelip ‘ABB’nin tarifesinden ucuz su fiyatları var’ diyorsunuz. Bunu söylerken Sakarya’yı, Balıkesir’i niye söylemiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Destek bitti protesto geldi

AFİŞLERİN PARASINI DAĞITSAYDINIZ

AK Parti Sincan Meclis Üyesi Nihat Yalçın, Neslihanoğlu’nun açıklamalarına yönelik şöyle konuştu: “Biz kademeli tarifeye karşı değiliz, kademeli tarife adı altında yapılan fahiş zamma karşıyız. Türkiye’de hiçbir belediye yüzde 160 ile 400 arasında bir zam yapmamıştır. AK Parti döneminde su fiyatları 5 liraya düşürüldü. Yüzde 50 indirim yaptık hizmetlerin hiçbirini de aksatmadan devam ettik. Ankara’ya çıkın bilboardlar, direkler afişlerle dolu. Sadece bu işin siyasi şovunu yapmak için milyonlarca lira para dökülmüş. Buradaki Meclis üyelerini itham altında bırakacak şekilde ‘amaçları belediye çalışmalarını engellemek’ yazılmış. Siz nereden biliyorsunuz böyle bir amacımızın olduğunu. Hiç mi Allah’tan korkunuz yok. ‘2-3 kuruşa su satacağız’ diye vatandaşa söz vermediniz mi? O zaman sözünüzü yerine getirin. Bizim amacımız bu. Bunu duyurmak için o kadar bütçe ayırdınız ki. Vatandaşa vereceğiniz bir kilo et desteğini keseceğinize o paraları vatandaşa dağıtsaydınız.”

Haberin Devamı

Destek bitti protesto geldi

ESNAF PANKART AÇARAK KONUŞMAYI BÖLDÜ

Aynı zamanda Ulaşım Komisyonu Başkanı olan AK Partili Nihat Yalçın konuşmasında ulaşım esnafına verilen sübvanse desteğinin son günü olduğunu ABB yönetiminin suda yüzde 50 indirim kararı nedeniyle bu desteği sürdüremeyeceğini bildirdiğini açıkladı. Yalçın, “Biz dört ay önce ulaşım esnafının belediye tarafından sübvanse edilmesiyle ilgili bir karar aldık. O kararın günü bugün (önceki gün) doldu. Onunla ilgili yeni karar alınması gerekiyor. Ulaşım esnafından arkadaşlar bizi aradı İYİ Parti Grup Başkanvekili’mizle de konuşmuşlar. Tepki aynen şu; ‘suda indirim yapıldığı için artık biz bunu yapamayacağız.’ Ya bu kadar bahanenin arkasına sığınılmaz” dedi. Yalçın, kürsüden konuşurken izleyici locasında bulunan Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, yanındaki bir kişiyle beraber ‘Özel halk otobüsleri battı’, ‘Allah rahmet eylesin’ yazılı pankartları açtı. Kara, “Kimse bizim üstümüzden siyaset yapmasın esnaf aç mazot alamıyor” diye bağırdı. Yalçın, ‘Kurtuluş Bey toplantıdan sonra konuşalım tarzın yanlış’ dedi. Yukarıdan bağırma devam ederken AK Parti, güvenlik görevlilerinin müdahale etmemesine tepki gösterdi. Meclis Başkanvekili Fatih Ünal, “Bu belediyenin yapmış olduğu bir kumpastır. Arkadaşlarımız müdahale dahi etmiyorlar” derken Nihat Yalçın da “Güvenlik arkadaşlar adam gibi işinizi yapın müdahale edin” tepkisini gösterdi. Yaşanan kargaşa nedeniyle Nihat Yalçın sözlerini tamamlayamazken, Fatih Ünal oturumu kapatmak zorunda kaldı. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse yaşananların ardından sosyal medyadan yayınladığı videoda, “Ankara’da ulaşım esnafı Sayın Mansur Yavaş’ı protesto etmek üzere Meclis’e gelmişler. Maalesef bugüne kadar 3.5 yıldır Sayın Mansur Yavaş otobüs esnafının sorununu çözememiştir. Esnafın tepkisi normal. Belediye yönetimi ulaşım esnafına kalıcı bir çözüm bulmalıdır. Mansur Bey Belediye Meclisi’ne gelmiyor. Daha vahimi Belediye Meclisi’nin güvenliğini bile sağlayamıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘MECLİS ACİLEN TOPLANSIN NET ÇÖZÜM BULUNSUN’ TALEBİ

Meclis’te protesto eylemi gerçekleştiren ulaşım esnafı daha sonra yaptıkları yazılı açıklamada özetle şu ifadelere yer verdi: “Ankara merkez ve çevre ilçelerinde hizmet vermekte olan 800 özel halk otobüsü esnafının almakta olduğu gelir desteği ödemelerinin süresi 13 Ekim 2022 tarihi itibarıyla sona ermiştir. Hafta boyunca, esnaflarımız adına Sayın Kurtuluş Kara ve Sayın Ercan Soydaş, ABB bürokratları ile görüşmeler yapmıştır. Verilen gelir desteğinin yetersiz olması ve süresinin sona ermesi sebepleriyle, ulaşım hizmetine devam edemeyeceğimizi açıkça ifade etmiş bulunmaktayız. ABB Başkanı’mız Sayın Mansur Yavaş’ın, ABB Meclisi’ni acilen toplayarak, ötelenen ve kangren olmuş, özel halk otobüslerinin ekonomik sorunları için net olarak çözümü bulmasını temenni etmekteyiz. Biniş ücretlerine artış yapılacaksa yapılması, artış yapılmayacaksa akaryakıt maliyetlerimizi ve işletme giderlerimizi karşılayacak tutarda gelir desteği tutarlarının net olarak belirlenmesinin sağlanması veya kalıcı çözüm olan kiralama sistemine geçilmesinin sağlanması gerekmektedir. Esnaflarımızın batmasına duyarsız kalan tüm sorumluları göreve davet ediyoruz. Esnaflarımız üzerinden siyaset yapılmasına son verilmesi en büyük temennimizdir. Akaryakıt dahi alamayan birçok esnafımızın, önümüzdeki günlerde, özel halk otobüslerini hareket ettiremeyeceğinden dolayı, yaşanacak aksaklıklardan dolayı, tüm Ankaralı vatandaşlarımızdan özür dileriz.” Konu ile ilgili ABB’den henüz bir açıklama yapılmadı.

BAKMADAN GEÇME!